15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeclinul asociaţiilor?

Declinul asociaţiilor?

Cei mai mulţi dintre proprietarii de apartamente din Craiova  consideră că asociaţiile de proprietari trebuie eliminate, deoarece „tot felul de «ciocli» manipulează cum vor sume de bani ale locatarilor“.

Facturarea individuală a consumului de energie termică a iscat nemulţumiri în rândul asociaţiilor de proprietari din Craiova, care au pierdut din mână facturarea şi, mai ales, încasarea banilor pentru căldură şi apă caldă. Prin această hotărâre, asociaţiile au fost înlăturate de la „borcanul cu miere“. Deşi a avut iniţiativa acestui proiect, Sindicatul asociaţiilor de locatari şi-a schimbat radical optica faţă de modul prin care Termoficarea vrea să-şi încaseze banii de la beneficiari, asociaţiile considerând că le-a fost tăiată cea mai bună sursă de „supt“ banii locatarilor. Craiovenii care locuiesc la bloc nu mai suportă însă „căpuşele“ de la asociaţie. „Termoficarea nu ne poate scoate chiar aşa din formulă. Eu mă duc la dl Tudorache (directorul Regiei Autonome de Termoficare Craiova – n.r.), să discutăm despre această problemă. Ei nu pot să factureze şi să încaseze fără noi. Orice ar face se lovesc de noi. Să vedem cum vor pune în aplicare acest proiect, să vedem dacă oamenii încheie contracte cu ei“, a spus preşedintele Sindicatului asociaţiilor, Ion Voiculescu.
Asociaţiile au pierdut chiar şi miza de a smulge bani de la furnizorul de căldură al oraşului în urma intermedierii unor servicii între furnizor şi beneficiar, făcând vorbire de articolul 28 din Legea nr. 230/2007, Legea asociaţiilor de proprietari. „Chiar şi la încheierea convenţiilor individuale, tot trebuie să se facă repartizarea consumului de căldură. Acest calcul este efectuat de administratorul de la asociaţia de proprietari. Dacă relaţiile contractuale sunt între furnizor şi proprietar, atunci proprietarul va trebui să-şi rezolve singur problemele. Dacă furnizorul vrea să încaseze direct banii de la proprietari, va trebui să aibă casieri, un număr suficient pentru ca proprietarii să nu stea la cozi foarte mari, casieri care trebuie plătiţi de către proprietari. De fapt, administratorul va administra în continuare condominiul şi atunci proprietarii vor plăti şi furnizorul, şi administratorul“, a declarat Dan Remus, preşedintele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari Dolj.

Să nu mai ţinem în spinare asociaţia

De cealaltă parte, craiovenii „arşi“ de serviciile asociaţiilor de locatari susţin proiectul de plăţi individuale către RATf Craiova. „Plata tuturor serviciilor trebuie rezolvată între furnizor şi consumator. Deci, şi în cazul energiei termice, contractul trebuie făcut între Regia de Termoficare şi fiecare apartament în parte şi trebuie să conţină şi modul de calcul al energiei termice consumate, calcul pe care trebuie să-l facă tot furnizorul, nu alţi intermediari“, şi-a exprimat părerea un locatar din cadrul Asociaţiei nr. 9 Eroilor, Valea Roşie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII