Părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii până la ora 16.00 pot opta pentru şcolile cu program de învăţământ alternativ „Step by step“ sau pentru cele în care s-a înfiinţat pro-iectul „After school“. În schimbul supraveghe-rii copilului, părintele trebuie să scoată însă din buzunar minimum 300 de lei pe lună.
Din anul şcolar 2010-2011, clasele cu program „Step by step“ vor fi reduse. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj au menţionat că vor da accept de funcţionare doar CN „Fraţii Buzeşti“ şi Şcolii nr. 30, susţinând că în rest nu se justifică un astfel de program, ce presupune costuri duble, numărul de elevi fiind în scădere. Ca şi alternativă, părinţii au posibilitatea să aleagă programul „Afer school“ (şcoala de după şcoală – n.r.), acesta fiind aplicat, deocamdată, doar pentru clasele primare. „În Craiova funcţionează astfel de programe la CN «Carol I», dar şi la Şcolile nr. 21, nr. 23 şi nr. 26. Ultima unitate de învăţământ menţionată, care funcţionează în cartierul Mofleni, a primit sprijinul Fundaţiei «Terre des homes» şi a înfiinţat programul «Împreună acasă şi la şcoală». Este foarte important de ştiut că elevii primesc o masă caldă, în cazul Şcolii nr. 26 acordată gratuit de fundaţie, îşi fac temele, desfăşoară activităţi extraşcolare şi sunt supravegheaţi de un cadru didactic până la ora 16.00. Aceeaşi fundaţie ajută şi copiii din localităţile Băileşti şi Vârtop“, a menţionat Aurelia Iliuţă, şef Serviciu în cadrul ISJ Dolj.
Tot mai multe solicitări din mediul rural
„After school“ funcţionează doar în câteva localităţi doljene, însă multe consilii locale din mediul rural au depus proiecte pentru obţinerea de fonduri europene cu scopul de a implementa astfel de programe. Consiliul Local Teasc a înaintat un proiect în acest sens, intenţionând să construiască o sală multifuncţională de 50 de metri, un oficiu şi grupuri sanitare. Primăria Ghidici are în derulare un astfel de proiect, cu fonduri europene, urmărindu-se construirea a două clădiri atât pentru ciclul primar, cât şi gimnazial. Şi la Piscu Vechi, Urzicuţa, Ostroveni, Cioroiaşi s-au făcut proiecte de integrare a unor centre „After school“ în cadrul unităţilor de învăţământ. La Goieşti, şcoala a încheiat încă de anul trecut un parteneriat cu o fundaţie norvegiană, desfăşurând activităţi instructiv-educative în vederea sprijinirii copiilor care frecventează cursurile unităţii de învăţământ şi care provin din familii cu probleme sociale şi financiare. Aceeaşi fundaţie desfăşoară programe de tip „After school“ şi în localitatea Unirea, organizând de două ori pe săptămână activităţi recreative cu grupe formate din 15 elevi, oferindu-le în plus, gratuit, sprijin financiar şi o gustare. La Calafat există programul „Şcoala de după-amiază“ pentru elevii din învăţământul primar, finanţat însă în întregime de părinţi.
Cei care optează pentru acest program trebuie să achite 15 lei/zi, bani din care se asigură hrana copilului, plata cadrului didactic şi achiziţionarea de materiale didactice. În cazul în care consiliile locale nu vor găsi soluţii pentru a acoperi costurile hranei zilnice a micuţilor, multe familii din mediul rural nu îşi vor permite să plătească 300 de lei pe lună.