19.5 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGabi Alunecosu’, prins la Arad

Gabi Alunecosu’, prins la Arad

Unul dintre cei mai mari escroci din Craiova – Gabriel Constantin, zis Gabi Alunecosu’ – a fost în sfârşit prins şi condus în penitenciar, pentru a-şi ispăşi o pedeapsă de şapte ani de puşcărie, primită din partea instanţei supreme după un proces ce a durat… opt ani.

Afaceristul craiovean Gabriel Constantin, condamnat pentru multiple înşelăciuni, a fost prins. Poreclit şi Gabi Alunecosu' datorită abilităţii sale de a scăpa de puşcărie, în ciuda nenumăratelor dosare penale al căror protagonist era, Gabriel Constantin s-a ales totuşi cu două condamnări definitive. Şapte ani de închisoare a primit de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, printr-o decizie pronunţată la sfârşitul lunii ianuarie 2010, după opt ani de judecată.
În acelaşi dosar mai fusese condamnat, însă la doar patru ani de închisoare, şi Laurenţiu Vasile Tilea, partenerul de ilegalităţi al lui Gabriel Constantin. Imediat după decizia instanţei supreme, Tilea a fost prins şi condus în penitenciar, pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Gabi Alunecosu' era însă de negăsit. Se făcuse nevăzut încă de astă-toamnă, când fusese dat în urmărire generală şi în consemn la frontieră, în baza unui mandat emis de instanţele ialomiţene pentru altă condamnare, la şase ani de închisoare, primită pentru fapte similare.
Poliţiştii doljeni de la Investigaţii Criminale aflaseră însă că acela pe care-l căutau s-ar afla în zona Aradului, unde s-ar îndeletnici, mai nou, cu afaceri cu cereale. În baza acestor informaţii, poliţiştii arădeni au reuşit vineri să-l prindă în sfârşit pe Gabi Alunecosu', urmând să-l conducă în penitenciar, pentru a-şi ispăşi pedepsele.

Dosar de amploare

Astfel cum au reţinut judecătorii de la instanţa supremă, Gabriel Constantin s-a folosit de şapte firme – SC DPR Big SRL, SC Conedis Oil SA, SC Matei Company Eva SRL, SC Glaraf Com SRL, SC Valexy Com SRL, Societatea Agricolă „Fortuna“ Moţăţei şi SC Summerday SRL – pentru a înşela, doar în anii 1997-1998, 22 de societăţi comerciale din ţară, cu 75 de cecuri şi 150 de bilete la ordin fără acoperire în cont, prejudiciul total fiind de peste 2,4 milioane de lei. Unele dintre firmele păcălite şi-au primit banii, însă după mulţi ani, când sumele nu mai valorau mare lucru, iar altele mai speră să-şi recupereze creanţele.
Potrivit procurorilor, Gabriel Constantin şi complicele său, Laurenţiu Vasile Tilea, mergeau prin ţară şi cumpărau diverse bunuri, în special produse petroliere, achitând contravaloarea cu file cec şi bilete la ordin fără să aibă acoperire în conturi ori chiar aflându-se sub interdicţie bancară. Magistraţii au mai stabilit că Gabi Alunecosu' a plătit în mod repetat datoriile unor societăţi la care era administrator cu încasările altor firme ale sale, folosind în interes personal peste 400.000 de lei.

Credit pentru tractoare

Spre exemplu, în calitate de acţionar majoritar al Societăţii Agricole „Fortuna“ Moţăţei, Gabriel Constantin a contractat de la Bankcoop Craiova un credit în valoare de 265.746 de mărci germane, pentru achiziţionarea unor tractoare. Acestea au ajuns în ograda lui, dar ratele n-au fost achitate la scadenţă, astfel că banca a pus sechestru pe utilajele societăţii agricole. Pentru a scăpa de sechestru, Gabi Alunecosu’ s-a gândit să fenteze banca. A emis patru bilete la ordin pentru suma de 175.000 de lei, în numele societăţii DRP Big SRL Craiova (al cărei asociat majoritar era), pentru acoperirea creditului contractat de „Fortuna“, reuşind să obţină ridicarea sechestrului. La scadenţă, salariaţii Bankcoop au avut o surpriză neplăcută: introducând la plată biletele la ordin, au aflat că firma DRP Big nu mai exista. Îşi schimbase între timp denumirea şi forma de organizare în SC Conedis Oil SA.
Prin aceeaşi Conedis Oil, firmă al cărei administrator era, Alunecosu’ a reuşit să tragă o ţeapă şi concernului Electroputere. În primăvara lui 1998, Gabriel Constantin a încheiat cu Electroputere un contract de livrare a 100 de tone de ulei special, plata contravalorii – peste 50.000 de lei – urmând să se facă prin ordine de compensare. Ca să-şi primească mai repede ordinele de compensare, Alunecosu’ le-a emis reprezentanţilor Electroputere un bilet la ordin, deşi firma sa se afla în interdicţie bancară. Conducerea Electroputere a aflat abia după o jumătate de an că biletul la ordin e bun de aruncat la coş. Strângându-l cu uşa pe Gabriel Constantin, conducerea concernului craiovean n-a făcut altceva decât să mai fie o dată înşelată. Căci fila cec emisă a doua oară – de această dată pe numele altei societăţi, SC Glaraf Com – s-a dovedit tot fără acoperire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII