10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnări în dosarul Gazolina

Condamnări în dosarul Gazolina

Toţi cei 28 de inculpaţi trimişi în judecată de Parchetul Filiaşi în răsunătorul dosar „Gazolina“ au fost condamnaţi de judecători, fie şi cu suspendare.

Instanţa a dat verdictul în cel mai amplu dosar de trafic cu gazolină care a fost anchetat vreodată de procurorii din Dolj. Ancheta a durat aproape trei ani şi cam tot atât a ţinut şi judecata. Zilele trecute, Judecătoria Segarcea a decis condamnarea tuturor celor 28 de inculpaţi trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi.

Gazolină furată şi vândută

Prima arestare în acest dosar datează din noiembrie 2005. În urma unei acţiuni organizate de procurorii şi poliţiştii din Filiaşi, au fost reţinute, apoi arestate preventiv patru persoane: Nicolae Spînu, din Râmnicu Vâlcea, tatăl acestuia, Vasile Spînu, din Bălceşti, judeţul Vâlcea, Nicolae Colţa şi fratele acestuia, Aurel Colţa, ambii din localitatea Argineşti, judeţul Mehedinţi. De un an şi jumătate, aceştia se îndeletniceau cu comercializarea gazolinei sustrase de alte persoane din parcurile petroliere de pe raza judeţelor Gorj şi Vâlcea.
Au urmat, câteva zile mai târziu, Marin Muscalu-Creţescu, din Cărpiniş – judeţul Timiş, patronul Hanului Argineşti, acuzat că a transportat mari cantităţi de gazolină furată, şi Traian Cojocariu, de 49 de ani, din Teregova, judeţul Caraş-Severin, administratorul benzinăriei unde gazolina furată ar fi fost vândută clienţilor drept benzină. În sarcina celor doi se reţinuseră infracţiunile de tăinuire, înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Au fost apoi reţinuţi, printre alţii, doljeanul Florin Cojocaru, zis Usturoi, din Filiaşi, considerat de anchetatori drept iniţiatorul şi unul dintre liderii grupului infracţional organizat care comercializa în toată zona Olteniei şi chiar în Banat gazolina furată, fiul acestuia, Mihai Aurel Cojocaru, cercetat pentru tăinuire şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, şi gorjeanul Cosmin Bujor, considerat de oamenii legii drept unul dintre furnizorii zonali de gazolină sustrasă. Acasă la acesta din urmă, anchetatorii au găsit la percheziţie peste trei tone de gazolină furată.
În spatele gratiilor a ajuns şi Anton Croitoru, din Drăgăşani, salariat al Parcului nr. 2 Mădulari, judeţul Vâlcea. În opinia anchetatorilor, Croitoru ar fi acela care, împreună cu alţi colegi de serviciu, i-ar fi furnizat gazolină lui Vasile Spînu, care a revândut-o lui Ştefănel Dragomir, acesta revânzând-o la rândul lui către Traian Cojocariu, din comuna Teregova, judeţul Caraş-Severin.

Pedepse cu suspendare

17 din cei 28 de inculpaţi au fost arestaţi preventiv în timpul anchetei. Au stat însă după gratii perioade scurte. Majoritatea au fost arestaţi doar câteva zile, câţiva dintre ei rămânând în arest cel mult o lună şi jumătate. Au beneficiat însă rând pe rând de clemenţa judecătorilor. Tehnica a fost aceeaşi ca şi în dosarul lui Gigioc şi Enriko: eliberarea unuia dintre inculpaţi pentru un motiv oarecare; apoi au început să curgă şi celelalte puneri în libertate pentru cel mai uzitat motiv – egalitatea de tratament.
Pronunţându-se în acest dosar, Judecătoria Segarcea i-a găsit vinovaţi pe toţi cei 28 de inculpaţi. Pedepsele acordate au variat în general între două luni şi trei ani de închisoare, dar cu suspendare sub supraveghere. Doar doi recidivişti – Nicolae Spînu şi Mihai-Aurel Copăceanu-Cojocaru – s-au ales cu câte trei ani de închisoare cu executare în detenţie, din cauza unor condamnări mai vechi, pe care nu le executaseră în întregime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII