20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 40 de unităţi şcolare vor fi comasate în Gorj

Peste 40 de unităţi şcolare vor fi comasate în Gorj

41 de unităţi şcolare din Gorj vor fi comasate, începând cu 1 septembrie, din cauza efectivelor reduse de elevi.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj a întocmit lista finală a unităţilor de pe teritoriul judeţului, care vor fi comasate odată cu intrarea în noul an şcolar. Astfel, la nivelul judeţului Gorj vor fi comasate 41 de şcoli şi grădiniţe, din cauza numărului mic de elevi înscrişi la cursuri. În aproximativ 30 de localităţi vor avea loc comasări, iar cadrele didactice titulare se vor transfera la unităţile comasate. „În condiţiile trecerii din acest an la finanţarea şcolii per elev, am decis să comasăm 41 de unităţi şcolare. Restructurarea sistemului este necesară, pentru a avea un învăţământ cât mai eficient. Urmărim crearea condiţiilor pentru acces egal la educaţie şi creşterea calităţii învăţământului. Învăţământul simultan trebuie eradicat“, a afirmat Justin Paralescu, inspector şcolar general al ISJ Gorj.

Calitate şi navetă

Conducerea ISJ Gorj crede că restructurarea sistemului de învăţământ va duce la creşterea responsabilităţii autorităţilor locale faţă de gestionarea bazelor materiale ale şcolilor.„Principalul motiv al acestor comasări este obţinerea unei mai bune calităţi a actului de educaţie pentru aceşti elevi, dar şi o scădere a cheltuielilor. Un liceu şi o şcoală generală îşi vor pierde personalitatea juridică de la 1 septembrie, ambele unităţi fiind în Târgu Jiu. Este vorba de Şcoala Generală numărul 7, care nu va mai avea personalitate în urma comasării, şi Liceul Forestier, care îşi va pierde personalitatea juridică în urma fuziunii cu Liceul Auto din municipiu“, a spus Camelia Bibere, inspector şcolar adjunct al ISJ Gorj. Foarte mulţi părinţi şi elevi şi-au manifestat nemulţumirea în ultima lună faţă de comasările impuse de inspectorat. Părinţii sunt nemulţumiţi pentru că elevii trebuie să facă naveta.

Problema microbuzelor

În mai multe comune din judeţul Gorj există un număr prea mic de microbuze şcolare, iar în unele localităţi, acestea sunt defecte şi nimeni nu le repară. Potrivit lui Justin Paralescu, în comuna Aninoasa, microbuzul şcolar a fost avariat în afara orarului de transport şcolar în luna noiembrie a anului trecut şi nu a mai fost reparat nici până acum. La Slivileşti, din cauza combustibilului necorespunzător folosit la alimentare, microbuzele s-au defectat şi astfel elevii nu mai au cu ce ajunge la şcoală. „Problema microbuzelor şcolare trebuie rezolvată şi ne dorim o mai mare responsabilitate din partea autorităţilor locale“, a spus Justin Paralescu, inspector şcolar general al ISJ Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS