27.8 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalReţelele de „carderi“

Reţelele de „carderi“

Iustin Covei, Fulgerică, Nixon şi alte 11 persoane din Craiova au fost reţinute pentru 24 de ore, joi seară, în baza unor ordonanţe emise de procurorii DIICOT Bucureşti. Toţi au fost ridicaţi din Craiova joi, în urma unei acţiuni de amploare a ofiţerilor BCCO Craiova şi DCCO Bucureşti, sub coordonarea procurorilor DIICOT, pentru destructurarea a trei grupuri infracţionale organizate specializate în fraude cu cărţi de credit.

După o noapte de audieri la foc continuu, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, au emis pe numele a 14 persoane din cele 23 care au fost ridicate joi din Craiova ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. Anchetatorii au precizat că au strâns probe suficiente care dovedesc că Jean Marin Mihăilă, zis Jan, Florin Nicolae Dirivan, zis Fulgerică, Ionel Călin, zis Nixon, Iustin Covei – fiul judecătorului Marin Covei, şi Petre Hălănei – ginerele unei avocate din Craiova, au finanţat şi coordonat acţiuni infracţionale pe linia fraudelor cu cărţi de credit derulate pe teritoriul altor state, cum ar fi Australia, Iordania şi Tunisia.
Alături de aceştia au mai fost reţinuţi şi Dan Mihai Bîrcă, Marius Francisc Dancă, Tudor Rada, Andrei Sandu, Sergiu Nicuşor Dumitru, Eman Vătămăniţa, Alin Andrei Şoşa, Ionel Trîncă şi Sorin Buruiană, care erau „săgeţi“, probatori sau montatori în cadrul grupurilor infracţionale.
Potrivit ofiţerilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, care au instrumentat cea mai mare parte a acestui caz, prejudiciul produs de craioveni este estimat la zeci de milioane de euro, persoanele păgubite fiind cetăţeni străini.
Cei 14 urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Începutul anchetei

Anchetatorii din cadrul BCCO Craiova au explicat că încrengătura reţelelor a ieşit la iveală după ce, de la începutul acestui an, autorităţile din mai multe state, printre care Australia, Iordania, Cipru, Spania, Franţa, Elveţia, au comunicat că au reţinut diverse persoane din Craiova şi judeţul Dolj care comiteau infracţiuni cu cărţi de credit. Ofiţerii craioveni au început să pună informaţiile cap la cap şi să strângă probe, ieşind la iveală faptul că majoritatea indiciilor conduc spre câteva persoane care par a fi liderii a trei grupuri infracţionale organizate care operează peste hotare. Ofiţerii de la Crimă Organizată au fost sprijiniţi în adunarea dovezilor de SRI Dolj, lucrătorii de aici ocupându-se cu interceptarea convorbirilor telefonice dintre membrii grupurilor infracţionale. După ce DCCO Bucureşti a anunţat că investighează un grup infracţional organizat din Craiova care acţionează în străinătate, ofiţerii craioveni au continuat cercetările împreună cu colegii de la Bucureşti, reuşind în scurt timp să strângă suficiente probe în baza cărora să fie emise 28 de autorizaţii de percheziţie. Joi dimineaţă, ofiţerii BCCO Craiova au primit în plicuri sigilate adresele la care trebuia să facă descinderi şi s-au prezentat la adresele indicate.  

Organizare şi operare

În urma investigaţiilor întreprinse, ofiţerii BCCO au stabilit că activitatea grupurilor infracţionale era coordonată de Jean Marin Mihăilă, zis Jan, Florin Nicolae Dirivan, zis Fulgerică, Ionel Călin, zis Nixon, Iustin Covei şi Petre Hălănei.
Astfel, s-a stabilit că Mihăilă opera în Australia, acolo fiind prins în urmă cu puţin timp şi un grup de „săgeţi“ trimis de acesta. Mihăilă lucra în colaborare cu Dragoş Dumitrescu, care opera în SUA. Fulgerică şi grupul său acţionau în Iordania şi Cipru, împreună cu Nixon. De altfel, Fulgerică şi Ştefan Butoi au fost arestaţi anul trecut în Cipru, pentru infracţiuni cu cărţi de credit. Cei doi au fost eliberaţi, iar în luna august a acestui an Butoi a fost prins de autorităţile iordaniene operând cu carduri clonate, acesta fiind încă în Iordania. Cât despre Iustin Covei, anchetatorii spun că acesta avea rolul de protecţie, pentru că tatăl şi unchiul său sunt magistraţi, însă a fost filmat şi când scotea bani din ATM-uri cu carduri clonate sau când proba aparatura, şi s-a stabilit că s-a implicat şi în coordonarea „săgeţilor“. Covei opera împreună cu Petre Hălănei. Sorin Buruiană, zis Moşu sau Babu, acţiona în Australia şi Italia, aparatura fiind obţinută de la Hălănei. Potrivit anchetatorilor, aceştia îşi trimiteau „săgeţile“ în străinătate pentru a monta aparatura pe bancomate şi pentru a obţine datele cardurilor. Ulterior, aceste date erau timise în ţară, unde se clonau cardurile şi se extrăgeau banii din conturi. Grupurile infracţionale aveau o colaborare strânsă, în sensul că făceau schimb de aparatură şi chiar de „săgeţi“ atunci când aveau nevoie.

Laboratorul

Ofiţerii BCCO Craiova au precizat că într-un spaţiu comercial aparţinând lui Mihăilă, situat în Craiova, a fost găsit un adevărat laborator de confecţionat aparaturaă folosită în comiterea infracţiunilor, tehnica fiind de departe cea mai performantă dintre cele descoperite până acum în ţara noastră. Aici, oamenii legii au găsit o maşină electronică ultraperformantă de frezat şi găurit, zeci de guri de bancomat, skimmere, zeci de minicamere video şi alte echipamente electronice. Mihăilă, împreună cu Eman Vătămăniţa, livrau aparatura grupurilor infracţionale.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

105 COMENTARII