12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFinul din Gorj al lui Cătălin Voicu, abonat la contracte publice

Finul din Gorj al lui Cătălin Voicu, abonat la contracte publice

Radu Dan Florea, patronul firmei Tech Safety din Târgu Jiu şi fin al senatorului PSD Cătălin Voicu, cel care figurează în stenogramele apărute în presă, este un abonat al fondurilor publice. Cel mai „gras“ contract al lui Radu Dan Florea este alimentat cu fonduri de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi are o valoare de 12,3 milioane de lei.

Patronul firmei Tech Safety din Târgu Jiu, Radu Dan Florea, este, potrivit stenogramelor apărute în presă, cel care trebuia să îi returneze suma de 200.000 de euro omului de afaceri Costel Căşuneanu. Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, senatorul Cătălin Voicu ar fi ştiut că avea telefonul ascultat şi într-o discuţie telefonică i-a solicitat finului său, Radu Dan Florea, să returneze banii respectivi, pe care i-ar fi folosit la lucrările de construcţie ale unui campus şcolar din judeţul Gorj. Conform anchetatorilor, senatorul ar fi încercat astfel să scape de infracţiunea de trafic de influenţă în favoarea omului de afaceri Costel Căşuneanu şi să lase să se înţeleagă faptul că suma de 200.000 de euro luată de la acesta nu era destinată unui magistrat, ci lui Radu Dan Florea. Discuţia telefonică înregistrată de DNA dintre Cătălin Voicu şi finul său Radu Dan Florea, din Târgu Jiu, a avut loc pe 21 decembrie 2009. Despre suma de 200.000 de euro procurorii DNA susţin că ar fi mită pentru un magistrat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru ca omul de afaceri Costel Căşuneanu să scape de un dosar penal. De altfel, şi afaceristul Costel Căşuneanu a făcut recent public faptul că aşteaptă ca datoria să îi fie înapoiată.  

Stenograma apărută în presă

„Cătălin Voicu: Unde eşti, domnu' fin?
Radu Dan Florea: Să trăiţi! Acu ieşii de la spital. Am avut un puseu de tensiune şi stătui la perfuzii. Îmi cer scuze că nu avusei telefonul.
Cătălin Voicu: Măi omule…
Radu Dan Florea: Am zis că mor…
(…)
Cătălin Voicu: Da' unde eşti? Când ne vedem?
Radu Dan Florea: Astă-seară sau mâine cel târziu.
Cătălin Voicu: Măi omule… măi omule, trebuie neapărat să îi dai banii omului ăluia înapoi. E vorba de domnul Căşuneanu.
Radu Dan Florea: Da.
Cătălin Voicu: Şi aşa am o mie de probleme, înţelegi, de la chestia asta.
Radu Dan Florea: Oricum, până la sfârşitul anului e rezolvată.
Cătălin Voicu: Păi eu aşa i-am promis, că-i dăm până la sfârşitul anului, domn'e!
Radu Dan Florea: O rezolvăm până la sfârşitul anului.
Cătălin Voicu: Am rugămintea, vino azi, vino azi la Bucureşti, ca să vedem exact când crezi că poţi să-i dai banii pentru că vreau neapărat să găsim o formulă să te prezinţi să-i dai banii, înţelegi?
Radu Dan Florea: Am înţeles, ori astă-seară, da-s slăbit, astă-seară ori mâine dimineaţă sunt aici.
Cătălin Voicu: Bine, ai grijă… Bun. Deci rugămintea care o am: fă-ţi toate socotelile şi dă-i omului banii înapoi până la sfârşitul anului.
Radu Dan Florea: Da, da.
Cătălin Voicu: Că eu, în ce mă priveşte, mă lupt şi voi demonstra ce am de demonstrat, că n-am nici o legatură cu povestea asta, pentru că… omului trebuie să-i dai banii, că eu aşa i-am promis, până la sfârşitul anului.
Radu Dan Florea: Am înţeles, am înţeles, ne ţinem de cuvânt.
Cătălin Voicu: Te încadrezi, nu? Până la sfârşitul anului?
Radu Dan Florea: Da, ne încadrăm până la sfârşit. Ne încadrăm.
Cătălin Voicu: Bine, că eu nici nu am voie să iau legatura cu el acum. Nici nu ştiu cum. Va trebui să te duci tu personal să îi duci. Nu ştiu, ne mai gândim, ne punem de acord aci sau prin avocat. Să vedem că trebuie să…
Radu Dan Florea: Prin avocat, prin avocat, datoria e clară, asta-i datoria şi… domn'e banii.
Cătălin Voicu: E în regulă. Bine. Hai, te aştept!“.

Afaceri alimentate cu bani de la Ministerul Educaţiei

Omul de afaceri târgujian Dan Radu Florea era cunoscut în anii 2000 – 2004 ca prieten al lui Nicolae Mischie, dar şi ca un apropiat al şefilor din poliţia gorjeană. Afacerile firmei conduse de Radu Dan Florea au legătură cu fondurile publice, iar campusul la care fac referire procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie există în comuna Peştişani. Potrivit primarului localităţii, Florin Pavel, firma Tech Safety a câştigat licitaţia de construcţie a unui campus în localitate, iar lucrările au fost demarate pe 5 martie 2008. Conform contractului, lucrările trebuia finalizate în această lună, însă au fost sistate. Fondurile sunt asigurate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. „Primăria Peştişani mai are de virat firmei Tech Safety suma de 2,4 milioane de lei. Ei au executat cam 40% din lucrare şi nu am mai avut bani. Până acum le-am dat cam cinci milioane de lei şi mai avem restanţa de 2,4 milioane de lei. Valoarea totală a contractului este de 12,3 milioane de lei, fără TVA. Banii vin de la Ministerul Educaţiei. Lucrările sunt sistate din iulie anul trecut“, a menţionat edilul-şef din Peştişani.

Lucrări pe bani publici şi la Motru  

Firma omului de afaceri derulează în prezent un contract şi cu Primăria Motru. Valoarea acestuia este de un milion de lei, iar Tech Safety trebuie să modernizeze piaţa agroalimentară din municipiu. Societatea lui Dan Floarea a câştigat licitaţia în urma unei contestaţii, deşi, iniţial, lucrările fuseseră adjudecate de firma IMSAT din Vâlcea. Cu toate că lucrările au început în 2008 şi trebuia să fie executate în şase luni, nici până în prezent piaţa agroalimentară nu este gata. „Tech Safety ieşise pe locul al doilea la licitaţie, dar au făcut contestaţie la Bucureşti, au venit cu o hârtie şi le-am dat lor contractul. Dacă ajungeam la instanţă dura prea mult şi am zis să mergem pe mâna lor, să terminăm mai repede piaţa. Nici până acum nu au terminat-o, deşi am stabilit împreună să fie gata înainte de Paşte. Eu nu ştiu cine sunt patronii: când vin unii, când vin alţii. Le-am dat până acum 400.000 de lei. Am avut o restanţă de 100.000 de lei pe care am achitat-o în vară şi ei au profitat de treaba asta: că e criză şi aşa mai departe. Au executat 50% din lucrare, dar eu nu ştiu cât să mai aştept. Folosim bani de la bugetul local. Eu vreau să reziliez contractul, chiar dacă ajung în instanţă. Am tot amânat, că am zis că o termină. Facem altă licitaţie pe ce a mai rămas de executat“, a declarat Dorin Hanu, primarul din Motru.

L-a „înfundat“ pe Alexandru Crişan şi a vândut salopete către CJ Vâlcea  

Dan Radu Florea a intrat în atenţia opiniei publice din judeţul Gorj şi nu numai, printr-o afacere derulată în anul 2004. La vremea respectivă, firma Tech Safety a vândut salopete în valoare de 300.000 de lei Consiliului Judeţean Hunedoara. Marfa era destinată salariaţilor Direcţiei de Drumuri Judeţene, iar preţul de achiziţie al unei salopete a variat între 85 şi 200 de lei. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara chiar a deschis atunci o anchetă pentru a stabili modul în care s-a derulat contractul pe bani publici. Numele Dan Radu Florea apare şi în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată Alexandru Crişan senior. Astfel, conform procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Alexandru Crişan tatăl şi fiul, patronii firmei ALEXANDER CO SRL din Braşov, au încheiat în luna iulie 2004 trei contracte cu firma Tech Safety din Târgu Jiu, prin care cumpărau marfă în valoare de peste 600.000 de lei, obligându-se să o achite cu file cec. În contract, cei doi oameni de afaceri se angajau să asigure existenţa în cont a sumei necesare efectuării plăţii, în caz contrar ei răspunzând penal. Pe conturile familie Crişan era aplicată însă o poprire de către Ministerul Finanţelor şi astfel cei doi au ajuns în faţa instanţelor de judecată.

Cârciumaru neagă orice relaţie cu Dan Radu Florea   

Cu toate că a fost filmat la Congresul PSD alături de senatorul Cătălin Voicu, în timpul unei discuţii, şeful PSD Gorj şi primar în Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, neagă faptul că l-ar lega ceva atât de parlamentarul anchetat de DNA, cât şi de omul de afaceri Radu Dan Florea. Mai mult decât atât, Primăria Târgu Jiu a ţinut să transmită ieri un comunicat de presă în care se insistă asupra faptului că firma patronată de finul lui Cătălin Voicu nu a făcut afaceri cu primăria condusă de Florin Cârciumaru. „Primăria Municipiului Târgu Jiu doreşte să clarifice unele comentarii apărute în ultimele zile şi subliniază faptul că între municipalitate şi firmele domnului Dan Florea nu există contracte, iar lucrările de la campusul de la Bârseşti sunt realizate de SC MACOFIL“, se menţionează în comunicatul emis de biroul de presă al Primăriei Târgu Jiu.
Dan Radu Florea nu a putut fi contactat telefonic pentru un punct de vedere în legătură cu discuţia telefonică purtată cu senatorul Voicu, referitoare la împrumutul de 200.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII