15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPatru ani de puşcărie pentru „agentul federal“

Patru ani de puşcărie pentru „agentul federal“

Remus Nicolae Vasile are suficient timp la dispoziţie pentru a le povesti colegilor de închisoare cum s-a dat el drept poliţist, jandarm sau agent secret pentru a jefui nişte copii.

Povestea „agentului secret“ s-a încheiat. Bărbatul care astă-toamnă se dădea drept om al legii, pentru ca apoi să jefuiască nişte elevi de telefoanele mobile, a fost condamnat definitiv şi irevocabil.

Păcăleală pentru inocenţi

În prima parte a lunii octombrie 2009, mai mulţi tineri au depus plângeri la toate secţiile de poliţie din Craiova, reclamând că au fost deposedaţi de bani, telefoane mobile sau alte bunuri de către un bărbat care se prezenta drept poliţist, jandarm sau chiar „agent federal“ în misiune. Bănuind că e vorba de unul şi acelaşi autor, oamenii legii au comunicat semnalmentele descrise de victime tuturor patrulelor de poliţie din Craiova. Pe 22 octombrie, un poliţist din cadrul Secţiei 5 l-a recunoscut pe bărbat şi, fără să stea prea mult pe gânduri, l-a ridicat şi l-a condus la secţie. Acolo, oamenii legii au stabilit că au de-a face cu Remus Nicolae Vasile, de 34 de ani, din localitate. În urma unor recunoaşteri din grup, poliţiştii au fost siguri că l-au prins pe autorul acestor jafuri inedite.
Cu ocazia cercetărilor, poliţiştii de la Secţia 5 au stabilit că bărbatul, prin declinarea de calităţi oficiale, a abordat cel puţin 12 tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 23 de ani, spunându-le că au fost implicaţi în altercaţii şi alte incidente. De fiecare dată, autorul îşi alegea victima din rândul celor care păreau mai creduli, mai uşor de păcălit. De cele mai multe ori, „poliţistul“ îi spunea tânărului că trebuie să îl însoţească la secţie, pentru a da o declaraţie. După o abordare mai dură iniţial, încerca să câştige încrederea victimei, spunându-i să nu-şi facă griji, că va scăpa uşor. Apoi, în timp ce, chipurile, aşteptau maşina „colegilor“, îi cerea telefonul „să dau un bip unui coleg“, după care îi trimitea pe tânăr să cumpere o cafea. Până se întorcea victima cu cafeaua, acesta dispărea cu telefon cu tot.

Sentinţă irevocabilă

Reţinut pe bază de ordonanţă pe 22 octombrie 2009, Remus Nicolae Vasile a fost arestat preventiv a doua zi, iar de atunci se află în spatele gratiilor. A fost trimis în judecată pe 25 noiembrie 2009, pentru săvârşirea infracţiunilor de uzurpare de calităţi oficiale, tâlhărie şi înşelăciune, având parte de un proces incredibil de rapid. După nici trei săptămâni de la primirea dosarului, Judecătoria Craiova l-a găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare, condamnându-l pe 11 decembrie la o pedeapsă rezultantă de patru ani de închisoare, cu executare în penitenciar.
Pe 9 februarie 2010, Tribunalul Dolj i-a respins apelul, iar pe 4 mai sentinţa a rămas definitivă şi irevocabilă, după ce Curtea de Apel Craiova i-a respins şi recursul. Cât despre victime, acestea încă aşteaptă să-şi recupereze telefoanele mobile sau măcar contravaloarea acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII