11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRadare noi, nedetectabile

Radare noi, nedetectabile

Poliţia vă pregăteşte ceva! E vorba de noi radare, care te pot des-coperi fără probleme chiar de la 1.200 de metri, inclusiv noaptea, şi nu pot fi detectate.

Zece maşini de poliţie echipate cu radare mobile nou-nouţe vor acţiona de luna aceasta pe străzile Doljului. Ele fac parte dintr-un lot de 2.000 de autovehicule cu care Ministerul de Interne vrea să dea o adevărată lovitură de imagine. Achiziţionate cu fonduri europene la preţuri, probabil, mult peste cei 70.000 de euro plătiţi pe actualele Loganuri de un fost guvern, noile maşini au în dotare aparate ce pretind a face parte din ultimele generaţii utilizate de poliţie în Europa.

Loganuri break cu aer condiţionat

O primă noutate o constituie maşinile pe care vor fi montate aceste radare. Toate vor fi Dacii Logan break, cu motoare 1,5 dci de 86 CP, dotate însă cu geamuri electrice, ABS şi… aer condiţionat, pentru ca poliţiştii care stau vara la pândă să nu mai moară de cald în maşini. Blocurile optice de pe capotă – echipate cu sirenă, girofar şi proiectoare – includ şi difuzoare de 100 W, astfel încât şoferii din trafic să nu mai poată susţine că n-au auzit când au fost somaţi să tragă pe dreapta.
Fiecare astfel de maşină va avea în dotare etilotest, staţie de emisie-recepţie fixă şi mobilă (astfel încât un membru al echipajului să poată să discute cu colegul său din maşină), dar şi un set de cauciucuri de vară şi altul de iarnă.

Camere video mai performante

Noutatea absolută o constituie însă dispozitivele radar. Fabricate în Marea Britanie, acestea au camere video mult mai performante, ce au încorporate nu doar antenă radar, ci şi un dispozitiv GPS care menţionează precis unde acţiona aparatul. Şoferii vitezomani nu mai pot să susţină că viteza înregistrată de aparat era a maşinii de pe celălalt sens, pentru că noile camere au posibilitatea de a urmări separat fiecare sens de circulaţie.
Camerele video au nu doar o optică performantă (26x, faţă de numai 18x, cât au cele actuale), dar sunt dotate şi cu sistem de filmare în întuneric (cu infraroşii), astfel că poliţiştii nu mai au nevoie să acţioneze noaptea doar în zone bine iluminate, pentru a putea observa numerele de înmatriculare ale maşinilor filmate.

Detectoare inutile

Coşmarul şoferilor îl reprezintă însă faptul că noile aparate radar acţionează în regim de stand-by. Mai precis, camera video merge tot timpul, fără a emite unde radar. Atunci când poliţistul observă o maşină care pare să ruleze cu viteză peste limita legală, apasă butonul care porneşte emiţătorul radar, stabilind instantaneu viteza maşinii privite pe monitor. Pentru şoferul vizat, e deja prea târziu să calce frâna în momentul în care aude semnalul detectorului de radar. A fost deja prins.
Computerul aparatului înregistrează pe hard-disk nu doar înregistrarea video din perioada în care poliţistul a ţinut acţionat butonul radarului, ci şi 30 de secunde înainte de acţionare şi 30 de secunde după ce poliţistul a luat mâna de pe buton.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

80 COMENTARII