21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOpoziţia are nevoie de 19 voturi pentru a demite guvernul Boc

Opoziţia are nevoie de 19 voturi pentru a demite guvernul Boc

Cabinetul Boc îşi angajează astăzi răspunderea asupra „Legilor austerităţii“ privind reducerea pensiilor şi salariilor, iar PSD depune două moţiuni de cenzură pentru care mai are nevoie de 19 voturi din partea parlamentarilor puterii pentru a demite executivul.

Astăzi, începând cu ora 16.00, guvernul se va prezenta în parlament pentru a-şi angaja răspunderea pe măsurile de austeritate, după ce, de dimineaţă, este posibil să aibă loc o şedinţă a executivului. Din cele peste 60 de amendamente depuse, nici unul care modifică pe fond legile nu a fost acceptat, în urma unor discuţii purtate sâmbătă de Emil Boc, Sebastian Vlădescu şi Mihai Şeitan.
Este de aşteptat ca PSD să depună cele două moţiuni de cenzură chiar la finalul discursului premierului Emil Boc. Şeful guvernului va anunţa în parlament angajarea răspunderii asupra proiectelor de legi privind reducerea cu 25% a cheltuielilor cu salariile bugetarilor (la ora 16.00) şi cu 15% a pensiilor (la ora 17.00), în două şedinţe consecutive. Asta deoarece guvernanţii au considerat că proiectul de lege care priveşte reducerea pensiilor trebuie să fie asumat separat pentru ca, în cazul în care este contestat la CCR şi declarat neconstituţional, să nu afecteze celelalte reglementări privind salariile. În consecinţă, opoziţia a anunţat introducerea a două moţiuni de cenzură menite să demită guvernul.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil textele legislative, însă a atras atenţia asupra unor prevederi care ar putea fi declarate neconstituţionale, precum şi asupra jurisprudenţei CEDO în cazul reducerii pensiilor. Consiliul Legislativ a considerat că recalcularea pensiilor speciale încalcă principiul neretroactivităţii legii, cu „repercusiuni asupra caracterului de stat de drept“. Mai mult, CL a amintit că în anul 2000 Curtea Constituţională a statuat că pensiile speciale nu sunt un privilegiu, ci o „compensaţie parţială“ a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului, iar în statele UE, şi alte categorii de bugetari beneficiază de asemenea drepturi. Totodată, în avizul Consiliului Legislativ se precizează că CEDO a decis în mai multe cauze că reducerea „substanţială“ a nivelului pensiei reprezintă atingeri aduse dreptului la proprietate.
Altă problemă ridicată de cele două legi a fost absenţa avizului CES, parlamentarii considerând că, deşi consultativ, este obligatoriu să fie prezentat.

PSD şi PNL vor ataca proiectele de lege la Curtea Constituţională

Atât reprezentanţii PSD, cât şi cei ai PNL au anunţat că, în situaţia în care nu sunt adoptate moţiunile de cenzură, vor ataca proiectele de lege la Curtea Constituţională, invocând în mare parte aspectele subliniate de Consiliul Legislativ.
Moţiunile anunţate de PSD şi sprijinite de PNL mai au nevoie de 19 voturi din partea parlamentarilor puterii pentru a fi adoptate, respectiv pentru a cumula 236 de voturi în favoarea acestora. Opoziţia cumulează 218 parlamentari – inclusiv patru deputaţi şi un senator fără apartenenţă la vreun grup parlamentar (deputaţii Mircea Irimescu, Nicolae Stan, Gabriel Tiţa-Nicolescu, Gheorghe Zoicaş şi senatorul Ion Vasile) – însă numai 217 vor putea să-şi exercite votul în favoarea moţiunilor de cenzură, deoarece senatorul Cătălin Voicu se află în preventiv. Majoritarea guvernamentală este constituită, în prezent, din 253 de parlamentari, dar dintre aceştia cel puţin patru au anunţat că este foarte posibil să voteze împotriva guvernului, adică în favoarea moţiunilor: deputatul PDL Daniel Oajdea, senatorul PDL Georgică Severin şi din partea UNPR – deputaţii Tudor Ciuhodaru şi Ioan Munteanu.
Printre cei care ar putea vota moţiunea de cenzură se numără şi deputaţii PDL care şi-au dat votul pentru moţiunea simplă împotriva ministrului de finanţe, Sebastian Vlădescu: Gheorghe Ciobanu, Iosif Drăgulescu şi Marius Dugulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII