Reprezentanţii celei mai vechi unităţi de învăţământ din Craiova se opun vehement deciziei de trecere a Şcolii nr. 1 „Obedeanu“ ca structură Şcolii nr. 12 „Decebal“ şi solicită sprijinul comunităţii locale, care nu ar trebui să rămână indiferentă când se atentează la 235 de ani de istorie şi la cea mai importantă parte a identităţii sale, cea spirituală.
În faţa crizei economice par să cadă încet, dar sigur, până şi edificiile culturale de patrimoniu ale Craiovei. Deciziile luate prin punerea în aplicare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 114, prin care se solicită reducerea a 15.000 de posturi la nivel naţional, respectiv 504 în Dolj, a stârnit panică, dar şi revoltă în rândul angajaţilor din învăţământul preuniversitar. Şcoala nr. 1 „Obedeanu“, cea mai veche din Craiova, îşi va pierde din acest an personalitatea juridică, urmând să devină structură a Şcolii nr. 12 „Decebal“. Funcţiile de director, director adjunct, secretar, contabil şi eventual, personal auxiliar din Şcoala Obedeanu vor dispărea. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că această unitate de învăţământ înregistrează de la an la an, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, un număr tot mai mic de elevi, în prezent, în cataloagele şcolii figurând doar 205. „Dacă este vorba de reducerea funcţiei de director, îmi dau fără discuţii demisia! Prin această decizie dispare însă emblema învăţământului doljean, dispare numele unui edificiu cultural, istoria este călcată în picioare. Este tragic cum un Consiliu de Administraţie format din oameni de cultură, cadre didactice sau inspectori şi-a permis să şteargă cu buretele 235 de ani de istorie. Şcoala aparţine comunităţii, şi această nu ar trebui să rămână indiferentă când se atentează la 235 de ani de istorie şi la cea mai importantă parte a identităţii sale, identitatea spirituală. Istoria ne va judeca pe toţi, nu doar pe membrii Consiliului de Administraţie al ISJ Dolj, care au luat hotărârea administrativă. Legea chiar prevede că sunt şi excepţii, că şi comunitatea locală trebuie să aibă un cuvânt de spus…“, a spus Ionel Nedelcu, directorul Şcolii „Obedeanu“.
File din istoria Şcolii „Obedeanu“
Iniţial, şcoala a funcţionat în chiliile bisericii din vecinătate. Este atestată documentar din 1775, dar vechimea ei poate să fie mai mare. Clădirea a fost ridicată în 1842 şi refăcută în 1890, când pe turnul şcolii apare şi vestitul ceas. Refăcută în urmă cu câţiva ani, clădirea păstrează frumoasa arhitectura iniţială, care îi dă un aspect deosebit. A fost ctitorită de un mare boier filantrop, Constantin Obedeanu, care a ridicat şi o biserică. Este atestată documentar printr-un hrisov domnesc din 26 aprilie 1775, emis de Alexandru Ipsilanti, deci are peste 235 de ani de existenţă neîntreruptă. La 20 mai 1826, Şcoala „Obedeanu“ devine şcoală naţională în limba română, a doua din Ţara Românească, după cea de la „Sf. Sava“ din Bucureşti. Cu această ocazie, marele cărturar Ion Heliade-Rădulescu spunea: „Se crea o şcoală la Craiova, pentru prima oară de a preda gramatica, literatura şi ştiinţa în limba Patriei. Primii profesori fură numiţi doi din elevii mei, Stanciu Căpăţâneanu şi Grigore Pleşoianu“.
A fost, timp de 100 de ani, singura şcoală elementară din Craiova. Aici au învăţat de-a lungul timpului Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru, Gheorghe Chiţu, Alexandru Macedonski, Eugeniu Carada, Constantin Argetoianu, Gogu Constantinescu, Nicolae Titulescu, dr. Constantin Angelescu, Constantin Nicolăescu-Plopşor.
Grădiniţa nr. 59 a devenit anul trecut structură a Şcolii „Obedeanu“
Decizia ca Şcoala nr. 1 „Obedeanu“ să-şi piardă personalitatea juridică şi să devină structură a altei unităţi de învăţământ a fost luată la numai câteva luni după ce fosta conducere a ISJ Dolj decisese ca, din luna septembrie 2009, Grădiniţa cu program normal nr. 59 „Asociaţia Misionară Catolică Italiană“ (cu cele două structuri, de lângă „Elena Cuza“ şi din Popoveni – n.r.) să devină structură a Şcolii nr. 1 „Obedeanu“. Astfel, fosta clădire administrativă a şcolii Obedeanu (localul trei – n.r.) a fost imediat finanţată, la sfârşitul anului 2009, pentru a fi reabilitată. „Au fost rapid investiţi 60.000 de lei pentru refacerea acoperişului şi 70.000 pentru interioare. Doar utilităţile rămăseseră de introdus şi clădirea putea fi dată în folosinţă. Dacă nu ne pasă de istorie şi de patrimoniul local, gândind practic, economic, este rentabil să mutăm toţi elevii Şcolii «Obedeanu» la «Decebal»şi să închidem această şcoală în care învaţă copii din familii modeste sau din familii de romi…“, a adăugat directorul Şcolii „Obedeanu“.
Reprezentanţii Şcolii „Obedeanu“ au solicitat o audienţă la ISJ Dolj şi au trimis memorii la reprezentanţii administraţiei locale, pentru a încerca să păstreze numele şcolii. Aceştia sunt hotărâţi să solicite sprijinul comunităţii locale, care poate decide soarta Şcolii „Obedeanu“.