13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAPM Gorj s-a întâlnit cu custozii ariilor protejate

APM Gorj s-a întâlnit cu custozii ariilor protejate

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) a organizat în Vinerea Mare o întâlnire între reprezentanţii firmelor care au câştigat custodia ariilor protejate din Gorj şi cei ai Muzeului Judeţean, ai Asociaţiei Speologice „Focul Viu“ din Bucureşti şi ai altor instituţii. Custodia Peşterii Polovragi a fost câştigată de o firmă din Craiova.

Peştera Polovragi este situată în Cheile Olteţului şi este una dintre cele mai lungi din România. În prezent, intrarea costă 1,2 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari şi 2,4 lei pentru celelalte categorii de vizitatori. Explorarea peşterii nu a fost încă finalizată, galeriile formând un labirint atractiv. În galeriile active se pot practica în condiţii foarte bune explorarea subacvatică şi scufundările de agrement. O legendă care circulă în zonă spune că aici a trăit Zamolxe, zeul dacilor. Potrivit lui Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj, peştera a fost vizitată până în prezent de belgieni, italieni, francezi, americani, polonezi, ruşi şi foarte mulţi români. Opt sute de metri din peşteră sunt electrificaţi, aceasta având peste zece kilometri. Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) a dat în luna martie startul pentru custodia ariilor naturale protejate din România, astfel că o firmă din Craiova a câştigat custodia zonei de nord a Gorjului, ceea ce înseamnă că Peştera Polovragi se va afla cinci ani în custodia acestei firme.

Butterfly Effect, noul custode al Peşterii Polovragi

Peştera este în custodia Muzeului Judeţean Gorj încă din anul 1984, dar acest lucru se va schimba începând cu acest an, pentru că Ministerul Mediului şi Pădurilor a dat în luna martie startul pentru custodia ariilor naturale protejate din România. Custodia Peşterii Polovragi a fost câştigată de o firmă din Craiova, care se va ocupa de ea în următorii cinci ani. Numai în Regiunea sud-vest Oltenia, ariile declarate protejate numără o treime din suprafaţa Olteniei. La sesiunea din martie, ministerul a dat în custodie 14 arii protejate din Oltenia. Cele mai cunoscute dintre ele sunt aria Parâng (30.000 de hectare), care cuprinde şi staţiunea montană Rânca din judeţul Gorj, luată în custodie de Fundaţia Guard Forest din Vâlcea, Nordul Gorjului de Est (49.000 de hectare), care cuprinde şi Peşterile Muierii şi Polovragi, importante obiective turistice – luat în custodie de societatea Butterfly Effect SRL din Craiova. Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj a organizat o întâlnire între reprezentanţii firmelor care au câştigat custodia ariilor protejate din judeţul Gorj şi reprezentanţii Muzeului Judeţean, ai Asociaţiei Speologice „Focul Viu“ din Bucureşti şi ai altor instituţii.
„Reprezentanţii Butterfly Effect au prezentat ceea ce vor să facă la Peştera Polovragi, planurile de protejare a mediului, proiectele pe care vor să le deruleze pe ecologizare, biodiversitate sau promovarea turismului. Am făcut un protocol de colaborare verbal, iar în perioada următoare îl vom încheia pe cel scris. Peştera Polovragi este deschisă acum, dar a avut mai puţini vizitatori decât altădată. Vom vedea dacă noul custode va impune alt preţ de intrare“, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Mii de vizitatori anual

Anul trecut, Peştera Polovragi a fost vizitată de peste 25.000 de turişti, iar Muzeul Judeţean de Artă Gorj – de peste 47.000 de turişti. Felicia Popescu este de un an ghidul Peşterii Polovragi. Fiecare turist are şansa să scrie câteva cuvinte în caietul de impresii al peşterii. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS