Actualul depozit este neconform şi va fi închis la 1 august. În aşteptarea masterplanului, Primăria Calafat caută soluţii: investitori germani, austrieci sau români? Primarul Mircea Guţă spune că va purta discuţii cu Silviu Prigoană, patronul grupului Rosal.
Municipiul Calafat trebuie să rezolve urgent problema depozitării gunoaielor din oraş, o cantitate anuală de circa 25.000 de tone de deşeuri. Actuala groapă de gunoi a oraşului nu îndeplineşte normele de mediu şi trebuie închisă până la 1 august, după cum spune primarul Mircea Guţă. „Groapa de gunoi a oraşului are termen de închidere 1 august 2010, dar eu sper să putem prelungi termenul până la sfârşitul anului. Important este ce vom face cu deşeurile după acea dată“, a declarat primarul, care susţine că mai mulţi investitori s-ar fi arătat interesaţi de problema gunoaielor. „Avem oferte din partea unor firme germane şi austriece, chiar şi româneşti. Ei sunt interesaţi să producă biogaz din deşeuri. Eu voi avea cât de curând o discuţie şi cu Silviu Prigoană, să vedem dacă este interesat de problemă“, a precizat Mircea Guţă. Deputatul Silviu Prigoană, patronul grupului de firme Rosal – cu activităţi de salubrizare în mai multe oraşe, a cumpărat la Calafat activele fostei fabrici de conserve a oraşului. Deşi la ora actuală locaţia nu este folosită, construirea podului peste Dunăre Vidin – Calafat ar putea activa interesele de afaceri ale lui Prigoană în zonă.
Primăria Calafat dispune de un serviciu propriu de colectare a gunoaielor, dar care nu deserveşte şi comunele aparţinătoare oraşului. În mod normal, Calafatul trebuie să fie inclus în sistemul de management integrat al deşeurilor din Dolj, aşa-numitul masterplan.
În prezent, singura groapă de gunoi din judeţ conformă cu normele europene este cea a Craiovei. Cele 49 de hectare ale depozitului ecologic de la Mofleni au o capacitate de stocare de 4,5 milioane de metri cubi, pe o perioadă de exploatare de 30 de ani. Depozitul de gunoi al Calafatului are cea mai apropiată dată de închidere – 1 august 2010, după ce depozitele de gunoi Băileşti, Bechet şi Dăbuleni au fost închise în 2008 şi 2009. Depozitul din Segarcea are ca termen-limită de închidere anul 2015, iar cel din Filiaşi – 2017. În mediul rural, au fost inventariate 386 de spaţii de depozitare necontrolate. Masterplanul, care presupune investiţii de peste 40 de milioane de euro, prevede un spaţiu de depozitare, precum şi spaţii intermediare de transfer şi sortare.