15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii de la „Magheru“ muncesc pentru colegi

Elevii de la „Magheru“ muncesc pentru colegi

Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru“ din Târgu Jiu poate fi asemănat cu o societate comercială. Este printre puţinele unităţi de învăţământ care nu suferă la capitolul dotări. Sprijinirea elevilor cu potenţial intelectual, dar fără posibilităţi materiale este una dintre priorităţi.

Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru“ are aproximativ 750 de elevi din tot judeţul, iar liceenii învaţă să-şi ajute semenii şi despre importanţa muncii. Printre profilurile liceului se numără şi designul vestimentar. Elevii se bucură că au posibilitatea să facă practică, fiind mândri de produsele pe care le realizează, halate pentru laboratoarele de chimie, măşti chirurgicale, lenjerii de pat, dar şi obiecte de ceramică decorativă.
Ca şi în alţi ani, elevii au creat obiecte vestimentatre pe care le-au vândut, iar banii obţinuţi au fost utilizaţi pentru a-şi ajuta colegii. Ideea le-a aparţinut elevilor, dar şi profesorilor, iar de rezultatele muncii lor se bucură numai elevii năspăstuiţi de soartă, care primesc burse sociale. Conducerea liceului a colaborat în ultimii ani cu mai mulţi agenţi economici şi instituţii cărora le-au furnizat contra cost diverse produse realizate de elevii colegiului.

Burse pentru elevii nevoiaşi

Marius Buzera, directorul Colegiului Tehnic „Gheorghe Magheru“, recunoaşte că ar putea face mult mai multe lucruri, însă s-a decis să onoreze comenzile pe care le are. Anul acesta, elevii de la Colegiul „Gheorghe Magheru“ au reuşit să strângă aproximativ 10.000 de lei (o sută de milioane de lei vechi), bani care vor fi daţi ca burse unor elevi cu posibilităţi financiare reduse. La începutul lunii martie, elevii au creat sute de mărţişoare pe care le-au scos la vânzare pe holurile colegiului.
„În două ore am reuşit să vindem mărţişoarele create de elevii noştri, în valoare totală de 4.000 de lei. A fost un record pentru noi şi ne-am bucurat foarte mult. De asemenea, trupa de teatru a liceului a ţinut un spectacol la Teatrul Dramatic «Elvira Godeanu», piesă la care am invitat părinţii şi autorităţile locale. Acolo am strâns 2.000 de lei. Ambele evenimente au fost recorduri pentru noi. Iniţiativa cu mărţişoarele i-a aparţinut unui elev din clasa a XII-a. În clasa lui este un băiat care are probleme financiare şi elevul nostru s-a tot gândit cum să-l ajute, aşa că a decis să facă alături de ceilalţi colegi din clasă şi din liceu mărţişoare pe care le-au scos la vânzare“, a spus Marius Buzera, directorul colegiului. În afară de ajutorarea elevilor, din aceşti bani au fost achiziţionate diverse materiale.

Liceenii navetişti au probleme financiare

Conducerea unităţii de învăţământ a identificat zece elevi buni la învăţătură, dar fără posibilităţi financiare, cărora le va oferi timp de cinci luni câte 100 de lei. „Am avut comenzi foarte mari de măşti antigripă porcină, halate pentru laboratoarele de chimie din licee, am făcut obiecte decorative pentru muzeele din Târgu Jiu. De exemplu, anul trecut, am strâns aproximativ 15.000-20.000 de lei din asemenea activităţi. Banii pe care îi câştigăm îi investim în dotarea laboratoarelor, achiziţionarea de materiale“, a declarat directorul Marius Buzera. Unii elevi ai colegiului sunt navetişti, vin din localităţi precum Runcu, Tismana, Sadu sau Târgu Cărbuneşti. Unii dintre ei au părinţii plecaţi la muncă peste hotare, şomeri sau casnici. În ciuda problemelor financiare, aceşti elevi au rezultate bune la şcoală.
„Chiar dacă au probleme cu banii, avem elevi care învaţă bine. Am avut anul acesta 14 elevi la fazele naţionale ale olimpiadelor, care au obţinut rezultate bune“, a adăugat Marius Buzera.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS