10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiderii sindicali din învăţământ au protestat pe banii lor

Liderii sindicali din învăţământ au protestat pe banii lor

În majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţul Dolj, profesorii au intrat la clasă, şi-au susţinut ora, însă nu au trecut note în catalog. Alţii, în special cei din mediul rural, au refuzat să susţină ore, preferând să dezbată proiectul Legii educaţiei naţionale. În jurul prânzului, 200 de dascăli, lideri sindicali ai unităţilor de învăţământ din judeţ, au protestat în Craiova.

Profesorii au fost împărţiţi ieri în două tabere în judeţul Dolj. Cei mai mulţi dintre ei au făcut abstracţie de protestele sindicale anunţate, dar şi de ideea de a dezbate proiectul Legii educaţiei în timpul orelor de curs, preferând să desfăşoare activitatea curentă la clase. „Era absurd să discut o lege cu elevii de clasa I. Nu era drept faţă de copii. Am preferat să desfăşor activitatea curentă, iar despre Legea educaţiei putem vorbi şi după orele de program“, a spus Adrian Veleşcu, învăţător la Şcoala nr. 30 din Craiova. Şi cadrele didactice de la Şcoala „ALexandru Macedonski“, dar şi de la CN „Gheorghe Chiţu“, Grupul Şcolar „Charles Laugier“ au acordat prioritate elevilor şi nu dezbaterilor din cancelarie.

De voie, de nevoie, liderii sindicali s-au prezentat la protest

La ora 12.00 însă, aproximativ 200 de profesori din unităţile de învăţământ doljene, lideri de sindicat afiliaţi la FSLI, şi-au făcut apariţia pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“. O parte dintre ei erau convinşi că pot schimba ceva, dornici de a lupta pentru drepturile colegilor lor dedicaţi educaţiei, alţii însă au venit „din obligaţie“, conştienţi că nu vor rezolva nimic. „Suntem categoria socială cu rol de formare. După trei ani de muncă la catedră, cu spor de dirigenţie şi spor de rural primesc 900 de lei pe lună salariu. Având în vedere însă că numărul orelor de istorie se va reduce, există toate şansele ca eu să fiu nevoit să mă reprofilez, cu toate că îmi fac meseria cu pasiune. Eu am venit să susţin drepturile colegilor mei la Craiova, iar în şcoală, restul colegilor nu au făcut ore…“, a spus Ionuţ Preda, profesor la Şcoala Catane. Ionuţ Preda este navetist, parcurge zilnic 85 de kilometri între şcoală şi casă. Nemulţumirea dascălului de la Catane nu se opreşte însă aici. Acesta ne-a povestit că este nevoit să scoată din buzunar bani pentru cursurile de perfecţionare, foarte puţine fiind gratuite, dar şi pentru materialele didactice. Colegii de breaslă de la Şcoala din Mârşani au mărturisit că au venit la Craiova pentru pichetare, însă au lăsat înlocuitori la clasă. Este de aproximativ patru ani învăţător şi câştigă lunar 720 de lei. Banii sunt mai mult decât insuficienţi. Munceşte şi peste program, chiar şi pe timpul nopţii pentru suplimentarea veniturilor.  

Profesorii, lideri din mediul rural, şi-au plătit drumul spre Craiova din propriul buzunar

Am avut însă surpriza să găsim în rândul liderilor oameni scârbiţi de promisiuni, convinşi că pichetarea de ieri nu va rezolva nimic. „Sunt profesor de educaţie plastică, am două facultăţi şi un master. Predau la două şcoli: Grupul Şcolar «Horia Vintilă» din Segarcea, dar şi la Şcoala de Arte şi Meserii din Bistreţ. După 15 ani ca dascăl primesc 1.100 de lei pe lună! Sunt convins că nu rezolvăm nimic prin protestele noastre, însă omul trebuie să rămână optimist. Restul colegilor mei rămaşi la şcoală nu vor trece note în catalog, nu vor face ore, însă vor intra la clase. Am venit cu maşină de ocazie la Craiova să particip la proteste, am plătit din buzunarul meu, şi aşa gol, iar acum am rămas cu doi lei în buzunar. La întoarcere sper să găsesc pe cineva cunoscut, să pot ajunge acasă“, a spus Andi Parlenie.
Mitingul a durat aproximativ o oră, apoi cei 200 de lideri sindicali s-au deplasat spre prefectură pentru a înmâna reprezentantului guvernului în teritoriu o petiţie cu revendicările dascălilor. Trei dintre reprezentanţii dascălilor au intrat pentru câteva minute în audienţă la prefect. Au înştiinţat prefectul despre doleanţele profesorilor, dar şi despre intenţia de a merge la CEDO, cu cele 4.000 de dosare câştigate în instanţă pentru acordarea diferenţelor salariale. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII