3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIonuţ Dinu, condamnat cu suspendare şi eliberat

Ionuţ Dinu, condamnat cu suspendare şi eliberat

Ionuţ Dinu, fiul agentului de poliţie Nelu Dinu, tânărul trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de omor şi efectuarea fără drept a operaţiunilor cu arme şi muniţii, după ce a împuşcat în cap o tânără, a fost condamnat ieri de judecătorii Tribunalului Dolj la trei ani de închisoare cu suspendare şi apoi eliberat pe seară.

În dimineaţa de 25 iunie 2009, craioveanul Ionuţ Dinu, de 20 de ani, a împuşcat-o în cap cu o armă de tir a tatălui său pe Alexandra Iancu, de 19 ani, o colegă a surorii sale, care în acel moment se afla în vizită la ei. Victima a fost transportată imediat la Spitalul de Urgenţă, însă, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viaţa, aceasta a decedat în ziua următoare. Deşi agentul de poliţie Nelu Dinu, cât şi fiul său, Ionuţ, au susţinut că arma s-a descărcat accidental, după ce i-a căzut tânărului din mână, expertiza complexă balistică, traseologică şi fizico-chimică efectuată în acest caz a arătat că Ionuţ a împuşcat-o pe Alexandra cel puţin cu intenţie indirectă.
Astfel, expertiza a demonstrat că arma cu care a fost împuşcată tânăra este în stare bună, nu prezintă defecţiuni la gheara extractoare, fiind funcţionabilă. Expertiza a mai arătat că puşca nu se putea descărca decât prin acţionarea trăgaciului, după ce, iniţial, fusese armată prin culisarea spre înainte-înapoi a închizătorului şi aşezarea siguranţei în poziţia „neasigurat“. Traseologii au stabilit că, în momentul împuşcăturii, Ionuţ Dinu se afla lateral-dreapta faţă de corpul victimei (care stătea întinsă pe pat) şi în plan superior faţă de aceasta. Direcţia de tragere a fost din partea lateral-dreapta superioară faţă de victimă, fapt susţinut şi de raportul întocmit de IML Craiova.
Pe 19 octombrie, procurorii doljeni l-au trimis în judecată pe Ionuţ Dinu, pentru comiterea infracţiunilor de omor şi efectuarea fără drept a operaţiunilor cu arme şi muniţii. La ultimul termen, cel de pe 18 ianuarie, judecătorii au dispus efectuarea unei adrese către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Dolj în vederea întocmirii unui referat de evaluare a inculpatului Dinu Cristian Ionuţ, cauza fiind amânată pentru 1 februarie.

Dosar judecat la foc automat

După numai două termene, ieri, completul de judecată C11, condus de judecătorul Laurenţiu Anghel, s-a pronunţat, deşi, după cum a explicat Mihai Iancu, tatăl victimei, avocatul său nu era prezent în sală.
Judecătorii au dispus schimbarea încadrării juridice din omor, faptă pedepsită cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, în ucidere din culpă, faptă pedepsită între unu şi cinci ani de puşcărie. Potrivit sentinţei date ieri, pentru efectuarea fără drept a operaţiunilor cu arme şi muniţii a fost condamnat la doi ani de închisoare, iar pentru ucidere din culpă, la trei ani de închisoare. Judecătorii au dispus contopirea pedepselor, Ionuţ Dinu urmând să execute pedeapsa cea mai grea, cea de trei ani de închisoare. De asemenea, au fost dispuse suspendarea executării pedepsei sub control judiciar şi eliberarea de îndată a inculpatului dacă acesta nu este arestat într-o altă cauză. Magistraţii au admis în parte acţiunea civilă formulată de tatăl victimei, acesta urmând să primească din partea inculpatului 15.000 de lei daune materiale şi 30.000 de lei daune morale. Atât procurorii, cât şi inculpatul pot face apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj.

Tatăl Alexandrei, surprins de hotărârea judecătorilor

Mihai Iancu a explicat că întreg procesul în care Ionuţ Dinu a fost judecat pentru uciderea Alexandrei a fost unul în care s-au comis mai multe nereguli.„Am făcut o cerere de amânare pentru şedinţa de astăzi (ieri – n.r.), pentru că avocatul nu a putut ajunge, dar nu s-a ţinut cont de ea. Preşedintele completului mi-a spus că nu poate plimba inculpatul pe drumuri şi că audiază martorii, chiar dacă nu am eu apărare. Au mai fost probleme cu declaraţii de martori schimbate, martori ameninţaţi, daţi afară din servicii“, a spus Mihai Iancu. Bărbatul a mai precizat că e hotărât să facă apel şi, dacă nici aşa nu îi poate face dreptate fiicei sale, va lua instanţele la rând, până la CEDO.
„Eu sunt un om de la ţară, nu am nici o putere. Noi ăştia aşa suntem trataţi. Achit taxe şi impozite din pensia mea de şase milioane ca să plătesc nişte nenorociţi. O să merg până la CEDO, chiar dacă asta înseamnă să îmi vând casa. Măcar mor cu sufletul împăcat că am făcut totul pentru fata mea, că am încercat să îi fac dreptate“, a încheiat Mihai Iancu.

Pedepsele

Potrivit art. 174 CP, uciderea unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi. Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

165 COMENTARII