11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevii - pe jos, microbuzul - în garaj

Elevii – pe jos, microbuzul – în garaj

70 de copii din comuna doljeană Bucovăţ fac zilnic naveta pe jos către şi de la unitatea de învăţământ pentru că, de aproape un an, de când a primit microbuzul şcolar de la Ministerul Educaţiei, primăria n-a fost în stare să-l înmatriculeze şi să angajeze un şofer.

Şcoala cu clasele I-VIII Bucovăţ are în componenţă cinci structuri – Bucovăţ, Leamna de Jos, Leamna de Sus, Sărbătoarea şi Palilula -, cuprinzând un total de 430 de elevi şi preşcolari. Cam 70 dintre ei sunt navetişti, fiind nevoiţi să meargă zilnic mai mulţi kilometri către şcoală şi încă pe atât înapoi. În octombrie 2008, Primăria Bucovăţ a primit de la Ministerul Educaţiei un microbuz şcolar, menit să-i scutească pe copii de mersul pe jos. Microbuzul de transport şcolar a fost însă parcat în curtea primăriei şi n-a fost mişcat de atunci.
Zecile de elevi sau copii de grădiniţă din satele comunei Bucovăţ au continuat să facă naveta. Se uitau însă cu jind la microbuz, gândindu-se că, poate, mâine această maşină va veni la ei în sat să-i ducă la şcoală, apoi să-i aducă acasă. Anul şcolar s-a încheiat, copiii au mai crescut, 15 septembrie se apropie, dar nici anul acesta nu au şanse prea mari să meargă cu acea maşină. Iar asta pentru că, în aproape un an, Primăria Bucovăţ nu a catadicsit nici măcar să înmatriculeze autovehiculul de transport şcolar, darămite să angajeze şi şofer pentru el.

Pesedişti contra navetişti

De când localitatea a primit microbuzul au început şi demersurile directorului Şcolii Bucovăţ, prof. Marin Licuţ, către primărie, pentru urgentarea angajării unui şofer şi înscrierea maşinii în circulaţie. Directorul concepuse inclusiv un traseu pentru microbuz, ce ar include, în fiecare dimineaţă, câte două curse Cârligei – Bucovăţ, plus una Leamna de Jos – Bucovăţ şi alta Leamna de Sus – Sărbătoarea. După prânz, cele patru curse ar urma să se desfăşoare în sens invers, ca să-i ducă acasă pe copii.
Licuţ a făcut zeci de adrese către primărie, pentru a-l convinge pe edil să facă demersurile pentru folosirea microbuzului, dar… „N-am primit răspuns la nici una până acum“.
Ultimul asemenea demers a fost săptămâna trecută, când, în calitate de consilier local (PD-L), Licuţ a întocmit un proiect de hotărâre, încercând să obţină votul colegilor lui din legislativul local pentru înmatricularea microbuzului şcolar şi angajarea şoferului, dar şi pentru a determina executivul local să bage apă curentă la şcoli. „Am obţinut chiar şi avizul Comisiei de buget-finanţe din cadrul Consiliului Local Bucovăţ în favoarea acestei hotărâri, însă primarul comunei, Constantin Vasile, a refuzat să introducă pe ordinea de zi acest proiect de hotărâre“, a spus Licuţ.
Naveta elevilor şi preşcolarilor pare să nu fie o prioritate pentru CL Bucovăţ, dominat de PSD. În schimb, o prioritate pentru acelaşi for a fost votul pentru angajarea unui director de cămin cultural, deşi comuna nu are cămin cultural funcţional.

Promisiuni neonorate

Chestionat în legătură cu microbuzul şcolar, primarul Constantin Vasile a declarat ieri că nu a angajat şofer pentru că „nu-mi dă voie Boc“. „Am dat de două ori anunţ de angajare a unui şofer, dar nu pot să angajez pentru că toate posturile sunt blocate prin ordonanţă de guvern. Dar o să iau chiar astăzi (ieri-n.r.) legătura cu Inspectoratul Şcolar şi o să angajez şofer până la urmă, pe barba mea, chiar dacă n-am voie, pentru că aceşti copii care fac naveta pe jos au nevoie de maşină“, a spus primarul din comuna Bucovăţ. Edilul n-a scos însă nici un cuvânt despre perioada de timp de la primirea microbuzului şi până la blocarea posturilor, în care s-a mulţumit să ţină maşina degeaba în ograda primăriei, deşi putea să angajeze şofer.
De fapt, cu şase luni în urmă a mai promis reporterilor GdS că „mă ocup chiar mâine să angajez şofer“. Se vede cât s-a ţinut de cuvânt…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII