12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii vinovaţi de moartea băiatului, anchetaţi

Medicii vinovaţi de moartea băiatului, anchetaţi

Cei doi medici acuzaţi de moartea băieţelului de nouă ani, din Şerbăneşti – Olt, sunt anchetaţi de organele de poliţie. Doctorul Mircea Tusciuc este cercetat şi de procurori pentru luare de mită.

Cei doi medici din Slatina, care s-au ocupat de băieţelul de nouă ani din Şerbăneşti care a murit după o banală fractură de mână, au intrat şi în atenţia organelor de anchetă. Medicul ortoped Paul Iancu şi doctorul Mircea Tusciuc, şeful Secţiei chirurgie infantilă, sunt cercetaţi de poliţie. Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt s-a autosesizat şi îl cercetează pe Tusciuc pentru luare de mită.
„Având în vedere declaraţiile făcute de tatăl băiatului în mass-media, referitoare la faptul că ar fi dat 20 de lei medicului Mircea Tusciuc, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt s-a autosesizat şi efectuează acte premergătoare împotriva acestuia pentru luare de mită. Urmează a se stabili în funcţie de probele administrate la dosar dacă se face vinovat sau nu. Mâine (astăzi – n.r.) urmează să începem audierile. Îl vom audia pe tatăl băiatului. Trebuie să aflăm dacă are martori, dacă a dat sau nu suma respectivă de bani“, a declarat procurorul Eugen Iacobescu.
În cazul în care va fi găsit vinovat, medicul Tusciuc riscă între 6 şi 12 ani de închisoare.

Părinţii vor ca Tusciuc să plătească

Constantin Grigore, tatăl băiatului, îl consideră vinovat de moartea băiatului pe medicul Mircea Tusciuc, şeful Secţiei chirurgie infantilă, şi speră ca justiţia să facă dreptate în acest caz. „Am înaintat o plângere împotriva doctorului Mircea Tusciuc, pentru că îl consider vinovat de moartea băiatului meu. Vreau să fie pedepsit pentru că el nu l-a tratat la timp şi bine, iar după ce l-a operat, copilul a murit. Las instanţa să decidă pedeapsa pe care o merită acest doctor“, a spus Constantin Grigore.
Familia copilului şi-a angajat luni avocat. „I-am sugerat clientului meu să depună o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi una la Colegiul Medicilor. Deocamdată, domnul Grigore solicită doar măsuri legale. Clientul meu îl acuză pe medicul Mircea Tusciuc şi vrem ca acesta să fie cercetat pentru ucidere din culpă ca urmare a malpraxisului. Dovezile vor fi administrate de organul de cercetare penală, respectiv înscrisuri medicale, expertiză medico-legală, declaraţii ale martorilor şi ale părţilor implicate“, a declarat avocatul Pavel Eftenie.

Cercetaţi penal

Şi poliţiştii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă şi au început cercetările în acest caz. „Luni, am întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă şi am început cercetările sub coordonarea unui procuror. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele cercetate riscă până la şapte ani de închisoare“, a spus comisar Claudia Radu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Olt.
Colegiul Medicilor a deschis la rândul său o anchetă. Biroul Executiv al Colegiului Medicilor Olt, întrunit ieri, a luat în discuţie situaţia generată de decesul copilului de nouă ani, iar după ce s-a analizat documentaţia a decis înaintarea dosarului Comisiei de Jurisdicţie. „Dosarul va fi înaintat spre analiză Comisiei de Jurisdicţie. Noi am trimis şi o adresă către INML Bucureşti pentru a ne pune la dispoziţie raportul de necropsie şi expertiza medico-legală. Comisia de Jurisdicţie va analiza dosarul şi raportul medico-legal, iar decizia va fi trimisă la Comisia de Disciplină, urmând ca aceasta să analizeze şi să decidă atitudinea celor doi medici implicaţi în caz. Rezultatul Comisiei de Disciplină va fi comunicat medicilor implicaţi, conducerii SJU Slatina, Ministerului Sănătăţii şi Colegiului Naţional al Medicilor. Noi am fost anunţaţi vineri de directorul medical Alina Chiriac. Până acum, familia băiatului nu a depus nici o plângere. Cei doi medici riscă de la avertisment până la interdicţia de a mai profesa“, a declarat Costache Marinache, preşedintele Colegiului Medicilor Olt. Decizia poate fi contestată de oricare dintre persoanele şi instituţiile amintite.
În urma scandalului, conducerea spitalului a fost demisă de ministrul sănătăţii. Economistul Nicu Vladu, fostul manager al Spitalului din Caracal, a fost propus de Florin Paraschiva, şeful DSP Olt, pentru funcţia de manager al Spitalului de Urgenţă Slatina, iar medicul Romeo Stănculescu, şeful Secţiei Medicale de la SJU Slatina, pentru funcţia de director medical.
Medicul Paul Iancu, de la Secţia ortopedie, şi şeful Secţiei chirurgie infantilă, Mircea Tusciuc, au contractele de muncă suspendate pe perioada anchetei.

GdO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII