12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutospeciala pentru Rânca se lasă aşteptată

Autospeciala pentru Rânca se lasă aşteptată

Autospeciala promisă de autorităţi pentru zona montană Rânca încă nu este disponibilă, în ciuda numeroaselor şedinţe „de lucru“ ce au avut loc la cota 1650. În urma incendiului care la sfârşitul lunii ianuarie a distrus Complexul „Natura“, în valoare de un milion de euro, şefii judeţului au intrat în alertă, ajungând la concluzia că statul nu are fonduri să cumpere o maşină de pompieri.  
Zona turistică Rânca încă nu beneficiază de o autospecială şi personalul aferent, în ciuda promisiunilor făcute de autorităţi.
În urma incendiului care la sfârşitul lunii ianuarie a distrus şase cabane care nici măcar nu fuseseră inaugurate, conducerea judeţului a intrat în alertă şi a promis că situaţia nu se va repeta.
În momentul producerii dezastrului, la Rânca nu exista o maşină de pompieri, cu toate că în zonă sunt sute de pensiuni, cabane şi hoteluri.
De asemenea, Primăriile Novaci şi Baia de Fier încasează venituri din taxele şi impozitele percepute pe clădirile din Rânca, dar şi din concesionarea terenurilor.
Nimeni nu s-a interesat până în prezent de construirea unei baze pentru pompieri şi jandarmi, unde să fie disponibilă şi o autospecială. Toată lumea a venit cu propuneri, care însă nu s-au materializat.

ISU nu are decât 70% din necesar acoperit  

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj nu a trimis o maşină la Rânca întrucât se confruntă cu lipsuri în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente şi autospeciale. ISU Gorj are la dispoziţie pentru intervenţii 16 autospeciale cu apă şi spumă, ceea ce reprezintă doar 70% din necesar: „Nici o maşină a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj nu se află la Rânca. Noi abia acoperim 70% din necesar şi nu ne permitem să ţinem acolo permanent o autospecială. Şi aşa unele sunt depăşite din punct de vedere tehnic“, a declarat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

Prefectul vrea cooperativă

Prefectul de Gorj, Liviu Andrei, a declarat că statul nu îşi permite să cumpere o maşină de pompieri pentru Rânca, priorităţile fiind altele. Andrei spune că a avut mai multe întâlniri cu edilii din Novaci şi Baia de Fier şi au fost avansate două soluţii pentru rezolvarea problemei autospecialei: „Fiecare administrator de cabană şi pensiune ar trebui să contribuie pentru a realiza acolo un punct de pompieri. Şi în Italia există modul acesta de organizare, al cooperativei. Primăriile Novaci şi Baia de Fier mai au obligaţia să rezolve problema celor 25 de hidranţi până în vară. Acum este disponibilă la Novaci o autospecială pentru Rânca şi poate să intervină“, a declarat Andrei.
La incendiul din ianuarie, două autospeciale care au urcat de la Novaci la Rânca s-au defectat pe drum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU