15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞedinţă de tăiat posturi de directori

Şedinţă de tăiat posturi de directori

Managerii unităţilor de învăţământ din Dolj sunt convocaţi la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) pentru a ajunge la un numitor comun privind reducerile de posturi ce trebuie făcute pentru anul şcolar 2010-2011. După prima zi de discuţii, mulţi manageri au aflat că, din toamnă, şcoala pe care o conduc devine structură a altei unităţi de învăţământ, iar ei îşi pierd scaunul de director.

504 posturi din învăţământul preuniversitar doljean trebuie să dispară până pe 1 septembrie 2010. Săptămâna trecută, reprezentanţii ISJ Dolj au primit Ordinul ministrului nr. 3066/2010 privind aprobarea instrucţiunilor pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare şi stabilirea reţelei de învăţământ pentru anul 2010-2011.
„Se prevede ca la învăţământul primar clasele să se constituie la limita maximă de 25 de elevi, iar la învăţământul gimnazial şi liceal, clasele să fie de 30 de elevi. Încă există comune ce au câte două şcoli cu personalitate juridică, aşa cum se întâmplă la Ostroveni sau Mârşani, însă va rămâne numai câte una. La oraşe, refacerea reţelei şcolare se va face prin reducerea numărului de unităţi cu personalitate juridică. Clasele de intensiv de a V-a şi a IX-a vor fi desfiinţate, păstrându-se doar profilurile bilingve“, a precizat Diana Buşoi, inspector general la ISJ Dolj.

Prima zi a discuţiilor a dus şi la pierderea funcţiilor directorilor

Ieri au fost prezenţi, pe rând, la sediul ISJ Dolj directorii şcolilor şi grădiniţelor craiovene, iar de astăzi vor fi prezenţi în faţa inspectorilor, dar şi al sindicaliştilor, care alcătuiesc Consiliul de Administraţie, directorii şcolilor din Afumaţi, Almăj, Coţofenii din Faţă, Amărăşti, Apele Vii, Argetoaia, Bechet, Bârca etc.
„În urma primei zile de discuţii, s-a decis ca Şcolile nr. 9 şi nr. 35 să devină structuri ale Grupului Şcolar «Matei Basarab» din Craiova, Şcoala nr. 23 devine structură a Şcolii nr. 24, Şcoala nr. 16 devine structură a Şcolii nr. 38, Şcoala nr. 26 devine structură a Şcolii nr. 13, Şcoala nr. 25 – structură a Grupului Şcolar Transporturi Auto, Şcoala nr. 1 devine structură a Şcolii nr. 12, Grădiniţa «Otilia Cazimir» intră în subordinea Colegiului Naţional «Fraţii Buzeşti» etc. Prin comasarea acestor unităţi de învăţământ dispar posturile de director, director adjunct, secretar etc. de la şcolile care îşi pierd personalitatea juridică“, a precizat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj.
Miercuri sunt programaţi pentru discuţii cu inspectorii managerii şcolilor din Segarcea, Filiaşi, Băileşti, Calafat.

Şcolile vor primi bani în funcţie de numărul de elevi

Problema reducerii de posturi în Dolj este cu atât mai necesară, cu cât planul de şcolarizare propus de minister depăşeşte cu mult numărul de elevi real. Peste 20 de şcoli care funcţionează în judeţ fără a avea numărul minim de elevi, pentru a căpăta personalitate juridică, riscă să fie închise sau comasate. Dacă, până acum, o unitate de învăţământ obţinea personalitate juridică dacă avea 100 de copii în cazul învăţământului preşcolar şi 200 de elevi în cazul şcolilor, situaţia se va schimba considerabil. Pentru grădiniţe este nevoie de 150 de preşcolari, iar pentru şcoli – de 300 de elevi.
Şcolile Almăj, Botoşeşti-Paia, Brabova, Bulzeşti, Cârna, Şcoala nr. 2 Călăraşi, Cioroiaşi, Galiciuica, Gherceşti, Ghindeni, Gogoşu, Ţandăra, Izvoare, Întorsura, Măceşu de Sus, Măceşu de Jos, Şcoala nr. 1 Pieleşti, Radovan, Seaca de Pădure, Siliştea Crucii, Tălpaş, Terpeziţa, Vârtop, Verbiţa, Făcăi, Şcoala nr. 25, Seminarul Teologic Ortodox – Bâlta şi Şcoala nr. 26 Mofleni funcţionează cu mai puţin de 200 de elevi.
Numărul de elevi din clasă este important deoarece printr-o hotărâre de guvern, aprobată la sfârşitul anului 2009, fondurile alocate pentru 2010 pentru fiecare şcoală, dar şi banii pentru salariile profesorilor vor fi calculate în funcţie de numărul de elevi, nivelul şcolar, respectiv şcoală primară, gimnazială sau liceală, şi în funcţie de zona în care este plasată.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII