Mai multe biserici de lemn din şapte comune gorjene vor fi salvate de la dispariţie prin efectuarea unor lucrări de reabilitare de primă necesitate.
Bisericile sunt monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local al judeţului Gorj. Specialiştii Ordinului Arhitecţilor din România au întocmit un proiect de reabilitare a acestor locaşuri de cult, proiect pentru care a fost alocată de Ministerul Turismului suma de 400.000 de lei. Transferul de la bugetul de stat a sumei respective către Consiliul Judeţean (CJ) Gorj este condiţionat de înaintarea către minister a documentelor justificative care atestă utilizarea în totalitate a sumei pentru execuţia proiectului. Cele opt biserici vor fi restaurate pentru că, altfel, spun specialiştii care au întocmit proiectul, sunt sortite pieirii. Bisericile se află în satul Stroieşti – comuna Arcani, satul Zăicoiu – comuna Dănciuleşti, satul Boia – comuna Jupâneşti, satul Frăteşti – comuna Leleşti, satul Seciurile – comuna Roşia de Amaradia, satul Sâmbotin – comuna Schela, şi în satele Bobu şi Pişteştii din Deal din comuna gorjeană Scoarţa. Starea precară în care se află aceste monumente istorice a fost principala cauză pentru realizarea proiectului de reabilitare.
Zeci de biserici au nevoie de reabilitare
Patrimoniul cultural ecleziastic al judeţului Gorj este reprezentat de 116 biserici de lemn înregistrate pe Lista Monumentelor Istorice. „Bisericile de lemn pot contribui la dezvoltarea turismului din acest judeţ. Sunt nişte valori ale noastre pe care trebuie să le preţuim. De-a lungul anilor, s-a constatat că multe biserici de lemn se află într-o stare gravă din punct de vedere al arhitecturii şi picturii. Chiar dacă nu au fost cutremure sau viituri, situaţia bisericilor era într-aşa un hal de parcă s-ar fi petrecut aceste lucruri. De fapt, nu a fost doar timpul care a trecut peste ele, este vorba şi de oarecare neglijenţă din partea oamenilor, a autorităţilor. Bisericile de lemn din acest judeţ sunt un adevărat tezaur de arhitectură şi iconografie românească. Am organizat la începutul lunii noiembrie o expoziţie de fotografie la Muzeul Curtişoara, care a avut ca scop promovarea acestui proiect de reabilitare a locaşurilor de cult gorjeneşti. Multe biserici au nevoie de reabilitare“, a spus Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj. Banii alocaţi de Ministerul Turismului pentru cele opt biserici-monument din Gorj nu sunt suficienţi pentru restaurarea lor, dar sunt un început, cu ajutorul lor urmând să fie făcute lucrări pentru stoparea degradării, precum şi studii pentru lucrările de restaurare.