12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de copii cu handicap vor beneficia de recuperare la domiciliu

Zeci de copii cu handicap vor beneficia de recuperare la domiciliu

Aproximativ 30 de copii cu handicap din judeţul Gorj vor beneficia de servicii de recuperare la domiciliu oferite de o echipă mobilă, în cadrul unui proiect de aproape trei milioane de euro, care mai cuprinde şi alte 17 judeţe şi municipiul Bucureşti.

„Creşterea capacităţii autorităţilor publice locale din România de a sprijini îngrijirea copiilor cu dizabilităţi în familie“ este titlul proiectului care se va desfăşura începând cu luna octombrie în 18 judeţe şi în Bucureşti. Valoarea totală a acestui proiect al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului se apropie de trei milioane de euro, finanţare UE. În Gorj există 900 de copii cu handicap, dar, dintre aceştia, doar aproximativ 30 vor fi beneficiari ai proiectului. Serviciile de recuperare la domiciliu vor fi asigurate de o echipă mobilă, care, la nivelul judeţului Gorj, a fost înfiinţată încă din 2005. Cu ajutorul finanţării europene, echipa îşi va putea achiziţiona un autoturism pentru deplasările în teren. „Acest proiect şi, de fapt, înfiinţarea în 2005 a echipei mobile se adresează copiilor care nu pot ajunge la centrele de recuperare. La noi în judeţ există un singur centru, la Târgu Jiu. Celor mai mulţi dintre aceşti copii le este greu să vină la Târgu Jiu, aşa că echipa mobilă merge la ei. Dacă vom lua maşina va fi mai uşor“, a spus Ninela Gruia, directoarea adjunctă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj.

O şansă în plus

Obiectivele acestui proiect sunt depistarea precoce a copiilor cu dizabilităţi şi contribuirea la integrarea socială a acestora, la asigurarea accesului lor şi al familiilor la servicii de recuperare şi reabilitare de calitate.
Ninela Gruia a mai spus că echipa mobilă este alcătuită din doi psihologi, un kinetoterapeut, un instructor şi un consilier. „Ideea acestui program este extraordinar de bună, pentru că se adresează în mod special copiilor din mediul rural. Ei nu au cum să ajungă la centrul de recuperare. Echipele de specialişti vor oferi sprijin nu doar copiilor cu dizabilităţi, ci şi părinţilor acestora şi chiar specialiştilor din localităţile în care se află micuţii pacienţi“, a spus Ninela Gruia. Prin implementarea acestui proiect, autorităţile din domeniu vor să prevină şi abandonul unor astfel de copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU