25.5 C
Craiova
sâmbătă, 26 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalProfesorii au primit lovitura: opt zile fără plată în decembrie

Profesorii au primit lovitura: opt zile fără plată în decembrie

Profesorii preuniversitari sunt forţaţi să intre opt zile în concediul fără plată în perioada vacanţei de iarnă. Sindicaliştii sfătuiesc cadrele didactice să nu semneze nici un document din care să reiasă că sunt de acord cu acest concediu neplătit.

ISJ Dolj a primit ieri o notă din partea Ministerului Educaţiei în vederea aplicării Legii nr. 329/2009, privind obligaţia de a diminua cheltuielile de personal cu 15,5% atât în luna noiembrie cât şi în decembrie. Ministerul oferea chiar şi soluţii pentru diminuarea cheltuielilor: să se acorde zile libere fără plată în perioada 21-24 decembrie; 28-31 decembrie, a doua variantă oferită a fost reducerea programului de lucru, fără a afecta norma didactică, iar a treia soluţie putea fi aleasă de către reprezentanţii unităţilor de învăţământ. În urma notei primite, reprezentanţii ISJ Dolj au organizat de urgenţă o comisie paritară pentru alegerea unei variante pentru diminuarea cheltuielilor.
„Comisia paritară din Dolj recomandă unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică efectuarea de zile libere fără plată conform articolului 10 din Legea nr. 329/2009 astfel: pentru personalul didactic – în perioada vacanţei de iarnă, fără a afecta programul de desfăşurare a activităţilor didactice de predare-învăţare, iar pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic – ultimele patru zile lucrătoare din luna noiembrie şi ultimele patru zile lucrătoare din decembrie“, a precizat Diana Buşoi, inspectoarea generală a ISJ Dolj.

Vor, nu vor, profesorii vor intra în concediu fără plată

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar au declarat că nu s-au prezentat şi nici nu se vor prezenta la negocieri cu Ministerul Educaţiei, în vederea acceptării celor opt zile de concediu fără plată, pentru lunile noiembrie şi decembrie, impuse de Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice şi raţionalizarea cheltuielilor publice. „Învăţământul a avut foarte mult de suferit în ultimii ani, doar începând cu 1 septembrie, la nivel naţional, s-a făcut o reducere de 20.000 de posturi. Acum urmează o nouă reducere bugetară. Azi (ieri – n.r.) a avut loc, la Inspectoratul Şcolar Dolj, comisia paritară pentru stabilirea perioadei în care angajaţii din învăţământ pot alege să intre în concediu fără plată. Din nefericire, colegii noştri, sindicaliştii de la Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SIP) «Spiru Haret», nu au participat la această întrunire, decizia ministerului şi implicit a inspectoratului şcolar având câştig de cauză. Cea mai bună soluţie ar fi fost ca angajaţii din învăţământ să intre în concediul fără plată patru zile în noiembrie şi alte patru în decembrie. Este absurd ca un profesor să fie obligat să-şi ia opt zile de concediu fără plată în luna decembrie. Tocmai de aceea nu excludem posibilitatea deschiderii unor procese pe această temă“, a subliniat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj.
Şi reprezentanţii Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret“ – filiala Dolj consideră că pentru învăţământ introducerea concediului fără plată este o încălcare gravă, tocmai de aceea au refuzat să se prezinte la comisia paritară sau la orice invitaţie la dialog social. „Articolul 10, alineatul 4 din Legea nr. 329/2009 care reglementează concediul fără plată, spune clar că pe perioada cât unii angajaţi sunt liberi, directorul trebuie să asigure continuitatea serviciului. Legea prevede că un angajat nu poate să îşi ia mai mult de patru zile fără plată pe lună… Recomand tuturor reprezentanţilor unităţilor de învăţământ să decidă împreună cu angajaţii lor perioadele în care vor sta acasă fără plată, dar să nu semneze sub nici o formă că sunt de acord să intre în concediu fără plată. În perioada vacanţei de iarnă, dascălii care nu au apucat să îşi ia concediul aveau acest drept“, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret“ – filiala Dolj.

Universitarii vin la cursuri

Nici universitarii din Dolj nu sunt de acord cu această lege, pe care o consideră o „impunere, care încalcă grav democraţia“. Reprezentanţii sindicatelor universitarilor doljeni au menţionat că personalul din învăţământ face reduceri bugetare semnificative de aproximativ un an, iar o nouă diminuare a salariilor ar fi abuzivă.
„Toate sindicatele bugetarilor au luat poziţie, dezaprobând diminuarea salariilor cu 15,5%. Tocmai de aceea am decis ca între cele două tururi de scrutin să organizăm un miting de protest la Bucureşti. Prin Legea nr. 329/2009 sunt încălcate două sau chiar trei legi constituţionale, care afectează în primul rând studenţii. Am decis să nu semnăm nici un acord privind respectivele zile libere. S-a decis însă ca fiecare universitate din ţară să aibă libertatea de a decide cum va acţiona, managerii instituţiilor având posibilitatea să facă reduceri prin posturile vacante. Mai există posibilitatea ca rectorii să acopere diminuările salariale din fonduri proprii“, a precizat Nicu Bâzdoacă, preşedintele Uniunii Sindicale Universitare din cadrul Universităţii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

59 COMENTARII