22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrefecţii şi subprefecţii se perfecţionează pentru aderarea la Schengen

Prefecţii şi subprefecţii se perfecţionează pentru aderarea la Schengen

14 prefecţi şi subprefecţi din sudul şi sud-vestul ţării se vor întâlni timp de cinci zile la Şcoala de Perfecţionare a Cadrelor Poliţiei de Frontieră (SPCPF), din Orşova, judeţul Mehedinţi, la cursurile de perfecţionare în vederea aderării ţării noastre la spaţiul Schengen.

Această acţiune este organizată de Ministerul Administraţiei şi Internelor, în scopul spe­cia­lizării personalului instituţiilor statului implicate în procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

Spaţiul Schengen reprezintă o zonă de libertate de mişcare unde controalele la frontierele interne ale statelor semnatare au fost eliminate şi a fost creată o singură frontieră externă, unde verificările se desfăşoară conform unui set de reguli clare. În afara be­neficiilor aduse, eliminarea controalelor la frontierele in­terne poate avea însă un impact negativ pentru secu­ritatea statelor membre. Pentru prevenirea unor astfel de inconveniente, statele Schengen introduc un set de măsuri compensatorii prevăzute în detaliu de acquis-ul Schengen şi de reco­man­dările referitoare la punerea lor în practică. Cea mai semni­ficativă măsură compensatorie o reprezintă înfiinţarea unui sistem comun european de urmărire poliţienească trans­frontalieră, numit Sistemul Informatic Schengen.

„Românii, la frontierele spaţiului Schengen, se vor deplasa fără timp de aşteptare şi control, iar controalele interne vor fi eliminate. În acelaşi timp, va fi o responsabilitate foarte mare, dat fiind faptul că România va gestiona o bună parte din frontierele externe ale spaţiului Schengen. În acest context, poliţia de frontieră are un rol foarte important“, a declarat Alexandru Schintee, comisar director SPCPF Orşova.

Pe 31 martie, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Me­hedinţi a primit vizita unei echipe de evaluare, din care au făcut parte 11 experţi din statele membre Schengen, un reprezentant al Secre­ta­riatului General al Consiliului UE, precum şi un repre­zentant al Comisiei Europene, vizită în cadrul căreia s-a verificat dacă sunt îndeplinite toate condiţiile necesare implementării acquis-ului Schengen, pentru ca România să primească drepturile depline de stat Schengen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS