27.2 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjConcedii ilegale pentru salariaţii CE Turceni şi Primăriei Mătăsari

Concedii ilegale pentru salariaţii CE Turceni şi Primăriei Mătăsari

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a depistat în urma unui control că mai mulţi salariaţi ai Complexului Energetic Turceni şi un angajat al Primăriei Mătăsari figurau în acte ca fiind în concediu de odihnă şi internaţi în Spitalul din Mătăsari, însă paturile Secţiei cronici II erau goale.

Unii medici din Gorj au intrat în atenţia Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru uşurinţa cu care acordă concedii medicale şi eliberează actele medicale. Un control efectuat recent la Spitalul din Motru, Secţia cronici II de la Mătăsari, a scos la iveală o situaţie greu de explicat de cadrele medicale şi, mai ales, de conducerea unităţii spitaliceşti. După ce au luat la puricat documentele unităţii, inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate Gorj au stabilit că în cadrul Secţiei cronici trebuie să fie internaţi 11 bolnavi. Când au mers în saloane, reprezentanţii CJAS Gorj au putut să numere pacienţii internaţi pe degetele de la o mână. Doar trei bolnavi din 11 au putut fi găsiţi la spital, restul aflându-se probabil „la plimbare“ sau cu treburi pe acasă, deşi în acte figurau ca suferind de boli grave şi aflaţi pe patul spitalului. Potrivit conducerii CJAS Gorj, şapte dintre cei opt pacienţi lipsă sunt angajaţi ai Complexului Energetic Turceni, iar unul este salariat la Primăria Mătăsari.

Îşi vor banii înapoi

Daniel Titu Bondoc, şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, a declarat că instituţia pe care o conduce a transmis adrese Complexului Energetic Turceni şi Primăriei Mătăsari, în care le comunică situaţia salariaţilor şi faptul că nu va deconta serviciile medicale pentru aceştia.
„Cei de la Complexul Energetic Turceni şi conducerea Primăriei Mătăsari trebuie să îi treacă absenţi pe cei care s-au aflat în concediu de odihnă. Bugetul agenţilor economici este prejudiciat. Valoarea serviciilor medicale pentru cele opt persoane este de 10.000 de lei. Acele servicii medicale nu se vor deconta de Casa de Asigurări, ci de Spitalul din Motru. Acum este treaba directorilor spitalului dacă îi vor pune să plătească pe medicii care au făcut internările fictive. Acele concedii medicale nu trebuie luate în calcul“, a menţionat Daniel Titu Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

60 de sesizări fără răspuns de la Colegiul Medicilor  

Conducerea Casei de Asigurări Gorj a menţionat că va continua controalele în spitale, în ciuda faptului că nu există decât patru inspectori la Serviciul Control pentru aproximativ 700 de furnizori de servicii şi materiale medicale din întreg judeţul. Din cauza unui număr mare de angajaţi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi la cele două Complexuri Energetice de la Turceni şi Rovinari, judeţul Gorj se află pe unul dintre primele locuri în ţară la acordarea de concedii medicale ilegale.
„Noi am mai sancţionat medici de familie cu amenzi. Sunt foarte mulţi salariaţi care lucrează la stat în Gorj şi suntem în top cu aceste concedii medicale obţinute «pe mână» cu medicul. La stat mai merge. Noi doar constatăm starea de fapt, însă nu putem să anulăm un diagnostic pus de un medic. Unii apar cu boli cronice şi sunt internaţi, dar la spital nu e nimeni. Oamenii mai au munci pe la ţară şi concediul medical e cea mai bună modalitate să nu meargă la serviciu. De la începutul anului şi până în prezent avem peste 60 de sesizări, adică 60 de cazuri transmise la Colegiul Medicilor, şi nu am primit măcar un singur răspuns. Numai Colegiul Medicilor poate infirma un diagnostic“, a spus şeful CJAS Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS