22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLacăt pe „magazinele de vise“

Lacăt pe „magazinele de vise“

Guvernul a emis ieri o ordonanţă de urgenţă prin care se interzice producerea, punerea în vânzare, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni cu mai multe plante şi substanţe care erau comercializate până acum în aşa-zisele „magazine de vise“. În Craiova, cinci astfel de unităţi comerciale vor fi închise după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

În ultima vreme, în spatele unor denumiri ca „aromoterapie“ sau „etnobotanică“, au apărut, mai ales în apropierea centrelor de învăţământ sau campusurilor universitare, magazine care vindeau diverse amestecuri vegetale cu efecte apropiate de cele ale drogurilor uşoare. Vânzarea acestor plante etnobotanice era legală, pentru că nu figurau pe tabelele-anexă ale Legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi nici pe cele ale Legii privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. Potrivit poliţiştilor doljeni, în Craiova există în prezent cinci astfel de magazine. O statistică întocmită de Ministerul Sănătăţii arată că, în anul 2009, peste 1.300 de persoane au solicitat asistenţă medicală după ce au suferit intoxicaţii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice, fapt care a dus la decizia de a scoate în afara legii orice operaţiuni cu astfel de plante.

Între 3 şi 15 ani de închisoare pentru salvia divinorum

Ordonanţa de Urgenţă pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi a Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope aprobată ieri de guvern a scos în afara legii mai multe plante şi substanţe.
Ministerul Sănătăţii a stabilit o listă cu plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive care vor fi interzise, după ce s-au dovedit periculoase pentru sănătate. Efectele produse de aceste substanţe sunt similare celor date de substanţele psihotrope, având efect direct asupra creierului uman – stări confuzionale, halucinaţii, diminuarea atenţiei, combinate cu efecte adverse cum ar fi durerile puternice de cap, anxietatea, ameţelile, creşterea frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului.
Conform noului act normativ, pe listele existente au fost introduse noi plante şi substanţe – ca droguri de risc sau de mare risc, a căror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere, fără drept se pedepsesc cu închisoare de la trei la 15 ani, respectiv de la zece la 20 de ani, pentru droguri de mare risc. De exemplu, vânzarea de Salvia divinorum, o plantă care produce halucinaţii şi e catalogată drept drog de risc, se pedepseşte cu închisoarea de la trei la 15 ani.
Pentru consum, cumpărare sau deţinere fără drept de droguri de risc pedeapsa este închisoarea de la şase luni la doi ani. În cazul drogurilor de risc, pedeapsa este închisoarea între doi şi cinci ani.
În zece zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, toţi comercianţii sunt obligaţi să distrugă, pe cheltuiala lor, stocurile de substanţe etnobotanice.

Poliţiştii au luat la verificat „magazinele de vise“

La începutul acestui an, Poliţia Română a dispus efectuarea de controale severe la magazinele care vând plante cu efect halucinogen. Astfel, în luna ianuarie, la nivel naţional, poliţiştii din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), comisari ai Gărzii Financiare, inspectori din cadrul Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică şi inspectori din cadrul Oficiilor Judeţene pentru Protecţia Consumatorului au acţionat în 14 judeţe şi în Capitală, controlând magazinele care vând produse ce conţin substanţe psihoactive. Au fost verificate 42 de astfel de magazine, de unde au fost ridicate 572 de probe din substanţele comercializate, care au fost trimise spre expertizare Laboratorului Central de Analiză şi Profil al Drogurilor. În urma verificărilor, au fost întocmite cinci dosare penale, dintre care două la Legea privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.
Potrivit reprezentanţilor BCCO Craiova, în judeţul Dolj verificarea acestor magazine este în curs şi urmează ca la încheierea acţiunii să fie făcute publice rezultatele.

Etnobotanica

Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, etnobotanica reprezintă o ramură a etnobiologiei care studiază relaţiile reciproce dintre om şi mediul vegetal. Printre cele mai cunoscute plante şi amestecuri cu efect psihoactiv, dar şi cele mai consumate de tineri sunt Salvia Divinorum, Spice Gold, Genie, Spice Diamond, Wild Opium Mix, Mojo, Shunk şi Chill.

Plante şi substanţe interzise

Ministerul Sănătăţii a făcut publică ieri lista cu plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive care vor fi interzise. Printre acestea se numără:
PLANTE:
*Specii de salvie (Salvia divinorum), o plantă care produce halucinaţii.
*Specii de mitragina (Mitragyna speciosa Korth), o plantă cu efecte similare cocainei. Creează dependenţă.
CIUPERCI:
*Amanita muscaria
*Amanita pantherina
*Toate speciile din genul Psilocybe, care produc halucinaţii, cu efecte similare LSD.
SUBSTANŢE:
*LSA
*Ketamina. Creează dependenţă.
*Derivaţi de piperazină. Produce halucinaţii.
*Sare de baie (Mefedrona).

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII