21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCorupţie fără corupţi

Corupţie fără corupţi

Doar un caz de corupţie cercetat de DGA Dolj în cursul anului 2009 s-a soldat cu trimiterea în judecată a învinuiţilor.

Angajaţii doljeni ai Ministerului Administraţiei şi Internelor sunt minunaţi. Doar vreo doi iau şpagă, dar restul sunt nepătaţi. Mai mult, şi cetăţenii sunt civilizaţi şi nu încearcă să-i tenteze, oferindu-le bani sau cadouri pentru ca reprezentanţii MAI să comită ilegalităţi. Pare o glumă? Şi totuşi, acesta ar fi crudul adevăr, potrivit statisticilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).

Un singur dosar de corupţie

În cursul anului trecut, poliţiştii de la DGA Dolj – cei care veghează asupra corectitudinii angajaţilor din judeţ ai MAI – au avut o recoltă de corupţi cum nu se poate mai slabă. De fapt, a fost depistat doar un caz de corupţie. Este vorba despre dosarul penal de luare de mită întocmit pe numele a doi agenţi de la Poliţia Rutieră, Ştefăniţă Cristian Nedelcu şi Cosmin Viorel Bălaşa. Cei doi au fost trimişi în judecată de procurori, iar dosarul lor are mari şanse să fie soluţionat săptămâna viitoare de Tribunalul Dolj.
În afara acestui caz, în 2009 au mai fost alte şapte sesizări cu privire la fapte de corupţie săvârşite de personalul MAI din judeţ, în principal de poliţişti. Din păcate, sesizările au fost făcute ulterior momentului în care poliţiştii ar fi luat mită (faptele fiind sesizate după luni sau chiar… ani de zile), astfel că nu s-a putut organiza vreun flagrant şi nici nu s-au putut găsi probe împotriva celor vizaţi. Drept consecinţă, toate aceste şapte dosare s-au soluţionat cu neînceperea urmăririi penale.

„Nu înseamnă neapărat că fenomenul a dispărut“

În anii 2005 – 2006 a existat o adevărată avalanşă de sesizări privind fapte de corupţie săvârşite de angajaţii MAI. Sesizările s-au împuţinat însă foarte mult, inclusiv din cauză că telefoanele DGA nu mai sună pentru nimicuri, de genul unui poliţist care a aruncat o hârtie pe jos, ci doar pentru cazuri clare de corupţie.
Culmea e însă că a scăzut în ultimii ani şi numărul poliţiştilor care sesizau că li s-a oferit mită pentru a „închide ochii“ la vreo ilegalitate. Prin 2007-2008, erau zeci de astfel de cazuri anual, pentru ca în 2009 să nu fie nici un poliţist din Dolj care să sesizeze că i s-a oferit şpagă. „Dacă sunt puţine dosare de corupţie nu înseamnă neapărat că fenomenul a dispărut. Orice cetăţean căruia un funcţionar al MAI – fie el jandarm, poliţist, angajat al prefecturii, ori de la Permise, Înmatriculări sau alte unităţi din subordinea acestui minister – i-a cerut mită este rugat să ne sune şi promitem că vom interveni cu promptitudine“, a declarat comisarul-şef Ştefan Triţă, purtătorul de cuvânt al DGA Dolj.

Telefoane pentru sesizări

Orice caz de corupţie în rândul angajaţilor MAI poate fi sesizat la DGA prin intermediul numărului de telefon 0800.806.806, apelabil gratuit de pe fix sau mobil. Serviciul Teritorial Dolj al DGA poate fi apelat şi direct, la numărul de telefon cu tarif normal 0251.553.951.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII