14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomi traficanţi de fiinţe umane

Romi traficanţi de fiinţe umane

http:http://www.youtube.com/watch?v=a92NoVZ9RtQ

Un bărbat de etnie romă din Slatina a fost arestat preventiv pentru trafic de minori şi trafic de persoane, iar fratele său este căutat de poliţiştii de la Crimă Organizată, după ce anchetatorii au stabilit că aceştia au dus nouă persoane în Italia, unde le-au forţat să se prostitueze şi să fure.

Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova au comunicat vineri că au fost încheiate cercetările într-un dosar de trafic de persoane şi trafic de minori, instrumentat de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Olt. Procurorii au cercetat doi romi, Secundar Dumitru, de 35 de ani, şi fratele său, Barbu Dumitru, de 29 de ani, ambii din Slatina, care s-au ocupat mai mulţi ani cu traficul de persoane, printre care şi minori, în Italia.
Din verificările anchetatorilor s-a stabilit că, în perioada 2006-2009, cei doi au racolat mai multe persoane, cărora le promiteau că le oferă un loc de muncă bine plătit în străinătate, dar şi cazare şi hrană. După ce acceptau oferta, victimele erau transportate în Italia, unde îşi dădeau seama că au ajuns pe mâna traficanţilor de persoane. Acolo le erau reţinute documentele de identitate, după care erau cazate în imobile părăsite de la marginea localităţilor Cerano şi Cossol Nova. Secundar şi Barbu, prin ameninţări şi acte de violenţă, exploatau femeile şi minorele, obligându-le să se prostitueze, iar bărbaţii şi copiii erau trimişi la cerşit sau folosiţi ca forţă de muncă. Poliţiştii au mai stabilit că romii îşi obligau victimele să fure din magazine diferite produse – aparatură video, telefoane, televizoare, laptopuri -, în general „la comandă“, pe care ulterior le vindeau.

Italienii, păcăliţi de traficanţi

Oamenii legii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, cei doi romi şi-au construit două „palate“ în Slatina, valoarea de impozitare a unei singure clădiri fiind de 460.000 de lei. În urma cercetărilor au fost identificate nouă victime, femei şi bărbaţi, traficate de cei doi romi în Italia. Până acum, şase dintre cele nouă victime au fost audiate de procurori, aceştia din urmă aflând chinurile la care erau supuse persoanele traficate. Un minor de 16 ani, pentru că a refuzat să fure din magazine, a fost ţinut legat de traficanţi şase zile într-un imobil părăsit. Văzând că starea de sănătate a copilului se înrăutăţeşte pe zi ce trece, celelalte victime l-au dezlegat. Minorul a reuşit să fugă, acesta fiind găsit de carabinieri pe o autostradă. Oamenii legii l-au dus la un spital, unde i-au fost acordate îngrijiri medicale. După câteva zile, timp în care copilul s-a mai însănătoşit, traficanţii s-au dus la spital şi l-au luat, pretinzând că minorul este în grija lor, însă nu le-a fost cerut nici un document care să dovedească acest lucru. Cât a stat în spital, copilul nu a putut spune prin ce a trecut, pentru că nu ştia limba italiană, iar autorităţile nu s-au obosit să-i pună la dispoziţie un traducător.
Ofiţerii BCCO au reuşit să obţină declaraţii de la unele dintre victimele traficanţilor şi i-au pus pe cei doi romi sub urmărire, în scurt timp obţinând suficiente probe împotriva acestora încât să îi aresteze. Joi, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Olt, oamenii legii au efectuat simultan trei percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost confiscate 14 radiocasetofoane auto, şapte unităţi centrale de calculator, două notebook-uri, două camere audiovideo, o cameră foto digitală, un televizor LCD, 535 de euro şi 800 de lei, precum şi mai multe înscrisuri, printre care şi carneţele în care erau trecute sume de bani date cu dobândă.

Un traficant arestat preventiv

În urma administrării probelor, procurori DIICOT au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Secundar. Acesta a fost prezentat joi Tribunalului Olt, care a emis pe numele său mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru comiterea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori. Al doilea rom se sustrage cercetărilor, magistraţii Tribunalului Olt urmând să emită pe numele său un mandat de arestare preventivă în lipsă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII