12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024

Poliţist arestat

http:http://www.youtube.com/watch?v=MA_DYatVDYQ

Agentul de poliţie doljean Stelian Surugiu, ajutorul şefului de Post din Piscu Vechi, acuzat că a omorât o femeie într-un accident rutier, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor Parchetului General.

Accidentul în care a fost implicat Stelian Surugiu a avut loc în seara de 29 martie, pe DN 55 A, la ieşirea din comuna Poiana Mare. Poliţistul, îmbrăcat în uniforma de serviciu, însă aflat la volanul autoturismului personal, un Volkswagen Golf cu numărul de înmatriculare DJ-11-ARY, a lovit în plin o angajată a Spitalului de Neuropsihiatrie Poiana Mare, care circula regulamentar pe o bicicletă, în aceeaşi direcţie de mers. În urma impactului violent, Victoria Mitran, de 51 de ani, a fost aruncată la aproximativ 20 de metri şi a murit pe loc. După ce a lovit femeia, agentul de poliţie Stelian Surugiu şi-a continuat drumul fără să oprească. Martorii au povestit că poliţistul a revenit la locul accidentului după câteva minute, când a realizat că una dintre plăcuţele de înmatriculare ale autoturismului s-a desprins în urma impactului, însă nici atunci nu a oprit. Un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Dolj a ajuns la locul accidentului, dar medicii nu au mai putut face nimic pentru femeie şi au constatat decesul. Momentul impactului a fost surprins de camerele de filmat ale unei staţii GPL aflate în apropiere, imagini care arată şi că poliţistul nu a oprit, nici măcar nu a încetinit după ce a lovit femeia.
După câteva ore, agentul s-a prezentat la Poliţia Calafat. Fiind testat cu aparatul etilotest, s-a constatat că acesta consumase băuturi alcoolice, aparatul indicând o concentraţie de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetat în stare de libertate la Craiova

Fiind vorba de un accident produs de un agent de poliţie judiciară, cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. După audieri, procurorul care a efectuat cercetările a dispus începerea urmăririi penale faţă de agentul Stelian Surugiu, cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă (îmbibaţia alcoolică depăşea limita legală) şi fugă de la locul accidentului.
Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că, în acest caz, a fost convocat de urgenţă Consiliul de Disciplină, însă întrunirea acestuia, care presupunea audierea poliţistului Surugiu, nu a mai putut avea loc pentru că acesta a intrat în concediu medical până pe 13 aprilie.
După câteva zile, pe 2 aprilie, a avut loc incidentul în urma căruia Pavel Rentea, de 62 de ani, din Craiova, a fost bătut de Cosmin Drăgan, şoferul unui BMW, pentru că traversa strada prea încet. Rentea a decedat pe patul spitalului din cauza unui infarct miocardic.
Şi în cazul lui Drăgan s-au dispus cercetările cu el în stare de libertate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovitură cauzatoare de moarte. Pe 7 aprilie însă, acesta a fost arestat preventiv pentru comiterea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice.
În aceeaşi zi, mass-media au început să întrebe de ce Drăgan a fost arestat preventiv, iar poliţistul care a omorât o femeie în timp ce conducea băut un autoturism, după care a fugit de la locul accidentului, este cercetat în stare de libertate.

Arestat la Bucureşti

Un răspuns la întrebările presei a venit joi, 8 aprilie, când Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat dosarul deschis pe numele lui Surugiu şi care se afla în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Peste numai o zi, vineri, procurorii Parchetului General au emis un mandat de aducere pe numele agentului Surugiu, care a şi fost dus la Bucureşti pentru audieri. În aceeaşi zi, procurorii au emis pe numele poliţistului doljean o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Surugiu a fost prezentat sâmbătă dimineaţă la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru ucidere din culpă în formă agravantă şi părăsirea locului accidentului. Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au considerat că probele administrate în acest caz sunt suficiente pentru a admite propunerea de arestare preventivă, pe numele agentului Surugiu fiind emis un mandat de arestare pentru 29 de zile. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

A fost decizia procurorului de caz

Gheorghe Stoian, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a declarat pentru GdS că dosarul a fost preluat de Parchetul General în baza legii, ca organ ierarhic superior. Întrebat de ce în cazul poliţistului Surugiu nu s-a luat nici o măsură până când dosarul a fost cerut de Parchetul General, Gheorghe Stoian a precizat că numai procurorul de caz putea decide, în baza probelor administrate, dacă se impunea luarea unor măsuri preventive cum ar fi reţinerea sau arestarea preventivă. În acest caz a considerat că nu se impune luarea unei măsuri preventive .

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII