5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBolile îi scot la pensie pe gorjeni

Bolile îi scot la pensie pe gorjeni

Afecţiunile cardiovasculare şi neurologice îi scot la pensie pe mii de locuitori ai judeţului Gorj, deşi în ultimii doi ani incidenţa celor două boli este în scădere. Tulburările mintale sunt însă în creştere.

O parte din populaţia activă a judeţului Gorj a ieşit în ultimii ani din câmpul muncii înainte de termen, ca urmare a bolilor. În prezent, în judeţul Gorj sunt peste 15.100 de pensionari, cei mai mulţi suferind de afecţiuni cardiovasculare. Potrivit Casei Judeţene de Pensii, cele mai multe dosare pe caz de boală aflate în evidenţele instituţiei vizează afecţiunile cardiovasculare, cu aproape 20%. Pe locul al doilea, în ceea ce priveşte bolile care i-au scos pe gorjeni la pensie, înainte de a îndeplini condiţiile legale, sunt afecţiunile neurologice, cu 16,8%. Locul al treilea este ocupat de bolile „interne“, cu 16,4%, iar pe patru se află bolile psihice, cu 11,4%. Pe lista afecţiunilor locuitorilor judeţului care încasează o pensie pe caz de boală se mai află: bolile osteoarticulare, endocrinologice, cancerul şi TBC-ul.

Verificări la dosare

Rodica Ghimişi, şefa Casei Judeţene de Pensii Gorj, a declarat că numărul celor care au ieşit la pensie pe caz de boală a fost în creştere în ultimii ani. De asemenea, pensia medie pe care o încasează un pensionar pe caz de boală din judeţul Gorj este de 608 lei. Cele mai multe pensii se acordă la gradul II de invaliditate, respectiv 8.348, la gradul I de invaliditate fiind încadraţi 617 pensionari: „Am realizat recent statistica şi pe boli pentru a vedea care este situaţia din acest punct de vedere. Nu ştiu dacă bolile care apar în dosare reflectă şi situaţia din spitale, adică dacă la aceste boli se constată o creştere în ceea ce priveşte incidenţa. Ceea ce pot să afirm cu certitudine este că am văzut foarte multe persoane cu afecţiuni psihice. Din păcate, din constatările noastre, fenomenul este îngrijorător. Sunt periodic controale, prin sondaj, la dosare şi pensionarii bolnavi sunt expertizaţi medical la Bucureşti, pentru a se vedea dacă bolile de care suferă sunt reale“, a menţionat Rodica Ghimişi, şefa Casei Judeţene de Pensii Gorj.

Ce spun medicii?

Conform Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, bolile cardiovasculare au fost în scădere în ultimul an, însă în 2009, raportat la 2008, s-a constatat o creştere alarmantă a afecţiunilor psihice, statistică prin care se confirmă şi concluzia la care au ajuns reprezentanţii Casei de Pensii. Dacă, în ceea ce priveşte bolile hipertensive, incidenţa acestora a scăzut la jumătate în 2009 faţă de 2008, numărul celor care suferă de tulburări mintale este într-o creştere alarmantă. De asemenea, şi numărul gorjenilor suferinzi de boli pulmonare cronice este în creştere: de la 3.292 în 2008, la 4.000 în 2009. „Statistica noastră vizează numai o comparaţie a ultimilor doi ani. Avem o scădere la bolile hipertensive şi o creştere la cord pulmonar cronic. Bolile cardiovasculare se menţin însă pe primul loc în top, în ciuda scăderii incidenţei. Deşi în statistica dosarelor de pensionare bolile psihice sunt pe locul patru, în ultimii doi ani, în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică, tulburările mintale au cunoscut o creştere semnificativă. Dacă în 2008 aveam 272 de pacienţi intraţi în sistem, anul trecut, numărul acestora a fost de 439. În evidenţe avem în prezent 6.483 de pacienţi, pe locul al treilea ca număr după bolile cardiovasculare şi diabet zaharat“, a precizat Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII