21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjA crescut numărul pensiilor pe caz de boală

A crescut numărul pensiilor pe caz de boală

Aproximativ 20% din actualii pensionari din judeţul Gorj au trecut pe la cabinetul medical pentru a obţine certificate de invaliditate. Astfel, din 90.518 ceţăţeni, 15.164 au fost scoşi la pensie pe caz de boală.

Tot mai mulţi gorjeni apelează la medic pentru a beneficia de pensie, înainte de a îndeplini condiţiile legale. Conform CJP Gorj, din 90.518 pensionari înregistraţi în prezent în judeţ, 15.164 au ieşit la pensie pe caz de boală. Potrivit statisticilor CJP, 617 gorjeni beneficiază de pensie de invaliditate gradul I, 8.348 – de pensie de invaliditate gradul al II-lea şi 6.199 – de pensie de invaliditate de gradul al III-lea. Venitul mediu încasat de cei peste 15.000 de gorjeni scoşi la pensie de medici este de 608 lei lunar. „Noi nu avem ce să facem, decât să realizăm aceste dosare în baza actelor pe care ei le obţin de la medici. Au expertize medicale, vizate şi parafate. Sunt o mulţime de boli, dacă ne uităm pe statistici. Legea care urmează să fie aprobată prevede condiţii mult mai grele de ieşire la pensie şi să sperăm că va scădea numărul celor care ies la pensie cu invaliditate“, a declarat Rodica Ghimişi, şefa Casei Judeţene de Pensii Gorj.

Liderii pensionarilor cer verificări

Liderii asociaţiilor de pensionari din Gorj solicită prefectului de Gorj, Liviu Andrei, să facă demersurile legale pentru a fi verificate dosarele celor scoşi la pensie pe caz de boală. Aceştia consideră că numărul mare de pensionari cu invaliditate ar fi prea mare faţă de cel real: „Solicităm Instituţiei Prefectului să se implice prin pârghiile legale pe care le deţine pentru a se face lumină în aceste dosare. Statul plăteşte foarte multe pensii şi unele nu ştim cum au fost obţinute. Cât de greu sau de uşor este să te duci la medic să iei o ştampilă ştim cu toţii. Trebuie măcar să fie stopat acest fenomen. Avem veterani de război şi văduve de veterani, oameni care au luptat în război şi primesc indemnizaţii de mizerie“, a afirmat Constantin Rudaru, liderul asociaţiilor de pensionari. Din totalul pensionarilor din Gorj, cei mai mulţi sunt de stat: 78.285, în timp ce 8.297 sunt pensionari CAP. De asemenea, 3.740 sunt veterani de război. De pensia minimă socială garantată, în valoare de 350 de lei, beneficiază 892 de cetăţeni din judeţ.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII