18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAtentate sinucigaşe în două staţii de metrou din centrul Moscovei

Atentate sinucigaşe în două staţii de metrou din centrul Moscovei

Peste 35 de persoane şi-au pierdut viaţa în atentatele sinucigaşe comise ieri-dimineaţă în două staţii de metrou din centrul Moscovei, în apropiere de Kremlin.

Prima explozie a avut loc în staţia Lubianka, din centrul Moscovei, în jurul orei locale 8.00 (7.00, ora României). 23 de persoane au murit, iar alte 18 au fost rănite, a declarat purtătorul de cuvânt. Lubianka, unde se află sediul serviciilor secrete, este un loc simbolic din capitala rusă.
A doua explozie s-a produs în staţia Park Kulturi, în jurul orei locale 8.40 (7.40 ora României), provocând moartea a 12 persoane şi rănirea altor 15. Fiecare dintre cele două explozii a echivalat cu puterea degajată de două kilograme de trinitrotoluen (TNT).
Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, bilanţul provizoriu este de 35 de morţi şi 33 de răniţi, însă, potrivit presei, ar fi vorba de 37 de morţi.
Autorii atentatelor ar
fi fost femei

Potrivit primarului Moscovei şi serviciilor de securitate FSB, fostul KGB, autorii atentatelor ar fi fost femei. „Putem pleca de la principiul că explozibilul era prins pe corp. 19 persoane au murit“, a declarat Siomin în legătură cu prima deflagraţie. „Este un scenariu similar în privinţa celei de a doua explozii“, a mai spus el. „În ceea ce priveşte Park Kulturi, nu am cifre precise, dar sunt, fără îndoială, 14 morţi“, a adăugat procurorul.
Potrivit CNN, un site apropiat rebelilor ceceni şi-ar fi asumat responsabilitatea pentru cele două atacuri înregistrate ieri-dimineaţă la metroul din Moscova, dar revendicarea nu a fost confirmată.
Poliţia din Moscova a fost în stare de alertă maximă, au anunţat autorităţile. Directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, şi ministrul pentru situaţii de urgenţă l-au informat pe preşedintele Dmitri Medvedev în legătură cu ajutorul acordat victimelor.
O comisie de anchetă a Parchetului a anunţat că a fost lansată o investigaţie pentru terorism.Premierul rus Vladimir Putin, care se afla ieri la Krasnoiarsk, în Siberia, „primeşte în prezent informaţii detaliate din partea forţelor de ordine şi serviciilor sociale privind operaţiunile pentru ajutarea victimelor“, a declarat purtătorul său de cuvânt, Dimitri Peskov.
Procurorul general Iuri Ceaika l-a informat pe preşedintele Medvedev în legătură cu primele rezultate ale anchetei.
În piaţa Lubianka se află mai multe zeci de camioane ale serviciilor de urgenţă şi un elicopter, a constatat un jurnalist AFP. Poliţia a închis pasajele subterane. Numeroase persoane îşi sunau rudele pentru a le linişti.
Alte linii de metrou sunt în continuare deschise. Circa 8,5 milioane de persoane călătoresc cu metroul din Moscova în fiecare zi.
Capitala rusă a fost afectată de mai multe ori în ultimii ani de explozii mortale, unele revendicate de separatiştii ceceni, dar acestea au devenit din ce în ce mai puţin frecvente.
Expertul Aleksei Makarkin, de la Centrul pentru tehnologii politice, consideră că autorii atentatului vor să destabilizeze situaţia şi ar putea avea legături cu Caucazul de Nord. „Aceste atentate teroriste sunt din aceeaşi categorie cu cel din Nevsky Express (care s-a soldat cu 28 de morţi – n.r.). Aparent, obiectivul acestor acte teroriste este să des-tabilizeze situaţia“, a declarat expertul, citat de Interfax.
Aceste atacuri survin în condiţiile în care forţele de ordine şi-au înmulţit în ultimele luni operaţiunile de anvergură din Caucazul de Nord, pentru a elimina rebelii. Mulţi dintre liderii lor au fost ucişi în ultimele săptămâni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII