12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCăsătorii pentru o zi

Căsătorii pentru o zi

Porţile celei de-a patra ediţii a Festivalului Îndrăgostiţilor s-au des-chis ieri cu oficializarea căsătoriilor pentru o zi. De Valentine’s Day, 100 de cupluri din Craiova au ales să fie protagonistele unei ceremonii simbolice. Cei loviţi de săgeata lui Cupidon şi-au încheiat ziua la Balul îndrăgostiţilor, organizat de primărie.

Forfotă mare în faţa primăriei, în jurul amiezii. Festivalul Îndrăgostiţilor îşi deschidea porţile. I-au trecut pragul o sută de cupluri care au ales să joace roluri într-o căsătorie simbolică de-o zi. „Mirii“ de-o zi, în ţinute de gală, cereau în stânga şi-n dreapta părerea prietenilor care se jucau şi ei de-a căsătoria: „Crezi că sunt pretenţios îmbrăcat?“ sau primeau asigurări de genul „Stai, mă, liniştit, mai sunt şi alţii în blugi“, în timp ce, într-un colţ, un tânăr „însurăţel“ îşi potrivea cravata.
Odată cu primele acorduri ale „Micii serenade“ de Mozart, „Ariei“ de Bach sau „Dunării albastre“ de Strauss, interpretate de Orchestra Teatrului Liric sub bagheta dirijorului George Florin Zamfir, tinerii s-au lăsat purtaţi pe portative spre sala mare a primăriei, unde căsătoriile au fost oficiate de viceprimarul Teodor Sas.
Rând pe rând, gâtuiţi de emoţiile momentului, cele 100 de cupluri au păşit timid pentru a le fi înmânate certificatele de îndrăgostiţi.
Buchetele de flori primite la intrare tremurau uşor în mâinile domnişoarelor. Un sărut pece-tluia apoi, în ovaţiile prietenilor, momentul ceremonios.
Şi pentru că orice eveniment de o asemenea amploare trebuia imortalizat, tinerii „însurăţei“ au păşit spre colţul fotografului. Nu au lipsit din decorul zilei şampania cu pişcoturi şi nici inimioarele înmânate celor care intraseră în rolurile de soţ şi soţie pentru o zi.

Iubire pecetluită

O probă pentru marele pas, aceasta a fost motivaţia celor mai multe cupluri care au ales să încerce ieri postura de soţ şi soţie.  „Ne iubim. Evenimentul de astăzi este o probă pentru ziua cea mare, care ne va asigura statutul real de oameni căsătoriţi“, au precizat Ana Maria şi Mihai.
Şi pentru că repetiţia e mama învăţăturii, cum spune un vechi proverb, unii îndrăgostiţi au ales să retrăiască experienţa de anul trecut, când rolurile de soţ şi soţie pentru o zi le-au venit ca o mănuşă. „Este o zi specială pentru noi. Ne-am numărat  şi anul trecut printre protagoniştii căsătoriilor simbolice. Această repetiţie este ultima înaintea căsătoriei noastre de pe 28 august, când vom deveni cu acte în regulă soţ şi soţie“, au mărturisit Adrian şi Alina.
Iubirea plutea în aer, săruturi pasionale se împărţeau în faţa prietenilor. În orice colţ al sălii, cuplurile împărtăşeau bucuria momentului. Planurile curgeau în aşteptarea prietenilor, care încercau şi ei rolul de „miri pentru o zi“: „Vom celebra evenimentul diseară, la bal“, „Vom sta toată ziua împreună. Nu contează cum ne vom omorî timpul, important este că vom fi împreună“, „Sper să ne descurcăm. Oricum, ne-am mutat de ceva timp împreună şi ceva experienţă avem, aşa că nu ne plâgem“.
Furat de mirajul dragostei, şi-a făcut apariţia şi cel mai mic martor, un puşti de trei-patru anişori, care cu greu s-a lăsat înduplecat să plece de pe covorul roşu. Câţiva însurăţei care se loveau de el spre ieşire l-au supărat într-atât încât să renunţe la spectacolul dragostei, amânând momentul pentru când va fi suficient de mare.
S-a mai oprit o clipă în capătul scărilor, pentru a-i urmări în momentul fotografierii lângă cutia cu declaraţii de dragoste, şi apoi a plecat.
I-a lăsat să-şi petreacă acea zi perfectă, cum şi-o doreau toţi cei care şi-au jurat credinţă în iubire. Nu-i va deranja la Balul Îndrăgostiţilor, de la ceasul serii, dar peste ani va fi şi el actor într-o perfectă zi a iubirii.

Festivalul continuă

Festivalul îndrăgostiţilor va continua miercuri, 24 februarie, la Teatrul Liric „Elena Teodorini“, de la ora 16.00, cu un spectacol al obiceiurilor şi tradiţiilor de dragoste româneşti susţinut de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU