19.5 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalFurt „autorizat“ în asociaţie

Furt „autorizat“ în asociaţie

În vreme ce frauda scotea capul în Asociaţia de proprietari nr. 1 „Sabba Ştefănescu“, din Craiova, autorităţile, sesizate de locatari, verificau casieria, fără însă a deschide vreun document contabil şi fără a se împiedica de miile de chitanţe neînregistrate.

Poliţia doljeană numără de zor chitanţele neînregistrate tăiate de administratorul Carmen Coşoveanu de la Asociaţia de proprietari nr. 1 „Sabba Ştefănescu“, din Craiova. Potrivit surselor, numărul chitanţelor false a depăşit deja cota 2.000, ceea ce îi determină pe membrii comitetului executiv al asociaţiei să estimeze frauda pusă în cârca administratorului-casier la 500.000 de lei (cinci miliarde de lei vechi – n.r.). Locatarii furaţi ca-n codru sunt acum indignaţi de indiferenţa afişată de autorităţile care ar fi trebuit să verifice documentele financiar-contabile de la Asociaţia de proprietari nr. 1 „Sabba Ştefănescu“ sau care au trecut pe la sediul asociaţiei preţ de o ţigară. „Noi am sesizat primăria şi în mai, şi în august anul acesta. Nici nu mai ştiu câte cereri am făcut anul trecut şi acum doi ani ca să ne ajute să vedem unde sunt banii, că noi apărem cu restanţe, deşi suntem la zi cu plăţile“, spune Geta M. Menţionăm că, în urmă cu câteva zile, reprezentanţii Primăriei Craiova spuneau că este un control în derulare şi nu pot face declaraţii în legătură cu mormanele de chitanţiere neînregistrate din sediul asociaţiei. Gazeta de Sud a intrat însă în posesia a două procese-verbale de verificare, singurele acte de control întocmite de Serviciul coordonare asociaţii de proprietari din Primăria Craiova până pe 2 septembrie 2009. Pe 24 august, în urma presiunilor locatarilor, doi inspectori ai municipalităţii s-au prezentat la sediul asociaţiei, unde au făcut monetarul şi au găsit o lipsă de 29,89 lei! Cei doi funcţionari specifică totuşi în procesul-verbal că: „La data prezentei verificări, în sediul asociaţiei nu se găsesc documentele contabile ale anului 2009 (…) şi nu a fost prezentat un proces-verbal de ridicare de o altă instituţie (singurul caz permis de lege în care documentele menţionate pot fi în altă parte decât la sediul asociaţiei)“. Acesta este temutul control al primăriei.

Ca la teatru!

Circul controalelor banale nu se opreşte aici. Pe 21 august 2009, documentele financiar-contabile sunt solicitate de un cenzor de la Uniunea Judeţeană a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari (UJALP) Dolj. Administratorul Carmen Coşoveanu spune că le are la domiciliu, astfel că Anca Preda, cenzorul UJALP, îi dă termen să aducă actele pe 24 august 2009. În ziua respectivă, exact când inspectorii primăriei, Madlen Chiriac şi Mihaela Mitroi, semnalau că nu există documentele, Carmen Coşoveanu îi transmitea cenzorului Anca Preda: „(…) vă aduc la cunoştinţă faptul că începând cu 24.08.2009 avem control de la Serviciul de coordonare (…) şi din această cauză nu voi putea respecta angajamentul de a vă aduce actele la zi pentru a fi controlate. Mă angajez că, în momentul în care se va încheia controlul de la primărie, voi pune la dispoziţie documentele contabile comisiei de cenzori“. Acum urmează bomba! Controlul de la primărie se încheie pe 2 septembrie 2009 cu un proces-verbal de verificare… a casieriei. Încă un monetar, un sold de 1.688,5 lei, nici o cifră în dreptul diferenţelor şi o explicaţie: „Din lipsă monedă divizionară“. Nimic despre documentele contabile. Întrebat cum este posibil să nu vezi că în registrul de casă de la 1 septembrie, de pildă, nu sunt trecute toate sumele încasate în acea zi, conform chitanţelor, Marian Giubelan, şeful inspectoarelor Chiriac şi Mitroi, nu a avut nimic de spus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII