18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSărăcie la gunoi

Sărăcie la gunoi

Inventarierea gropilor de gunoi din comunele doljene continuă, deşi termenul de închidere al acestora a trecut din 16 iulie. Identificarea depozitelor neconforme cu standardele europene de către comisarii Gărzii de Mediu are punct final sfârşitul acestei luni.

Comisarii Gărzii de Mediu Dolj însărcinaţi cu inventarierea gropilor de gunoi din judeţ nu au reuşit să localizeze decât 140 din totalul de 386. Au fost verificate 42 de comune din totalul de 111 localităţi rurale. Marţi, comisarii Gărzii de Mediu au plecat cu GPS-ul în vestul judeţului, în comunele Cernăteşti, Greceşti şi Secu.
În comuna Cernăteşti, GPS-ul nu prea a avut ce identifica pentru că în această localitate nu există nici o groapă de gunoi. Localnicii sunt atât de familiarizaţi cu ideea de „reciclare“, încât gunoiul menajer nu ajunge la marginea satului. Cele mai multe resturi dintr-o gospodărie sunt de la animale, iar fiecare localnic le foloseşte ca îngrăşământ pentru propriile terenuri. Hârtiile, peturile sunt arse şi aşa scapă fiecare gospodar de grija gunoiului, iar edilul comunei nu mai este preocupat şi cu gropile conforme sau neconforme cu standardele europene. Cum localitatea Cernăteşti nu are nici o groapă de gunoi, reprezentanţii primăriei împreună cu comisarii gărzii au luat la puricat până şi PUZ-ul, poate, poate găsesc vreuna de care nu au cunoştinţă. Dar singurele locuri în care se aruncă gunoiul sau mai bine zis hoiturile din comună sunt trei puţuri vechi. „Nu avem groapă comunală. La noi, oamenii aruncă bălegarul pe câmp, pe loturile pe care le deţin, iar sticlele astea de suc le adună pentru că vin romii cu căruţele şi le iau. Şi, la drept vorbind, oamenii sunt săraci. Nu este ca în oraş, să adune zeci de kilograme de gunoi. Ei (comisarii – n.r.) au crezut că puţurile alea în care se aruncau pe timpuri animalele moarte sunt gropi de gunoi, dar nu este aşa. Măcar pe linia asta nu avem probleme. Acum să vedem ce facem. Va trebui să aducem pubele, să încheiem contracte cu Salubritatea din Craiova, dacă altfel nu se poate“, a conchis viceprimarul Dumitru Dragotă.

La margine de drum

La Greceşti, gropile au fost închise, dar asta nu înseamnă că gunoaiele au dispărut. Primarul se plânge că localnicii folosesc pe post de container pârâul Rasnic, care străbate localitatea. Încă de la intrarea în localitate, pe marginea drumului comunal sunt câteva moviliţe de gunoi. Peturile sunt nelipsite din peisaj, chiar pe izlazul din faţa primăriei. La fel ca şi confraţii din Cernăteşti şi Marcel Firu, primarul Greceştiului, visează la Masterplanul promis de Consiliul Judeţean Dolj şi speră la fondurile europene. Nici la Secu nu sunt probleme cu platformele de gunoi. De fapt, una singură a fost în comună şi primarul a închis-o. Localnicii nu au decât să se descurce, pentru că visul pubelei de gunoi este încă departe.

Identificare la jumătate

Misiunea comisarilor de la Garda de Mediu a fost destul de uşoară în această parte a judeţului şi nu au dat amenzi. „Nu s-a depistat nici o groapă de gunoi funcţională în aceste localităţi doljene. În Cernăteşti, nu există o groapă de gunoi, la Greceşti au fost trei, dar sunt tasate şi acoperite cu vegetaţie, iar la Secu a existat una, dar nu mai este folosită. Trebuie să ne grăbim cu depistarea acestor depozite de gunoi neconforme cu standardele europene, pentru că în Dolj suntem abia la jumătate şi ultimul termen de identificare este sfârşitul acestei luni“, a precizat Ileana Şerban, directoare coordonatoare a Comisariatului Gărzii de Mediu Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII