26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMii de romi vor primi ajutor pentru încălzire

Mii de romi vor primi ajutor pentru încălzire

Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu au primit până acum sute de cereri pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu lemne sau combustibil petrolier din partea familiilor sau a persoanelor singure, care nu beneficiază de ajutor social.
În această toamnă, ca şi anul trecut, aproximativ două mii de târgujieni vor beneficia de un ajutor bănesc de la Guvernul României pentru a avea cu ce să achite facturile la încălzirea locuinţei. Sute de persoane au venit la sediul Clubului Vârstnicilor de pe strada Olteniţei pentru a completa şi depune cererile pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu lemne sau combustibil petrolier. Una dintre condiţiile de acordare a acestui ajutor este ca familiile sau persoanele singure să nu beneficieze de ajutor social. Cele care au ajutor social nu mai sunt nevoite să completeze nici o cerere. „Se lucrează după normele de anul trecut. În cazul în care se va mări ajutorul, oamenii vor primi ceea ce va decide guvernul. Familiile, persoanele singure sau cele care trăiesc şi se gospodăresc împreună şi care utilizează pentru încălzirea locuinţei lemne, cărbuni, combustibili petrolieri şi ale căror venituri sunt mai mici de 615 lei pe membru de familie beneficiază pentru sezonul rece de un ajutor pentru încălzirea locuinţei. Acesta se acordă o singură dată, la începutul sezonului rece. Ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu lemne sau cărbuni este stabilit pe categorii de venit“, a precizat Rita Cernăeanu, reprezentanta Primăriei Târgu Jiu. Până în prezent, au fost depuse peste 800 de cereri, ultima zi de primire fiind 15 septembrie.

„Nu ne ajung banii“

Pentru Maria Mihai din Târgu Jiu, banii primiţi de la stat sunt un real ajutor, mai ales că femeia nu beneficiază nici măcar de ajutor social. Femeia de etnie romă este una dintre cele două mii de persoane care vor primi în luna noiembrie ajutorul financiar de la guvern. Femeia recunoaşte că, în cazul în care iarna va fi grea, banii de la stat nu îi vor ajunge. „Dacă iarna e grea, vom avea nevoie de alţi bani pentru lemne. Ăştia de la stat nu ne vor ajunge, dar sunt buni, pentru că eu n-am nici un leu. Suntem mai mulţi într-o casă, nu avem serviciu, avem copii mulţi“, a spus Maria Mihai. Nici pentru Angela Banciu viaţa nu este uşoară: „Iarna este cel mai greu, mai ales când rămânem fără lemne. Cu banii de la primărie vom cumpăra lemne. Am avut un loc de muncă. Lucram ca femeie de serviciu, iar acum nu mai am nici un venit“. Potrivit reprezentanţilor primăriei, majoritatea beneficiarilor acestui ajutor sunt de etnie romă, din cartierele sărace ale municipiului Târgu Jiu. Banii vor fi primiţi o singură dată, suma întreagă pe cele cinci luni, noiembrie 2009 – martie 2010.

Bani pentru lemne

Venitul net mediu lunar pe membru de familie se are în vedere la calculul ajutorului de încălzire pentru intervalul noiembrie 2009 – martie 2010. Suma acordată este de 54 de lei pentru un venit de până la 155 de lei. Între 155,1 lei şi 210 lei se acordă un ajutor de 48 de lei. Între 210,1 lei şi 260 de lei, 44 de lei. Între 260,1 şi 310 lei se acordă 39 de lei. Cea mai mică sumă, de 16 lei, se acordă persoanelor care realizează un venit cuprins între 540,1 lei şi 615 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII