31.7 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalAsociaţia cu reguli proprii

Asociaţia cu reguli proprii

Când asociaţiile îşi fac propriile reguli, de suferit au numai locatarii. Afişarea listelor de plată la întreţinere cu o întârziere de două luni este echivalentul unor penalităţi pe care proprietarii le plătesc din propriul buzunar. Şi asta din cauza lipsei de diligenţă a reprezentanţilor unor
asociaţii.

Deşi majoritatea asociaţiilor din Craiova plătesc începând cu jumătatea lunii martie întreţinerea pentru februarie, există şi excepţii. Adică asociaţii ai căror administratori îi înştiinţează pe locatari de situaţia cheltuielilor curente cu două luni întârziere. Este şi cazul asociaţiei C3-C4 Putnei, de pe Calea Bucureşti, unde listele cu întreţinerea pe luna ianuarie au fost afişate după 8 martie, iar pentru luna februarie abia au fost ridicate de la unii dintre furnizori. „Noi, faţă de alte asociaţii din oraş, suntem în urmă cu două luni cu plata întreţinerii. Abia au afişat sumele pe care le avem de plată pe luna ianuarie. Şi asta se întâmplă mereu. Eu caut să plătesc repede ca să nu îmi pună penalităţi, dar nu ştiu cum fac că termenul de o lună şi jumătate tot trece. Şi după asta sunt obligaţi de lege să pună penalităţi. Dar lor le convine aşa. Nemulţumirea mea mai este legată şi de sumele pe care le plătesc. Iarna înţeleg să fie mai mult, dar vara am plătit 81,58 lei, 91,58 lei, iar pe decembrie am avut 93 de lei“, susţine Ioana Sîrbu, locatar în Căminul 3 Putnei.
Dacă legea prevede ca listele de plată să fie afişate în cel mult cinci zile de la ridicarea lor de la furnizor, la asociaţia C3-C4 Putnei este nevoie de vreo 15 zile. Până ajung la contabil, până acesta catadicseşte să le calculeze şi să le returneze administratorului este cale lungă. „La alte asociaţii este mai rău. Listele pentru luna ianuarie le-am dat pe 18 februarie contabilei şi ni le-a returnat pe 7-8 martie. Este de înţeles, are şi ea copii, serviciu, iar luna aceasta a trebuit să calculeze şi activul, şi pasivul asociaţiei. Eu zic că ne încadrăm în termen. Locatarii reclamă degeaba. Mai bine ar spune că nu sunt interesaţi să plătească“, este părerea administratorului asociaţiei, Ion Ilie.
La rândul său, preşedintele asociaţiei, Marin Iordache, dă vina pe subvenţii, fiindcă ele sunt cauza întârzierilor facturilor. Dar subvenţii la căldură sunt numai în sezonul rece. Care este atunci explicaţia pentru restul lunilor din an?

Calcul prompt la furnizori

Furnizorii susţin la unison că pentru ei nu există excepţii sau întârzieri, cel puţin în privinţa calculului facturilor. Interesul lor este ca încasarea banilor de la beneficiari să se facă în decursul unui termen de 30 de zile, iar regula este ca asociaţiile să plătească în luna în curs pentru serviciile din luna anterioară. „Întotdeauna, Regia (Regia Autonomă de Termoficare Craiova – n.r.) calculează în primele 15 zile ale lunii consumul de agent termic livrat către populaţie şi implicit costurile. După care reprezentanţii asociaţiilor pot ridica facturile pe baza cărora vor calcula listele de plată defalcat pentru fiecare proprietar. Sunt asociaţii care ridică aceste facturi chiar înainte de data de 15 a fiecărei luni. Cei care nu vin primesc facturile prin poştă. În cursul lunii martie, asociaţiile din Craiova plătesc pentru luna februarie“, a precizat Tatian Tudorache, directorul RATf Craiova.
Fapt confirmat şi de reprezentanţii Companiei de Apă „Oltenia“, Salubrităţii şi furnizorului de gaze.

Ce spune legea

Hotărârea nr. 1.386 din 27 noiembrie 2003 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 400/2003 prevede:
„Art. 25. – (1) Cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de aceştia, după caz, în termen de maximum 15 zile de la data afişării listei de plată, dată care trebuie să fie înscrisă în lista de plată respectivă.
În vederea respectării termenelor legale de plată a facturilor către furnizorii de utilităţi, administratorii au obligaţia de a afişa lista de plată în termen de maximum cinci zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin poştă, certificată prin înscrisul de pe ştampila poştei, sau de la data confirmării de primire, în cazul transmiterii facturii prin curier/delegat.
După o perioadă de 30 de zile de la expirarea termenului stabilit pentru plată, asociaţia de proprietari poate calcula şi percepe penalizări de întârziere pentru suma neachitată, în condiţiile stabilite şi aprobate de adunarea generală a asociaţiei de proprietari, în limitele stabilite de Ordonanţa Guvernului nr. 85/2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 234/2002.
Suma acestora nu poate depăşi suma cotei de întreţinere lunară la care s-a aplicat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII