24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de minori din Gorj, fugiţi de acasă

Zeci de minori din Gorj, fugiţi de acasă

Zeci de minori cu vârste de până în 17 ani au fost declaraţi dispăruţi, dar au fost găsiţi de oamenii legii. Fenomenul este în atenţia poliţiştilor.

De la începutul anului, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj au depistat 16 minori care fugiseră de acasă sau din centre de tip familial. Fenomenul este în atenţia poliţiştilor, care spun că, de cele mai multe ori, minorii pleacă voluntar de acasă.
Poliţiştii de investigaţii criminale au soluţionat duminică ultimele două sesizări de acest tip. Oamenii legii i-au depistat pe minorii C.L.O., de 13 ani, a cărui dispariţie a fost sesizată în seara 30 ianuarie, şi S.V.O., de 15 ani, sesizată ca dispărută pe 20 ianuarie. Primul a fost identificat de poliţişti în comuna Drăguţeşti, localitatea de domiciliu, după care a fost reinternat în Casa de Tip Familial „Săvineşti“, din Târgu Jiu. Minora a fost depistată în Rovinari, fiind reinternată în Casa de Tip Familial „Tineretului“, din localitate. Din cercetări s-a stabilit că plecarea ambilor minori a fost voluntară, aceştia nefiind victimele vreunei infracţiuni.

Cauze multiple

Psihologii spun că plecarea de acasă a minorilor are mai multe cauze, printre care şi comunicarea deficitară cu părinţii şi certurile cu aceştia, lipsa de afecţiune în familie, dorinţa de libertate şi notele proaste, culminând cu abandonul moral.
„Unele adolescente au spus autorităţilor că au decis să fugă de acasă pentru a se muta cu prietenul, deoarece părinţii nu le acceptau relaţia. Din datele oficiale, categoria de vârstă 11-18 ani prezintă cea mai mare expunere la fenomenul fugii de acasă. Explicaţia psihologică este foarte simplă: conflictul între generaţii“, a spus psiholog Eva Horga.
Poliţiştii atrag atenţia că mediul familial în care trăiesc copiii este important pentru evitarea acestor situaţii.
„Munca poliţiştilor în asemenea cazuri este de cele mai multe ori dificilă. Imediat ce poliţia este anunţată de dispariţia unui minor, încep căutările. Prima dată, poliţiştii merg să stea de vorbă cu familia şi cu apropiaţii pentru a fi stabilite datele necesare căutării. Se întocmeşte o fişă a minorului dispărut, cu toate rezultatele, iar apoi este declanşată urmărirea generală. Acţiunea implică eforturi din partea mai multor instituţii“, a spus Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Odată găsiţi, atât minorii, cât şi părinţii sunt consiliaţi de psihologi ai poliţiei, care încearcă să prevină repetarea dispariţiilor. Situaţiile se pot repeta, mai ales în cazul minorilor proveniţi din centrele de tip familial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU