9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBoc a prezentat măsurile anticriză

Boc a prezentat măsurile anticriză

Premierul Emil Boc a prezentat ieri parlamentului cele şapte măsuri anticriză pe care guvernul le va lua în 2010, dar şi 28 de măsuri luate anul trecut, făcând referire inclusiv la menţinerea TVA la 19% şi a cotei unice de impozitare la 16%.

Printre cele 28 de măsuri anticriză luate deja de guvern, care au fost menţionate de premier, se află alocarea celui mai mare procent din PIB din ultimii 20 de ani pentru investiţii, facilităţi pentru angajarea şomerilor şi achiziţionarea a aproape 17.000 de locuinţe prin Programul „Prima Casă“.
Continuarea Programului „Rabla“, construirea de case pentru specialiştii din mediul rural, reabilitarea termică a blocurilor şi a drumurilor judeţene, Programul „Primul Siloz“, vânzarea locuinţelor ANL chiriaşilor, sprijinirea IMM-urilor, dar şi a autorităţilor locale care accesează fonduri UE prin acordarea de garanţii de stat şi măsura şomajului tehnic sunt alte măsuri deja luate de guvern şi prezentate de Emil Boc.
Printre măsurile pentru sprijinirea firmelor, premierul a amintit neimpozitarea profitului reinvestit, amânarea la plată a obligaţiilor restante, accelerarea rambursării TVA, ajutoarele de stat, măsurile de stimulare a industriei chimice şi energetice, reducerea taxelor şi tarifelor parafiscale. Emil Boc a amintit inclusiv menţinerea TVA la 19% şi a cotei unice la 16% printre măsurile anticriză.
El a evidenţiat eficienţa măsurilor anticriză luate până acum de executiv invocând stabilitatea cursului valutar, scăderea dobânzilor, menţinerea deficitului bugetar „în limite controlabile“, creşterea exporturilor în ultimele trei luni şi finalizarea a 42 de kilometri de autostradă în 2009.
În 2010, a declarat premierul, guvernul va oferi facilităţi pentru tinerii până în 35 de ani care înfiinţează firme, va înlocui impozitul minim cu cel forfetar şi va reduce numărul de declaraţii fiscale ce trebuie completate de persoanele juridice. Compensarea TVA de rambursat cu cel de recuperat, iniţierea Legii parteneriatului public-privat, amânarea şi în 2010 a plăţii impozitului anticipat pe venit sunt alte măsuri ce vor fi puse în practică în acest an.
„Să fim cu toţii cumpătaţi, să nu cerem mai mult decât se poate da, decât poate economia în acest moment. Criza a fost trecută mai uşor de cei care au fost cumpătaţi înainte de ea, deşi economia duduia şi la ei. (…) Mesajul meu este să consolidăm ceea ce am obţinut, să lăsăm deoparte demagogia şi populismul“, s-a adresat Boc parlamentarilor.
Primul-ministru a spus că au apărut deja semne ale îmbunătăţirii situaţiei economice, precum creşterea exporturilor, o rată a şomajului cu două puncte procentuale mai mică decât media UE şi îmbunătăţirea perspectivei României de către agenţiile de rating.
Deputatul PSD Mircea Duşa i-a solicitat premierului Emil Boc să-şi precizeze oficial poziţia faţă de declaraţiile făcute de reprezentanţi ai comunităţii maghiare cu prilejul zilei de 15 martie.
Duşa a luat cuvântul în plen înainte de dezbaterea din Camera Deputaţilor referitoare la mediul de afaceri, la care a fost invitat şi primul-ministru Emil Boc.
„Cu ocazia manifestărilor realizate sâmbătă, duminică şi luni s-au făcut o serie de afirmaţii obraznice legat de autonomie şi de anumite steaguri, şi de limba română, şi de faptul că ar trebui un raportor pentru această zonă, de parcă am fi în Kosovo, şi foarte multe alte aberaţii de acest gen, şi nu am auzit o poziţie fermă a Guvernului României legat de aceste afirmaţii care au fost făcute la tot felul de întâlniri de anumiţi lideri maghiari“, a spus Duşa.
El a salutat poziţia UDMR care s-a delimitat de poziţia radicalilor maghiari, felicitându-i pe liderii acesteia că au avut grijă ca toate ceremoniile de la 15 martie să fie un omagiu adus eroilor Revoluţiei maghiare. În schimb, social-democratul a criticat faptul că primul-ministru nu a avut o atitudine fermă în această chestiune. „Poate în câteva cuvinte, astăzi, dacă aveţi bună-voinţa, ne veţi prezenta puţin care este poziţia Guvernului României legată de aceste aspecte“, a cerut Mircea Duşa, care este preşedintele organizaţiei PSD Harghita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII