15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNăstase nu mai candidează la şefia PSD

Năstase nu mai candidează la şefia PSD

Adrian Năstase a anunţat ieri că nu mai candidează la şefia PSD. Preşedintele Consiliului Naţional a adăugat că nu doreşte să mai candideze la vreo funcţie în partid. „Am mult prea mare preţuire pentru mine însumi, aşa cum spunea şi domnul Iliescu, şi, din acest motiv, evident, nu vreau să particip la această chestiune. Rămân în continuare membru al partidului, nu doresc să candidez la nici o funcţie“, a mai spus acesta.
Năstase s-a declarat dezamăgit de faptul că au trecut la vot iniţiative precum organizarea congresului la Romexpo, acceptarea normei de delegaţi propusă de Liviu Dragnea, dar, mai ales, de modul în care Mircea Geoană şi oamenii săi văd modificările la statut.
„Am hotărât să nu mai candidez, pentru că nu doresc să fiu un figurant într-un scenariu care este şi prost scris şi care, după părerea mea, duce la nişte decizii greşite“, a precizat el.
Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, spune că motivele pentru care şi-a retras candidatura au legătură cu modul în care este organizat congresul, stabilirea normei de reprezentare, modificările de statut, „desfiinţarea“ Consiliului Naţional, şi spune că nu va mai candida la nici o funcţie în PSD.
„Au decis, în ciuda hotărârii pe care a luat-o CN, desfăşurarea la Romexpo. Au luat o decizie în legătură cu norma de reprezentare care validează fără nici un fel de criteriu creşterea la 225 a reprezentării uneia dintre organizaţii, dublând practic fără criterii, după părerea mea, această participare şi hotărând că nu va mai avea loc o şedinţă a Consiliului Naţional înainte de congres, care ar fi trebuit să aprobe materialele pentru congres, venind cu un proiect de statut de nicăieri, pe care l-a adus domnul Liviu Dragnea, fără ca, în sfârşit, comisia care trebuia să pregătească acest statut să se fi întrunit“, a explicat Adrian Năstase.
El a mai spus că, potrivit modificărilor aduse statutului partidului, Consiliul Naţional este „practic desfiinţat“, atribuţiile sale fiind transferate altor foruri. „Vorbim despre un cu totul alt partid (…) Nu am de gând să legitimez prin participarea mea o competiţie în care nu cred“, a mai spus Năstase, precizând că, după părerea lui, toate aceste elemente pe care le-a amintit „sunt gândite pentru a favoriza continuitatea la conducerea partidului“.
Întrebat pe cine va susţine în continuare în lupta pentru şefia partidului, Năstase a spus că nu ştie. O problemă ar fi introducerea regulii care nu mai permite anunţarea candidaturilor în cadrul congresului, ci din timp, „în aşa fel încât să se poată bloca lista şi apoi supune la vot într-un anumit mod“.

Victor Ponta, văzut ca un posibil candidat la şefia PSD

Vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, este văzut de o parte din social-democraţi ca un posibil candidat la preşedinţia PSD, după retragerea din cursă a liderului CN al PSD, Adrian Năstase.
Potrivit unor surse din PSD, Ponta ar avea avantajul că ar putea recupera susţinătorii lui Năstase, dar că în acelaşi timp ar avea capacitatea de a rupe din masa de votanţi a celorlalţi candidaţi, de la Miron Mitrea şi Cristian Diaconescu. Victor Ponta, apreciat drept „mai mult sau mai puţin un candidat-surpriză“, este văzut ca un competitor cu şanse de câştig în faţa lui Mircea Geoană, atuurile sale fiind o imagine bună şi un discurs percutant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII