12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScandal din cauza comasării unităţilor de învăţământ

Scandal din cauza comasării unităţilor de învăţământ

Primăria Târgu Jiu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj sunt în conflict şi nu ajung la o înţelegere în ceea ce priveşte decizia ISJ de a comasa Şcoala generală nr. 7 din cartierul Iezureni, unde învaţă 200 de elevi, cu Şcoala generală nr. 2 din cartierul CAM.

Conducerea Primăriei Târgu Jiu este în conflict cu şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, din cauza Şcolii generale nr. 7 din municipiu, programată să fie comasată cu Şcoala generală nr. 2, din cartierul CAM. În timp ce Şcoala nr. 7 este situată la periferia oraşului, în partea de nord, Şcoala nr. 2 este mult mai aproape de zona centrală a municipiului. Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu sunt nemulţumiţi de faptul că Şcoala din Iezureni a fost trecută pe lista unităţilor de învăţământ care urmează să fie comasate şi, prin urmare, să îşi închidă porţile din această toamnă. Motivul principal al nemulţumirii invocate de conducerea Direcţiei Publice de Patrimoniu este numărul mare de elevi care învaţă în unitatea şcolară de la Iezureni, aproximativ 200, de câteva ori mai mulţi faţă de alte şcoli din judeţ, care au doar zeci de elevi înmatriculaţi. Inspectoratul Şcolar a stabilit însă că unitatea de învăţământ de la Iezureni nu respectă condiţiile legale pentru a putea funcţiona în continuare, întrucât foarte multe clase nu au numărul de elevi necesar, adică 25.  

„Noi o să ne luptăm până la capăt“

Constantin Fârţă, directorul Direcţiei Publice de Patrimoniu Târgu Jiu, a declarat că închiderea şcolii, începând cu 15 septembrie 2010, nu ar justifica investiţiile derulate până în prezent de primărie pentru modernizarea imobilului: „Noi o să luptăm până la capăt pentru menţinerea acestei instituţii de învăţământ. Este vorba de sute de elevi şi unitatea rezolvă foarte multe solicitări din zonă şi din cartierele apropiate şi localităţile învecinate. Comasarea cu Şcoala nr. 2 ar genera o serie de nemulţumiri în rândul părinţilor, dar şi problema transportului. Vor învăţa pe mai multe schimburi, deci mai multe curse, mai mulţi bani şi aşa mai departe. Inspectoratele trebuie să se înţeleagă cu aceste consilii locale şi să accepte propunerile noastre. Dorinţa noastră este de a menţine această structură şi vom face în aşa fel încât să funcţioneze în continuare. Noi asigurăm o bază materială foarte bună acolo. Mai sunt şi locuinţele sociale inaugurate în partea de nord şi copiii de acolo merg tot la Şcoala din Iezureni. O să apară un nou cartier. Sperăm să ne punem de acord şi să se rezolve în favoarea noastră această problemă“, a declarat Constantin Fârţă, directorul Direcţiei Publice de Venituri din cadrul Primăriei Târgu Jiu.   

19 şcoli, propuse pentru comasare

Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj sunt însă pentru închiderea Şcolii generale nr. 7 din Iezureni şi aducerea elevilor la şcoala din cartierul CAM. Gheorghe Mitescu, inspectorul şcolar general adjunct, susţine că există deja soluţii pentru încadrarea profesorilor titulari de la Iezureni la alte unităţi de învăţământ: „O să avem încă o întâlnire cu cei de la primărie şi o să le explicăm foarte clar condiţiile legale. Dânşii o să ne spună punctul dumnealor de vedere, după care vom trage linie. Toate elementele pe care le deţinem în prezent referitor la Şcoala de la Iezureni converg către soluţia de închidere a unităţii de învăţământ. Avem soluţii pentru încadrarea profesorilor titulari. De exemplu, de la 15 septembrie 2010 vor fi la clasa întâi 14 elevi, sub medie, la clasa a doua – 16 elevi, tot sub medie, la clasa a treia – 19 elevi, la clasa a şaptea – 16 elevi etc. Singura soluţie este să apară o şcoală izolată în judeţ care să fie închisă, altfel nu văd cum să funcţioneze în continuare Şcoala de la Iezureni. Ne gândim, de asemenea, în ceea ce priveşte transportul elevilor, la subvenţionarea de către consiliul local“, a menţionat Gheorghe Mitescu. Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a propus pentru comasare o listă cu 19 şcoli din judeţ, la care se adaugă Şcoala generală nr. 7 din Târgu Jiu. De menţionat că şi la Şcoala din Urecheşti, care va fi comasată cu cea din comuna Drăguţeşti, au fost înregistrate proteste din partea părinţilor elevilor, nemulţumiţi că unitatea de învăţământ va fi închisă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU