13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRaze de lumină pentru nevăzători

Raze de lumină pentru nevăzători

Premieră naţională la Drobeta Turnu Severin. O asociaţie aflată sub îndrumarea Episcopiei Severinului şi Strehaiei a lansat prima revistă şi primul calendar creştin-ortodox pentru nevăzători, ambele scrise în codul Braille.

Cele două publicaţii sunt destinate persoanelor cu deficienţe de vedere şi sunt realizate în cadrul Centrului informaţional „Didim cel Orb“.
„Ne dorim ca proiectul să fie sustenabil şi să facem tot posibilul să ajutăm şi persoanele cu deficienţe de vorbire şi auz. Avem deja un preot care cunoaşte limbajul mimico-gestual şi urmează să găsim un spaţiu adecvat, unde aceste persoane să se poată spovedi şi să primească asistenţa religioasă“, a declarat Prea Sfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
Prin acest proiect se doreşte facilitarea accesului persoanelor cu deficienţe de vedere la tehnologiile informaţiei şi comunicării şi, totodată, la informarea şi educarea lor.
„Este o bucurie foarte mare pentru noi. Vom putea să aflăm singuri ce ne interesează“, a spus un nevăzător prezent la lansare.
Proiectul de educare şi informare a persoanelor nevăzătoare din Mehedinţi este finanţat de Ambasada Americii din România, care este la a doua colaborare cu Episcopia din Drobeta Turnu Severin.
„Ambasada SUA a finanţat în România peste 400 de proiecte, iar cu Biserica Ortodoxă Română a conlucrat foarte bine. Suntem bucuroşi că proiectul a fost bine primit aici, la Drobeta Turnu Severin“, a spus Mihaela Paraschivescu, coordonator program de finanţare.

Noi facilităţi

Cele 1.400 de persoane nevăzătoare din judeţ nu au mai avut parte de o carte sau o revistă în format printat, ci doar audio.
„Asociaţia Filantropia Severin îşi propune şi alte activităţi: înfiinţarea unei minibiblioteci audio; imprimare de CD/DVD-uri cu piese de teatru, opere literare, conferinţe, muzică populară şi religioasă, producerea de materiale în Braille şi audio care să genereze venituri prin care să fie acoperite costurile de întreţinere a Centrului. Revista va apărea lunar şi va avea peste 40 de pagini. Aceste publicaţii se împart gratuit“, a declarat Viorel Vlăducu, consilier la Episcopia Severinului.
Surprizele nu se opresc însă aici. La Centrul lnformaţional „Didim cel Orb“ din Drobeta Turnu Severin există un laborator dotat cu calculatoare, unde nevăzătorii vor fi învăţaţi de un profesor cum să utilizeze singuri computerul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU