15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGunoiul neridicat, o imagine de prost-gust pentru turiştii de la Rânca

Gunoiul neridicat, o imagine de prost-gust pentru turiştii de la Rânca

Serviciul de salubritate al Primăriei Novaci urcă la Rânca în funcţie de starea vremii, gunoiul din eurocontainere împlinind o săptămână de când nu a mai fost ridicat. Abia vineri autorităţile au promis că vor trimite o maşină în zona montană ca să strângă deşeurile.

Nu este prima dată când eurocontainerele de la Rânca sunt pline cu deşeuri şi alte resturi menajere provenite de la turiştii cazaţi în pensiuni şi cabane. Serviciul Public Comunitar de Salubritate Novaci, care se ocupă de preluarea gunoiului din eurocontainerele de la Rânca, a întârziat în mod nepermis şi nu a trimis o maşină care să ridice resturile menajere din tomberoane. Teoretic, maşina de gunoi urcă în zona montană de două ori pe săptămână: în fiecare zi de marţi şi vinerea, înainte ca turiştii să îşi facă apariţia la schi. Gunoiul neridicat a împlinit vineri o săptămână, întrucât maşina nu a putut să urce marţi din cauza condiţiilor meteorologice grele. Altă justificare invocată de autorităţi este şi gabaritul mare al maşinii de gunoi, dar şi că nu este suficient de performantă pentru a urca pantele abrupte ale drumului ce leagă oraşul Novaci de zona montană Rânca.

Zeci de câini liberi

Cu toate că achită taxe pe gunoi, proprietarii de pensiuni şi cabane sunt nevoiţi să depoziteze gunoiul lângă eurocontainere, când în acestea nu mai este loc. Resturile de lângă tomberoane atrag însă numeroşi câini fără stăpân. Astfel, imaginea oferită turiştilor nu este deloc atrăgătoare: „Noi avem contract cu Serviciul Public Comunitar şi trebuia să ajungă marţi, dar a fost povestea cu incendiul şi maşinile au un gabarit mare şi nu pot să urce când sunt condiţii meteo neprielnice. Aparţinem unei asociaţii din care fac parte mai multe comune care beneficiază de serviciile de salubritate oferite de administraţia de la Novaci. Este mai greu de ajuns pe munte, dar sunt cinci sau şase puncte de colectare acolo. Taxele pe gunoi sunt plătite diferenţiat de persoanele fizice şi de agenţii economici. Când ninge puternic, maşina urcă greu, dar, de două ori pe săptămână, ajunge la Rânca. Astăzi (vineri-n.r.) va urca să ridice gunoiul de acolo şi nu vor mai fi probleme“, a declarat primarul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII