12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZăpada îi ia prin surprindere pe edilii locali chiar şi pe timpul codului galben

Zăpada îi ia prin surprindere pe edilii locali chiar şi pe timpul codului galben

Minerii din Gorj au întârziat la serviciu ieri-dimineaţă pentru că în comunele Mătăsari şi Slivileşti utilajele de deszăpezire nu au mai făcut faţă, două dintre ele derapând şi ajungând în şanţ. Peste o sută de elevi din mai multe comune ale judeţului au absentat de la şcoală pentru că au rămas înzăpeziţi.
   În ciuda faptului că meteorologii au anunţat că Gorjul se află sub incidenţa unui cod galben de ninsoare, zăpada căzută în noaptea de miercuri spre joi a reuşit să îi ia prin surprindere pe unii dintre edilii locali. Pe unele drumuri din judeţ s-a circulat pe o singură bandă, iar pe restul, în condiţii de iarnă. Sorin Bucurescu, primarul comunei gorjene Slivileşti, a declarat că utilajele de deszăpezire de care dispune primăria sunt rudimentare şi nu au făcut faţă zăpezii care atinsese joi dimineaţă 40 de centimetri. „Este destul de dificilă situaţia. Avem la primărie tractoare cu plug în faţă, astea sunt utilajele noastre de deszăpezire. A nins foarte mult. Unul dintre utilaje a ajuns în şanţ şi a durat mai bine de două ore până am reuşit să-l repunem în funcţiune. Am avut maşinile trase pe dreapta, din cauza incidentului cu grederul s-a circulat mai greu, pe unele porţiuni chiar pe o singură bandă“, a precizat Sorin Bucurescu, primarul din Slivileşti.
Probleme au apărut şi în comuna Mătăsari, unde unul dintre utilajele de deszăpezire a ajuns în şanţ. Din cauza stratului de zăpadă mare şi a difuncţionalităţii autogrederului, zeci de mineri au ajuns cu întârziere la serviciu.

S-a circulat în condiţii de iarnă

„Pe Drumul Judeţean 673A, Ciuperceni – Mătăsari – Dragoteşti, între km 21-27, s-a circulat dimineaţa pe o singură bandă. Din informaţiile primite de la SC Întreprinderea de Drumuri şi Poduri SA, nu a existat nici un drum judeţean închis. Pe toate drumurile judeţene se circulă în condiţii de iarnă“, a declarat Alina Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a prefecturii Gorj. Potrivit drumarilor, probleme mai deosebite au fost semnalate şi pe drumul dintre Târgu Jiu şi Bâlteni, dar şi pe drumul care urcă în staţiunea montană Rânca, unde în cursul zilei de ieri a fost viscol. Reprezentanţii Secţiei Drumuri Naţionale Târgu Jiu au intervenit cu toate utilajele, în număr de 72, pentru a degaja drumurile din judeţ. „Am intervenit cu toate utilajele şi nu au fost mari probleme. Vom acţiona în continuare“, a afirmat directorul Secţiei Naţionale de Drumuri Târgu Jiu, Dumitru Leuştean, care a trimis utilaje de deszăpezire şi la Ţânţăreni, în cursul zilei de ieri. Secţia Drumuri Naţionale Târgu Jiu are în administrare 460 km, dintre care 380 pe raza judeţului Gorj, 46 km pe raza judeţului Mehedinţi, 20 km pe raza judeţului Vâlcea şi 14 km pe raza judeţului Hunedoara. Se acţionează pe drumurile judeţene cu 31 de utilaje cu lamă.

Prefectul, foc şi pară pe primari

Prefectul judeţului Gorj, Liviu Andrei, s-a declarat foarte nemulţumit de modul în care s-a circulat ieri pe drumurile judeţene. Prefectul a cerut o evaluare a modului în care s-a acţionat pe toate drumurile judeţene şi comunale în ceea ce priveşte acţiunea de deszăpezire. „Am fost prezent în comuna Ţânţăreni, în satul Floreşti, unde elevii şi cadrele didactice nu au putut ajunge la unitatea de învăţământ pentru că în localitate nu s-a acţionat cu nici un utilaj de deszăpezire. Am rămas printre nămeţi, nu interveniseră cu nimic. Activitatea autorităţilor locale din Ţânţăreni a fost proastă şi voi informa Ministerul Administraţiei şi Internelor despre modul cum înţeleg autorităţile locale şi judeţene să acţioneze în perioada în care judeţul se află sub atenţionare de cod galben“, a declarat Liviu Andrei. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, susţine că edilii locali trebuie să se gospodărească aşa cum pot pentru a debloca măcar căile de acces pietonale, indiferent că această acţiune se realizează cu voluntari sau cu căruţa trasă de cal.

Şcoala din Pinoasa a rămas în beznă

Precipitaţiile abundente însoţite de vânt puternic înregistrate miercuri seară şi în noaptea de miercuri spre joi, au provocat întreruperea temporară a furnizării energiei electrice într-o singură localitate din judeţul Gorj, iar pe strada Rânca din oraşul Novaci mai mulţi consumatori casnici nu au fost alimentaţi cu energie electrică ieri-dimineaţă. În comuna Borăscu, o linie de medie tensiune a căzut în jurul orei 9.30, determinând sistarea furnizării energiei electrice în patru sate. Echipele CEZ Distribuţie au intervenit pentru remedierea avariei, astfel încât consumatorii să fie realimentaţi cu energie electrică în cel mai scurt timp.
Vreme de două ore, Şcoala din Pinoasa (localitate aparţinătoare comunei Câlnic) nu a fost alimentată cu energie electrică. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU