16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCrin Antonescu, stăpânul liberalilor

Crin Antonescu, stăpânul liberalilor

Crin Antonescu a fost reales preşedinte al PNL cu 986 de voturi, alături de echipa sa, în timp ce Ludovic Orban şi cei pe care i-a propus au obţinut 357 de sufragii, a anunţat preşedintele Comisiei de numărare a voturilor, Mihail Bălăşescu.

Împreună cu Antonescu a fost aleasă şi echipa sa. Astfel, noul Birou Politic Central este format din vicepreşedinţii Aristotel Căncescu, Daniel Chiţoiu, Mircea Diaconu, Victor Paul Dobre, Relu Fenechiu, Răducu Filipescu, Lucian Iliescu, Rareş Mănescu, Vlad Moisescu, Norica Nicolai, Cornel Popa, Dan Radu Ruşanu, Romeo Stavarache, Varujan Vosganian şi Mihai Voicu.
Cei 17 membri simpli din Biroul Politic Central sunt Florin Alexe, Cristian Anghel, Teodor Atanasiu, Cristian Bîgiu, Ilie Bolojan, Mariana Câmpeanu, Andrei Chiliman, Andrei Marga, Mircea Moloţ, Mircia Muntean, Marius Nicoară, Marian Petrache, Octavian Popa, Nicolae Robu, Adrian Semcu, Radu Stroe şi Marcel Vela.
Ca membri supleanţi ai BPC au fost aleşi, pe lista lui Antonescu, Cristian Adomniţei, Cristian Buican, Ioan Ciugulea, Cristina Pocora, Nini Săpunaru şi Ovidiu Silaghi.
De asemenea, potrivit Statutului, membrii de drept ai conducerii sunt seniorii Radu Câmpeanu şi Mircea Ionescu Quintus, în calitate de preşedinte fondator, respectiv preşedinte de onoare.
Conform Statutului, la şedinţele Biroului Politic Central participă, cu statut de invitat permanent, secretarul general al PNL, trezorierul PNL, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, liderii grupurilor parlamentare, foştii preşedinţi ai PNL, preşedintele Senatului PNL şi primul-ministru.

Orban: Oamenii lui Antonescu au dat „o lovitură de partid“

Fostul prim-vicepreşedinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, înainte de anunţarea oficială a rezultatului prin care moţiunea lui Crin Antonescu a fost câştigătoare, că a obţinut un scor „mulţumitor“, şi a apreciat pe un ton ironic că a fost dată „o lovitură de partid“.
Orban a ajuns în sala în care s-a desfăşurat congresul PNL imediat după finalizarea numărătorii şi s-a aşezat pe un scaun din primul rând, aşteptând anunţarea oficială a rezultatului alegerilor de la tribuna congresului. În momentul în care preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, i-a chemat pe liderii partidului la prezidiu, Orban a fost întrebat de ziarişti dacă va urca şi el. „Nu, ei sunt stăpâni acum, au dat o lovitură de partid“, a replicat Orban pe un ton ironic.
Totodată, liberalul a afirmat că pentru viitorul congres va milita să aibă loc „într-o sală de sport, ca să fie mai mult fairplay“.
Orban a fost întrebat dacă miza pe mai multe voturi decât cele 357 obţinute, devansat fiind de Crin Antonescu, care a avut 986. „Am estimat între 350 şi 400 de voturi, iar faţă de şansele pe care le-am evaluat ieri, de 80 – 20 la sută am depăşit baremul. E un rezultat mulţumitor“, a răspuns fostul lider PNL.
Cât despre planurile de viitor, el a ţinut să-l parafrazeze pe Ion Iliescu. „Nu se va schimba prea mult viaţa mea, voi face cam aceleaşi lucruri pe care le-am făcut şi până acum, indiferent dacă voi avea sau nu voi avea vreo funcţie, şi,  ca să-l parafrazez pe cel care a fost sărbătorit pe 3 martie (Ion Iliescu – n.r.), sunt şi eu un brand“, a mai declarat Orban.
De asemenea, deputatul a subliniat că va milita pentru unitatea partidului. „Cred că partidul are nevoie de stabilitate şi cred că trebuie să ne antrenăm toţi ca să ne atingem obiectivul care a fost stabilit prin moţiune. Chiar dacă am pierdut în această competiţie, voi sprijini toate demersurile pentru atingerea obiectivului pe care l-am stabilit“, a mai spus Orban.

Voinescu: PNL respiră autoritarism având convingerea că trage în piept aer de munte

Deputatul PD-L Sever Voinescu susţine că PNL a ajuns sub conducerea lui Crin Antonescu să respire autoritarism cu nesaţul cuiva convins că trage în piept aer de munte şi că, declarând război PD-L, liderul liberalilor dovedeşte că nu are simţ politic şi e în formă doar când îl atacă pe Traian Băsescu.
„Nu aş fi crezut că PNL poate deveni un partid care să respire autoritarism cu nesaţul cuiva care e convins că trage în piept aer sănătos, de munte. PNL, care se lăuda peste tot că este cel mai democratic partid, a ajuns să-şi dea afară membrii marcanţi pentru delicte de opinie, să excludă parlamentari pentru că nu au vrut să voteze precum li s-a spus de la partid, în fine, să fie condus de un preşedinte căruia vorbitorii la Congres nu contenesc să-i spună cât este de iubit, în timp ce vocile critice sunt reprimate cu violenţă (vezi felul în care dl Antonescu s-a referit la dl Cataramă). Cât de mult s-au putut schimba lucrurile!!!“, scrie Voinescu pe blog.
Deputatul mărturiseşte că, în martie 2009, era unul dintre puţinii pedelişti care salutau public alegerea lui Crin Antonescu în fruntea PNL şi îşi manifesta speranţa că schimbarea de gardă de la PNL „va duce la normalizarea relaţiilor dintre PD-L şi PNL, în sensul apropierii acestor două partide“.  
„Acum, gândesc cu totul altfel. Am sperat că dl Antonescu are viziune politică, dar Domnia sa nu are decât verbiaj. Am sperat că are conţinut, dar nu are decât fentă. Luat tare, îşi pierde şi abilitatea aceasta. Am sperat că dl Antonescu este un om politic inspirat, dar nu este. Este în formă maximă numai când trebuie să-i înjure pe Traian Băsescu sau pe Emil Boc. Este prea puţin, mult prea puţin… O dreaptă politică, aşa cum avem nevoie, va mai avea de aşteptat până să se manifeste cu adevărat. Tristeţea este că România are nevoie de acea dreaptă ACUM şi nu peste câţiva ani. Dar să nu disperăm: nu e pentru prima oară când oamenii politici de pe malul Dâmboviţei nu sunt capabili să ofere ţării lor ceea ce ea are nevoie. Vor veni vremuri mai bune şi oameni politici mai înţelepţi“, scrie Voinescu.
Crin Antonescu a explicat sâmbătă că strategia liberalilor pleacă de la ideea că PD-L este principalul adversar al PNL, configurându-se ca un pericol la adresa statului de drept. „PD-L reprezintă o sinteză toxică a malformaţiilor democraţiei româneşti, o expresie a degenerării sistemului“, a spus Antonescu.
El a subliniat faptul că orice colaborare cu PD-L este „exclusă“ şi prioritatea PNL este înlăturarea democrat-liberalilor de la putere. „Nu este admisibilă colaborarea cu un fals partid de dreapta. (…) Înlăturarea de la putere a partidului stat este o prioritate strategică a PNL“, a continuat liberalul.

Ponta: Îl felicit pe Antonescu, vom colabora în ceea ce priveşte stoparea abuzurilor PD-L

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat sâmbătă că îl felicită pe Crin Antonescu pentru obţinerea unui nou mandat la şefia PNL, şi spune că cele două partide vor colabora în ceea ce priveşte situaţiile în care PD-L încalcă principiile statului de drept. „Eu îl felicit pe domnul Crin Antonescu, ca şi pe domnul Ludovic Orban, chiar dacă nu suntem de acord cu votul pe liste“, a spus Ponta.
Întrebat cum comentează afirmaţiile lui Crin Antonescu, potrivit cărora ar putea exista o colaborare între PSD şi PNL „la guvernare sau în opoziţie“ atunci când interesul public o impune, Ponta a spus că, şi din punctul său de vedere, doar o astfel de colaborare poate fi posibilă. „PNL trebuie să îşi accentueze ideologia pe zona de dreapta, aşa cum PSD trebuie să îşi accentueze pe zona de stânga. Vom colabora, aşa cum am spus, doar în situaţiile în care PD-L va încălca principiile statutului de drept. Aşa cum a şi făcut, de fapt, săptămâna trecută, prin încercarea de a-l revoca pe Mircea Geoană“, a mai spus Ponta.
Liderul PSD a mai spus că nu ştie dacă PNL se va fractura în urma acestui Congres, dar afirmă că votul pe listă este unul „cu deficit de democraţie“, ceea ce ar putea cauza probleme.
Crin Antonescu a spus sâmbătă, în timpul congresului, că PSD este un „adversar fundamental“ din punct de vedere ideologic al PNL, confruntarea fiind naturală, dar nu exclude colaborarea în opoziţie sau la putere dacă „interesul public o impune“. „Confruntarea cu stânga este naturală pentru PNL într-un sistem democratic, dar logica democratică nu exclude posibilitatea colaborării la guvernare sau în opoziţie chiar şi cu un partid de stânga, atunci când interesul public o impune“, a spus liderul liberal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII