35.1 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalAplauze şi controverse pentru „Francesca“

Aplauze şi controverse pentru „Francesca“

„Francesca“, filmul de debut al regizorului Bobby Păunescu, a fost proiectat, în premieră, pe 3 septembrie, în cadrul secţiunii Orizzonti a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, pelicula fiind primită cu aplauze de spectatorii prezenţi în sală, după cum informează cotidianul italian La Reppublica.

„Francesca“, interpretată magistral de Monica Bârlădeanu, este povestea unei tinere educatoare dornice să emigreze în Italia, pentru a deschide o grădiniţă pentru copiii români din Peninsulă. Dorinţa Francescăi este mai ales de a schimba imaginea pe care italienii o au despre români. Filmul abordează problema imigraţiei, a prejudiciilor reciproce, a raportului dintre Italia şi România, dar şi a crizei de identitate a societăţii româneşti. De data aceasta, stereotipurile care condiţionează relaţiile dintre italieni şi români sunt aici „răsturnate“. Italienii sunt numiţi batjocoritor „macaronari“ şi dacă o dată mergeau în Europa de Est pentru a profita de femeile de aici, acum aşteaptă ca acestea să vină în Italia. „Ne-au acceptat în Uniunea Europeană ca să devenim sclavii lor şi ca să se culce cu femeile noastre. Cel puţin înainte veneau aici şi plăteau banii de drum, acum le trimitem noi femeile direct la domiciliu“, spune, la un moment dat, bunicul Francescăi. Încercând să o convingă pe Francesca să nu plece în Peninsulă, unele personaje îi amintesc acesteia că italienii sunt periculoşi, că există chiar bande de traficanţi care sechestrează români, îi anesteziază şi le iau organele pentru a le vinde. „Sunt prejudecăţile istorice depăşite, cum ar fi cea a „macaronarilor“ sau a „latin lover“-ului, pe care le avem şi noi în ceea ce vă priveşte, însă cărora noile generaţii nu le dau ascultare“, a precizat regizorul Bobby Păunescu. La rândul lor, italienii cred că românii sunt toţi „hoţi, ţigani, violatori“, mai ales după acea „crimă oribilă de la Roma“, referire directă la crima comisă de Romulus Mailat.

Peripeţii la premieră

Premiera nu a fost lipsită de peripeţii, două replici atrăgând în special atenţia spectatorilor. „Nu ai auzit-o pe târfa aceea de Mussolini care îi vrea morţi pe toţi românii? Şi acel idiot de primar al Veronei, care a declarat oraşul liber de români?“. Replica îi aparţine tatălui Francescăi, când aude că aceasta are de gând să plece în Italia. Reacţia Alessandrei Mussolini, nepoata fostului dictator Benito Mussolini, nu s-a lăsat aşteptată. „Voi vorbi cu avocatul meu şi voi vedea ce pot să fac. Când eu am vorbit despre violenţa anumitor români din Italia, mi-am bazat afirmaţiile pe statistici şi date clare. Înseamnă că i-am lovit unde-i doare. Acest film demonstrează că ei sunt violenţi şi în limbaj. Sunt indignată că au putut prezenta un film care să conţină asemenea jigniri. Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă un film al unui regizor italian ar conţine înjurături la adresa unui deputat din altă ţară“, a declarat Mussolini. În plus, nepoata fostului dictator italian a anunţat că, în afară de despăgubiri, va cere şi interzicerea filmului. „Avocatul meu se ocupă acum de acest caz. Dacă este adevărat ce am citit pe agenţiile de presă, mi s-a spus că, în afară de despăgubiri, poate cere şi interzicerea filmului. Pentru că astfel de jigniri nu sunt posibile, indiferent că e vorba sau nu de un act artistic“.

Iubire împărţită

Pelicula de debut a lui Bobby Păunescu, care a trăit zece ani la S. Angelo Lodigiano, în provincia Milano, a inaugurat secţiunea Orizzonti, din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, ajuns la cea de-a 66-a ediţie. Pelicula va fi lansată pe marile ecrane din Peninsulă în această toamnă de compania Fandango, a lui Domenico Procacci, acesta nepărând prea afectat de controversele care au însoţit premiera filmului. „Acea frază împotriva lui Mussolini şi a primarului veronez nu este sloganul filmului, ci doar o replică a unui personaj, rostită într-un anumit context. Am de gând să respect dorinţa regizorului şi să nu renunţ la ea. Dacă va exista o acţiune legală din partea celor interesaţi, vom vedea ce se va întâmpla. Oricum, dacă este nevoie, şi noi vom apela la serviciile avocaţilor noştri“, a declarat acesta. La rândul său, Păunescu, totodată şi scenarist al peliculei, se justifică astfel: „Am scris din instinct, spontan, această replică. Doamna Mussolini declarase că toţi românii avem violul în ADN şi eu, considerându-mă jumătate italian şi jumătate român, m-am simţit trădat. Primarul din Verona probabil a vrut să spună că şi-a eliberat oraşul de taberele de romi, nu de români. În Verona, există 1.700 de companii româneşti, care funcţionează“.

Cazul Mailat – sursă de inspiraţie

Bobby Păunescu, regizorul şi scenaristul filmului, a mărturisit că „Francesca“ este inspirată de celebrul caz Mailat, românul care a ucis o italiancă la periferia Romei. „Această crimă oribilă a stârnit reacţii greşite de ambele părţi: politicienii italieni au declarat că e nevoie ca toţi românii să fie alungaţi din ţară, iar românii au ripostat că este vina ţiganilor, şi nu a românilor. Însă, nimic nu se compară cu familia Reggiani, iar din acest motiv am simţit că trebuie să facem ceva. În lume sunt peste 20 de milioane de români, noi am descoperit insulina şi nu trebuie să fim toţi consideraţi criminali doar din cauza a 900 de infractori care au fost condamnaţi în Peninsulă. Italia este a doua mea ţară: faţă de români, încerc să justific reacţia italienilor şi viceversa cu italienii. Eu în Italia nu am avut nici o problemă, însă imaginea care ajunge în România este cea dată de declaraţiile agresive ale anumitor politicieni şi ale adepţilor lor“, a explicat regizorul. „Este importat ca acest film să ajungă în Italia, pentru că se referă la noi şi este foarte indicat să vedem cum anumite evenimente şi comportamente pot fi abordate din alt punct de vedere, mai ales într-un moment istoric ca acesta, în care atitudinea italienilor faţă de străini este din ce în ce mai dură. Înainte, dădeam mereu vina pe albanezi, acum ne-am mutat obiectivul pe români“, spune, la rândul său, Procacci.

Francesca – protectoarea imigranţilor

Bobby Păunescu nu a ales deloc întâmplător numele Francesca pentru protagonista peliculei salei de debut. Francesca Cabrini, considerată de italieni protectoarea imigranţilor, este născută pe 22 decembrie 1917, adică în aceeaşi zi în care, în 1989, poporul român scăpa de sub tirania regimului ceauşist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII