11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024

Cartea de weekend

„Aspidistra să trăiască!“, de George Orwell
Editura Polirom

Romanul a fost ecranizat în 1997, în regia lui Robert Bierman, avându-i în rolurile principale pe Richard E. Grant şi Helena Bohnam Carter.
Romanul „Aspidistra să trăiască!“, publicat pentru prima oară în 1936 şi presărat cu numeroase detalii autobiografice, este o satiră muşcătoare la adresa vieţii literare şi a societăţii capitaliste ce ridica banul la rang de religie. Proiectând naraţiunea pe fundalul Marii Depresiuni Economice din anii ’30, Orwell realizează o cronică sumbră, emoţionantă, dar străbătută de puternice accente comice, a războiului personal purtat de Gordon Comstock, un mărunt poet londonez trecut de prima tinereţe, împotriva dominaţiei „zeului-ban“ ce corupe toate aspectele existenţei şi a „decenţei meschine a clasei medii de jos“, al cărei simbol prin excelenţă este, în viziunea sa, aspidistra, planta ornamentală nelipsită din fereastra oricărei case din Anglia.
„Conform mitului artistului muritor de foame, să fii un mare poet însemnă să urmezi o chemare mai înaltă, care merită sacrificiul oricărui confort material. Romanul satiric al lui George Orwell, „Aspidistra să trăiască!“, publicat în 1936, ţinteşte tocmai în această formă de narcisism cu un sarcasm zdrobitor. Personajul său principal, Gordon Comstock, este un redactor de texte publicitare care, într-un avânt nebunesc de mulţumire de sine, îşi părăseşte slujba bine plătită după ce primul său volum de poezii se bucura de recenzii favorabile în ziarul londonez Times“, se menţionează în The New York Times.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS