5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOpoziţia a boicotat revizuirea Constituţiei

Opoziţia a boicotat revizuirea Constituţiei

Traian Băsescu i-a rugat pe reprezentanţii partidelor să nu considere că doreşte să impună un anumit model de Constituţie, deoarece mandatul său nu mai este afectat de un nou text fundamental, apreciind că abordarea conform căreia preşedintele vrea să-şi întărească puterea este „superfluă“.

„Ceea ce cred însă cu toată tăria este că – şi aici plec de la ceea ce am văzut la dumneavoastră, abordări foarte diferenţiate – un singur lucru este o constantă a declaraţiilor tuturor partidelor, şi această constantă este nevoia de revizuire a Constituţiei“, a mai menţionat şeful statului în deschiderea consultărilor cu partidele parlamentare, grupul minorităţilor şi grupul independenţilor. „Putem găsi împreună soluţii pe procesele mari, pe procesele de interes naţional, asta nu ar însemna nicidecum ca opoziţia să devină tăcută şi avem câteva priorităţi, în rest, viaţa de zi cu zi oferă opoziţiei toată muniţia posibilă să execute guvernul“, a fost apelul lui Băsescu.  

PSD, PNL şi PC au reclamat prezenţa la discuţii a independenţilor

Delegaţiile PSD, PNL şi PC au părăsit ieri consultările convocate de preşedintele Băsescu, reclamând prezenţa ilegitimă la discuţii a independenţilor, „grupul de adunătură“, după cum i-a numit Crin Antonescu, sau „partidul aflat la putere prin uşa din dos“, cum i-a categorisit Victor Ponta. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că liberalii nu vor participa la viitoarele consultări la care vor fi prezenţi şi independenţii, deoarece nu pot fi părtaşi la legitimarea politică a unui „grup de adunătură“ care a falsificat voinţa electoratului, aşa cum a fost ea exprimată în alegeri.
„Prezenţa la aceste consultări la acelaşi nivel de legitimitate a grupului aşa-numiţilor independenţi este inacceptabilă din punctul nostru de vedere şi i-am spus domnului preşedinte că, dacă Domnia sa, prin prezenţa acestor oameni, cauţionează ceea ce se întâmplă în parlament cu grupul independenţilor, adică falsificarea voinţei electoratului, atunci noi nu putem să cauţionăm, la rândul nostru, o atare stare de lucruri“, a spus Antonescu, după scurta sa participare la consultări. La rândul său, Victor Ponta a susţinut că nici PSD nu poate accepta prezenţa la discuţii a independenţilor, precizând că social-democraţii au lăsat la Palatul Cotroceni o mapă cu poziţia lor pe subiectul revizuirii constituţionale. „Cred că preşedintele României trebuie să fie primul om din această ţară care respectă votul oamenilor, legile ţării şi structura politică a statului român. În condiţiile în care nu şi-a respectat invitaţia, aşa cum a fost adresată nouă, nu am dorit să participăm mai departe la consultări, i-am prezentat preşedintelui în scris punctul nostru de vedere faţă de problemele ridicate şi, la fel ca şi PNL, ca şi PC, am considerat că nu trebuie să participăm în continuare“, a explicat Ponta.
Preşedintele PC, Daniel Constantin, şi-a exprimat satisfacţia cu privire la „poziţia comună“ a partidelor de opoziţie, manifestată la consultările de la Cotroceni, anunţând, totodată, viziunea partidului în privinţa revizuirii Constituţiei: aplicarea „responsabilă“ a voinţei poporului de trecere la unicameralism şi adoptarea regimului parlamentar.

„O primă rundă de consultări“

Preşedintele a mai susţinut că întâlnirea de ieri reprezintă „o primă rundă de consultări“ şi că va „evita orice abordare care vizează partide“. Mai mult, el a precizat că aceste consultări au loc atât de târziu faţă de momentul referendumului, deoarece a aşteptat să se desfăşoare alegerile interne în PSD şi PNL. „Am considerat că lucrul cel mai bun este să las să se termine alegerile în partide. Cu excepţia PD-L-ului, celelalte partide parlamentare care aveau programate alegeri şi le-au făcut, deci nu poate fi construită nici o interferenţă între preşedinte şi eventuale subiecte de dezbatere în procesul de alegere din interiorul partidelor. Aş vrea să-i felicit pe cei aleşi în fruntea partidelor, la PSD, la PNL, şi să le doresc succes“, a declarat şeful statului.

Constantin RUCĂREANU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII