16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMile Cărpenişan, înmormântat cu onoruri militare

Mile Cărpenişan, înmormântat cu onoruri militare

Sute de persoane l-au condus ieri pe ultimul drum pe Mile Cărpenişan. Jurnalistul a fost înmormântat cu onoruri militare la cimitirul „Rusu Şirianu“ din Timişoara, iar slujba a fost oficiată de un sobor format din opt preoţi. Prieteni, foşti colegi, familia, cunoscuţi, colaboratori şi timişoreni care îl ştiau doar de la televizor l-au condus pe ultimul drum şi i-au adus un ultim omagiu lui Mile Cărpenişan.
La înmormântarea jurnalistului au participat foşti colegi de la Antena 1, jurnalişti din Timişoara, prieteni, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor. Au venit să îl conducă pe ultimul drum pe jurnalistul Mile Cărpenişan foşti şi actuali consilieri judeţeni, reprezentanţi ai conducerii Inspectoratului de Poliţie Timiş, ai Poliţiei de Frontieră, ai Prefecturii Timiş, din partea consiliului judeţean şi a Primăriei Timişoara.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Mile Cărpenişan a fost dus de la capelă spre locul de veci, cortegiul funerar având în frunte militari ai Batalionului 32 Infanterie Mircea „Scorpionii Galbeni“, care au tras cinci salve de armă.
Mile Cărpenişan a fost înaintat post-mortem la gradul de sublocotenent, în semn de înaltă apreciere a contribuţiei sale la creşterea prestigiului Armatei Române, prin informarea onestă şi oportună a opiniei publice despre faptele de arme ale militarilor.
Conform unui comunicat al MApN, ordinul a fost semnat ieri de către ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, care consideră că, prin dispariţia sa fulgerătoare, Mile Cărpenişan lasă un gol imens în inimile românilor.
Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat marţi, post-mortem, pe jurnalistul Mile Cărpenişan, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Cavaler.

Corespondent special timp de zece ani

Mile Cărpenişan s-a stins din viaţă luni la doar 34 de ani. El era internat de câteva zile la Spitalul Judeţean Timişoara, în comă, după ce suferise un blocaj renal şi un şoc septic.
Mile Cărpenişan a devenit cunoscut ca jurnalist de război, graţie corespondenţelor sale din fosta Iugoslavia, Irak şi din zonele afectate de tsunamiul asiatic. El a fost timp de mai bine de zece ani corespondent special al posturilor de televiziune Antena 1 şi Antena 3, până în 2008, când a ales să lucreze ca freelancer.
Jurnalistul îşi dedicase ultimele săptămâni din viaţă unei campanii umanitare prin care încerca să salveze viaţa unui tânăr de 29 de ani, bolnav de leucemie. Cu doar o lună în urmă, jurnalistul îşi scosese la licitaţie casca militară pe care o folosise în Irak, intenţionând să doneze banii obţinuţi la licitaţie tânărului bolnav de leucemie.

„Aş vrea să fiu un om de zăpadă…“

„Am trăit o viaţă plină, am călătorit pe fiecare cale a mea, dar mai mult, mai mult decât atât, am făcut-o în felul meu. Regrete am câteva, dar apoi… sunt prea puţine pe care să le menţionez. Am făcut ceea ce trebuie să fac şi uite aşa am trecut prin toate, fără excepţie. Mi-am programat fiecare deplasare şi fiecare pas pe care l-am făcut pe drumuri lăturalnice. Ah… şi, mai mult… mai mult decât atât, am făcut-o în felul meu“, scria Mile Cărpenişan cu puţin timp în urmă, pe blogul personal.
„Am iubit, am zâmbit şi am plâns, am avut partea mea la pagubă, iar acum, când lacrimile au devenit substitut pentru bucurie, mă uit în urmă şi mă amuz. Când mă gândesc că am fost capabil pentru toate astea şi nu într-un mod ruşinos… e clar. A fost în felul meu. Şi istoria o va spune. Mi-am asumat toate bunele şi relele şi până la urmă am mers pe calea mea. Da, e calea mea“, mai scria jurnalistul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII