11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrei ani de puşcărie pentru doctoriţa Goga

Trei ani de puşcărie pentru doctoriţa Goga

http:http://www.youtube.com/watch?v=frGU4-ssZg4

Doctoriţa Valentina Goga, medic în cadrul Comisiei de Expertiză Medicală şi Recupe-rare a Capacităţii de Muncă de la Casa de Pensii Dolj, a fost condamnată ieri de Tribunalul Dolj la trei ani de închisoare pentru luare de mită. Aceasta a fost prinsă în flagrant de poliţiştii de la Investigarea Fraudelor, pe 30 septembrie 2009, după ce a primit 500 de lei pentru a pensiona pe caz de boală un bolnav de TBC.

Totul a început pe 25 septembrie 2009, când Ion Prodan, un doljean bolnav de TBC, a bătut la uşa poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, unde a sesizat că i-a fost cerută şpagă pentru a obţine pensionarea pe caz de boală. Când au aflat cine este cel care a cerut şpagă – doctoriţa Valentina Goga, medic în Comisia de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei de Pensii Dolj, oamenii legii au decis să pregătească un flagrant.
Dr. Valentina Goga nu era la prima reclamaţie că ar fi cerut şpagă. Ea a mai fost cercetată de Parchetul Tribunalului Dolj în 2006, când ea şi alţi colegi au fost denunţaţi de un pacient şi în 2007, când s-a primit o reclamaţie doar împotriva ei, prin intermediul „Telefonului verde“ al Direcţiei Generale Anticorupţie. În ambele cazuri însă soluţia dată de procurori a fost de neîncepere a urmăririi penale (NUP), din lipsă de probe. De data aceasta, poliţiştii au fost siguri că doctoriţa nu le mai poate scăpa şi au organizat flagrantul.

Flagrantul

În dimineaţa zilei de 30 septembrie, denunţătorul, care avea asupra sa aparatură de înregistrare şi 500 de lei marcaţi cu cerneală fluorescentă cu inscripţia „MITĂ“, s-a dus la Policlinica Spitalului Municipal „Filantropia“ şi a bătut la uşa cabinetului doctoriţei Valentina Goga. După ce a intrat în cabinet, bolnavul i-a înmânat doctoriţei dosarul de pensionare, în care era şi şpaga, iar femeia i-a dat asigurări că va studia cu atenţie toate documentele primite.
După ce Prodan a ieşit din cabinet, au intrat poliţiştii de la Investigarea Fraudelor însoţiţi de un procuror. Oamenii legii au găsit-o pe doctoriţa Goga mânjită pe mâini cu vopsea fluorescentă, teancul de bani primit drept mită fiind găsit într-un sertar. Chestionată de oamenii legii, doctoriţa a încercat să se scuze, susţinând că bolnavul îşi uitase banii la ea pe birou, dar ea intenţiona să-i returneze când se întorcea la control şi că este o înscenare de mită. În rechizitoriul întocmit de procurori s-a precizat că „inculpata, deschizând dosarul, a luat suma de bani şi a pus-o într-un sertar al mesei la care se afla şi, după ce a examinat actele medicale existente, i-a cerut denunţătorului să meargă la Casa de Pensii, de unde să obţină un extras administrativ necesar pentru emiterea deciziei“, se menţionează în rechizitoriul întocmit de procurori.

Judecată şi condamnată pentru luare de mită

În aceeaşi zi, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Valentina Goga şi reţinerea ei pentru 24 de ore în baza unei ordonanţe, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
După o noapte petrecută în arestul IPJ Dolj, pe 1 octombrie, doctoriţa Goga a fost prezentată în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Magistraţii au respins însă cererea de arestare preventivă a doctoriţei, aceasta fiind eliberată, însă numai pentru o zi. Pe 2 octombrie, Curtea de Apel Craiova a admis recursul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, dispunând arestarea preventivă pentru 15 zile a Valentinei Goga.
Pe 12 octombrie, dosarul Valentinei Goga a ajuns în instanţă, la Tribunalul Dolj. Instanţa a luat în discuţie menţinerea măsurii de arestare preventivă, considerând că nu se mai impune ca doctoriţa Goga să fie ţinută în spatele gratiilor şi s-a dispus înlocuirea arestului preventiv cu obligaţia de a nu părăsi ţara. În urma recursului, Curtea de Apel Craiova a hotărât ca inculpata să stea încă 60 de zile în arest. În sfârşit, pe 5 noiembrie 2009, doctoriţa Goga a reuşit să iasă din arest, după ce i-a convins pe judecătorii de la Curtea de Apel că nu prezintă nici un pericol pentru societate.
Ieri, la aproape patru luni de când a fost trimisă în judecată, doctoriţa Valentina Goga a fost condamnată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Dolj, inculpata Valentina Goga a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Sentinţa dată de Tribunalul Dolj poate fi atacată cu apel.

 I s-a interzis să mai fie medic expert

Completul condus de judecătoarea Laura Udrea, preşedinta Secţiei Penale, i-a interzis inculpatei dreptul de a îndeplini funcţia de medic expert în medicina muncii, atât în instituţiile statului, cât şi în cele private. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

85 COMENTARII